Emil Iugan, despre Legea Muntelui: ”Binevenită, pentru bunăstarea și, implicit, stabilizarea populației din zona montană”

-A A +A

Emil Iugan despre Legea Muntelui: ”Binevenită, pentru bunăstarea și, implicit, stabilizarea populației din zona montană”
foto: Mesagerul de BN
Aflat printre organizatorii dezbaterii de vineri de la Sângeorz-Băi, președintele de onoare al Forumului Montan Bistriţa-Năsăud, Emil Iugan, recunoscut ca un fervent luptător pentru drepturile muntelui și locuitorilor săi, are o părere foarte bună despre Legea Muntelui, act normativ gata să fie pus în aplicare.

Ca să fim sinceri, imediat după Revoluția din 1989 am vorbit despre o lege specifică zonei montane, am făcut demersuri, am făcut lobby, am făcut tot felul de întâlniri, însă nu am reușit să o scoatem decât anul trecut, împreună cu domnul profesor Radu Rey și domnul ministru Petre Daea, acesta din urmă pricepând ce specific are muntele, ce probleme sunt în această zonă și că este nevoie cu adevărat de o lege aparte care să reglementeze într-un mod foarte clar activitățile din zona de munte, să pună în valoare resursele pentru dezvoltarea economică, pentru bunăstarea și, implicit, stabilizarea populației. În centrul activității trebuie să fie gospodăria țărănească de munte și resursele de bază pe care le găsim aici: pădurea, pășunea, resurse secundare fiind piatra, apa, chiar și aerul, pentru dezvoltarea turismului. În Legea muntelui se fac precizări și delimitări așteptate, în sensul că pentru prima dată sunt stabilite diferențe de preț între produsele agricole obținute în zona montană, cu cheltuieli și eforturi mari, chiar și pe pierderi, dar de calitate foarte bună, în comparație cu același produs din zona de câmpie. Cel mai important este că, în premieră, sunt prevăzute fonduri speciale pentru finanțarea puctuală a unor obiective specifice zonei montane, tocmai pentru punerea în valoare a resurselor acestui spațiu, ca de exemplu: produsele agricole, creșterea animalelor, lâna, pieile de animale, carnea, plantele medicinale, fructele de pădure, centre de colectare a laptelui, cu produse montane certificate. Sunt multe prevederi foarte bune în această lege. Pe de altă parte, este foarte important ca muntenii să se asocieze, pentru că numai așa vor reuși. Este exemplul întâlnirii de astăzi, de la Sângeorz-Băi, care a fost realizată în jurul a două asociații cu bune practici, și nu cu vorbe, în speță Cooperativa Agricolă din Sângeorz-Băi și Cooperativa din Poiana Ilvei, tocmai pentru a putea pune în valoare resursele pe care le avem noi aici, în zona de munte”, a declarat Emil Iugan, înainte de începerea ședinței de vineri.

 

Aprecierea dvs: - Media: 3.5 steluţe (2 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close