|

România, reprezentată cu mândrie la Lyon de bistrițeanca Narcisa Gabriela Bodea Bolbos

-A A +A

România, reprezentată cu mândrie la Lyon de bistrițeanca Narcisa Gabriela Bodea Bolbos
  Zilele trecute, la invitația primăriei orașului francez Lyon, reprezentanți din mai multe state ale lumii și-au prezentat costumele tradiționale, la un eveniment cu rădăcini adânci în istoria orașului și a statului francez.
  Evenimentul este dedicat unei organizații despre care ne-a vorbit Narcisa Gabriela Bodea Bolbos, care trăiește de ani buni în orașul de pe Ron:
  În Evul Mediu, Penonii reprezentau o organizație civilă care era însărcinată cu apărarea cetății. Fiecare cartier desemna un contingent de bărbați care să asigure, în special, garda de noapte a orașului. De fiecare contingent răspundea un conducător numit penon. Ulterior, s-au constituit asociații de penoni, care dețineau un rol important în organizarea sărbătorilor locale și naționale, căsătorii sau botezuri regale. Pentru a resuscita tradiția penonilor, în anul 1987 a fost înființată Compania Penonilor din Lyon, formată din 13 Penonaje, organizate pe cartiere sau pe meserii. Compania penonilor organizează în oraș, în luna mai a fiecărui an, Sărbătoarea Renașterii, cu prezentări de costume, arme și obiecte medievale”.
  Care este legătura dintre Penoni și evenimentul la care au participat conaționalii noștri în frumoase costume populare, ne explică tot Narcisa Gabriela Bodea Bolbos, unul dintre românii care ne fac cinste pentru hotare:
  În luna februarie, primăria oraşului Lyon invită pe reprezentanții Penonilor și reprezentanți ai altor țări să-și prezinte costumele tradiţionale. Este un moment de multiculturalism și de întâlniri interesante cu oameni din toate colțurile lumii. România este invitată în fiecare an și încercăm să o reprezentăm cu mândrie. Participanții la eveniment, din partea țării noastre, sunt români stabiliți la Lyon: medici, manageri, profesori universitari etc. Aceștia se regăsesc, alături de alți români, și în jurul altor evenimente organizate fie de către Consulatul României la Lyon, fie de către Asociația franco-română Rhône-Roumanie”.
  Originară din comuna Târlișua, județul Bistrița-Năsăud, Narcisa Gabriela Bodea Bolbos a fost, până nu demult, angajată a Consulatului României la Lyon. Mândră de România, Narcisa poartă cu fiecare ocazie costumul tradiţional, la care asortează Tricolorul. Așa s-a întâmplat și la evenimentul de la primăria din Lyon, unde grupul de români din care a făcut parte s-a remarcat prin frumusețea costumelor tradiționale, purtate din dragoste pentru România.

  Cristina Rusu

   

  Aprecierea dvs: - Media: 3.5 steluţe (6 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close