|

Votează pentru România la concursul „Arborele anului 2018 în Europa”!

-A A +A

Votează pentru România la concursul „Arborele anului 2018 în Europa”!
  În perioada 1 - 28 februarie, la nivel european se desfășoară o competiție inedită, menită să ducă la alegerea „Arborelui european al anului”. Competiția, sprijinită de Comisia Europeană, este organizată anual de Environmental Partnership Association (EPA), asociație care se ocupă cu protejarea mediului și sprijinirea comunităților locale. Scopul acestui interesant concurs constă în sensibilizarea comunităților locale cu privire la importanța arborilor seculari cu valoare cultural-istorică deosebită. La ediția din acest an, cea de-a VIII-a, participă 13 state europene.
  După șapte ani de absență, țara noastră, prin Facultatea de Geografie a Universității București, a înscris stejarul multisecular din Cajvana (județul Suceava), a cărui vârstă a fost estimată la 750 de ani. Declarat monument al naturii de către Academia Română încă din anul 1942, arborele este descris, pe site-ul competiției, astfel: „Stejarul pedunculat (Quercus robur L.) de la Cajvana are o istorie îndelungată, care s-a transmis pe cale orală din generație în generație de către locuitorii zonei. Se afirmă că, în anul 1476, însuși domnitorul Ștefan cel Mare, însoțit de oștenii săi, ar fi poposit la umbra acestui arbore, unde a fost ospătat cu caș din vană de lemn, de unde și denumirea localității Cajvana. Dar istoria stejarului ar fi mult mai veche. Locuitorii zonei cred că el ar data din timpul marii invazii tătare din anul 1241, când toți bărbații localnici au pierit în bătălie. Ei ar fi fost îngropați într-o mare groapă comună, la baza căreia a fost plantat spre amintire un stejar. Acesta ar fi stejarul secular de astăzi, care străjuiește centrul orașului Cajvana”.
  Votarea arborilor din cele 13 state se poate face, pe parcusul lunii februarie, pe site-ul concursului: https://www.treeoftheyear.org/ETY-2018/Uvod.aspx. Potrivit regulamentului, trebuie votaţi câte doi arbori din cei înscriși în competiție, ca urmare, pe lângă arborele din țara noastră va trebui să dați un vot și altui arbore din lista celor aflaţi în concurs.
  De menționat faptul că România a câștigat marele premiu al concursului „Arborele European al Anului” în 2011, cu teiul din Leliceni (judeţul Harghita).
  foto: Facebook Arborele Anului 2018 în România

  Cristina Rusu

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (5 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Vizitato: Virgil Rațiu

  Poftiți de vedeți și admirați plopul de la Beclean, de la „Topitorie”.
  Poate încă nu l-au doborât. Are peste 100 de ani... Ar trebui trans-plantat în curtea unui Muzeu. Asta pentru ca Muzeul să aibe și el o SCORBURĂ imensă!

  imaginea utilizatorului Balan Marius- ecologist PV

  La Bistrita acest EROU cu frunze ar fi fost catalogat un pericol public. In felul acesta DRUJBISTUL SAF ar fi dat ordin sa fie retezat urgent !

  imaginea utilizatorului Gabriela Manea

  Arborele European al Anului (European Tree of the Year) este o competiție internațională anuală, organizată de Environmental Partnership Association (EPA), susținută de Comisia Europeană, menită să desemneze arborele din Europa cu cea mai interesantă istorie. EPA (1997) este un consorțiu format din șase fundații din: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, care sprijină proiecte bazate pe comunitate, al căror scop este protejarea mediului și sprijinirea comunităților locale și a societății.

  Scopul concursului Copacul Anului (“Tree of the Year”) rezidă în sensibilizarea comunităților, în consolidarea relațiilor dintre oameni și conștientizarea lor față de mediul în care trăiesc, față de serviciile ecosistemice de suport, de reglare, economice și culturale, oferite de arbori, în general și de arborii seculari, unici și/sau cu valoare cultural-istorică și comunitară deosebită, în particular.

  imaginea utilizatorului Gabriela Manea

  Mulțumim pentru promovare!!
  În numele organizatorilor,
  Gabriela Manea

  imaginea utilizatorului Vizitator

  buna ziua,
  Stejarul de la ORHEIU-BISTRITEI ,com.CETATE,este monument al naturii.

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close