|

Telefonul mobil sau banii de corn? Ce credeți că ar prefera elevii să uite acasă?

* 17 din 25 de liceeni bistrițeni au dat răspunsul pe care-l presupuneți * 6 februarie, „Ziua Mondială fără telefonul mobil”, nu prea are fani...

-A A +A

Telefonul mobil sau banii de corn? Ce credeți că ar prefera elevii să uite acasă?
O zi mai puțin obișnuită și-a făcut loc în calendarul zilelor sărbătorite anual pe plan internațional. Este vorba despre „Ziua Mondială fără telefonul mobil”, marcată pentru prima dată în 6 februarie 2011, la inițiativa scriitorului francez Philippe Marsollier, autorul primului roman scris sub formă de SMS. Scopul instituirii acestei zile este conștiintizarea efectelor negative ale utilizării în exces a telefonului mobil, devenit indispendabil în societatea actuală. Potrivit psihologilor, telefonul mobil poate provoca dependență, anxietate, agresivitate, tulburări de somn, depresie și poate duce la scăderea performanțelor profesionale. Iată de ce suntem invitați, într-o zi pe an, să renunțăm la telefonul mobil sau măcar să reducem perioada în care îl utilizăm.
În zilele premergătoare scrierii acestui articol, am întreprins o simplă cercetare pe 25 de subiecți, elevi ai mai multor licee din Bistrița-Năsăud, cărora le-am pus patru întrebări, cu ajutorul unui chestionar online, ce țin de telefonul mobil. Astfel, am aflat că vârsta la care au avut propriul telefon mobil variază între 5 și 13 ani, majoritatea intrând în posesia unui astfel de obiect între 8 și 11 ani. La întrebarea dacă ar putea renunța o zi la telefonul mobil, 20 dintre cei 25 de respondenți au precizat că ar putea să facă acest lucru, dar răspunsul la întrebarea „Preferi să îți uiți acasă, într-o zi de școală, telefonul mobil sau banii de corn?” i-a dat de gol, deoarece 17 dintre cei chestionați au răspuns că preferă să-și uite acasă banii de corn, unii motivându-și alegerea astfel: „Prefer să uit banii de corn, că mâncare îmi mai dau colegii de clasă” sau „Aleg să îmi uit banii de corn, deoarece telefonul îmi este mai necesar, ascult muzică, vorbesc cu lumea în pauze...”.
În privința unei zile fără telefonul mobil, elevii intervievați consideră că este o inițiativă bună, dar pe care puțini ar putea să o sărbătorească, adică să nu vorbească la telefon sau să vorbească mult mai puțin decât în restul zilelor.
Câteva dintre părerile celor 25 de elevi: „Este o sărbătoare interesantă, dar pe care nicicum nu aș putea să o sărbătoresc”, „Nu aș sărbători-o decât dacă s-ar face un party, ceva...”, „Nu știu, dar aș putea încerca”, „Este o bună provocare pentru cei care nu pot sta fără telefon. Eu aș putea rezista fără el”, „Această sărbătoare ar putea aduce mulți oameni cu picioarele pe pământ. Dacă ar sta fără telefon în acea zi, ar fi mai multă armonie, s-ar comunica mai mult, ar fi ceva diferit de ceea ce se întâmplă în ultimii ani, de când a apărut această tehnologie. Da, aș sărbători această zi, ar fi interesant”.

Cristina Rusu

 

 

Aprecierea dvs: - Media: 3 steluţe (2 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Cititor de Bistrita

Io zic sa li se dea din banii publici, la fieca " scolar " ( era sa le zic altfel ) ... cate o Dacia Logan !!!

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close