Scriitorul Dumitru Munteanu, la a 53-a carte: Păstoritul în ținutul grăniceresc năsăudean - ghid de turism montan

-A A +A

Scriitorul Dumitru Munteanu, la a 53-a carte: Păstoritul în ținutul grăniceresc năsăudean - ghid de turism montan
foto: Mesagerul de BN
Neobosit se arată literatul bistrițean Dumitru Munteanu. La începutul acestui an și-a lansat cel de-al 53-lea volum: ”Păstoritul în ținutul grăniceresc năsăudean - ghid de turism montan”, carte apărută la editura ”George Coșbuc” din Bistrița, sub egida filialei județene a Forumului Montan din România. Cititorii sunt purtați într-o inedită și interesantă incursiune în milenara ocupație a neamului românesc, oieritul, specificul local al Țării Năsăudului fiind descris cu lux de amănunte. Printre altele, în paginile cărții am găsit că la recensământul din 1750 cel mai ”ortoman” sat de pe Valea Someșului era Telciul cu 4.070 de locuitori, 8.180 de oi și 1.206 de vite mari, în timp ce Năsăudul număra 3.557 de locuitori, cu 1.195 de oi și 474 de vite mari.

La sfârșitul anului trecut, pe 11 decembrie 2017, de ”Ziua Internațională a Muntelui”, în cadrul celei de-a XIV-a conferințe științifice a Forumului Montan din România, Dumitru Munteanu a fost distins cu o diplomă de excelență de către Institutul Național de Cercetări Economice ”Costin C. Kirițescu” al Academiei Române, în semn de apreciere a activității de secretar al Filialei FMR BN, din 2015, și de membru al Consiliului Director al FMR, din 2017. Dumitru Munteanu a editat, îngrijit și scris nu mai puțin de opt cărți dedicate comunităților din zonele montane din România, de asemenea, a întocmit două proiecte și editează o revistă pentru aceste comunități.

 

 

Aprecierea dvs: - Media: 3.7 steluţe (3 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului jurist

Nea Mitică nu ai fost inspirat să-l treci pe copertă, coautor și pe ministrul Agriculturii Petre Daea, cu oaia, ca să-ți poți vinde cărțile. Trăim vremuri în care avem mai mulți scriitori decât cititori.

imaginea utilizatorului scriitor

Dacă sunteți așa mare specialist în cărți și scriitori, ar fi trebuit să mai puneți o virgulă după primele două cuvinte...
În ceea ce îl privește pe d-l Daea, m-ar bucura să aflu că ați făcut, pt. familia d-voastră, măcar atât cât a reușit mai sus amintitul într-o lună de zile, pentru cei cca 1 milion de țărani și fermieri români. Poate vă mai informați și apoi vorbiți (scrieți).
În ceea ce îi privește pe scriitori, poate v-ar fi plăcut să existe doar cei din ”Omagiul” dedicat lui Ceaușescu... Nu ar fi bine să propuneți să-i ducă pe toți în închisori, așa cum au făcut unii prin 1946-1950? Sau doar invidia și neputința (literară) vă ”mână-n luptă”...
Probabil și profesia pe care ați folosit-o drept pseuodonim aparține aceleași categorii...

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close