Un japonez îndrăgostit până peste cap de folclorul românesc a poposit la Sângeorz-Băi

-A A +A

Un japonez îndrăgostit până peste cap de folclorul românesc a poposit la Sângeorz-Băi
  Orașul-stațiune a avut, marți, un oaspete deosebit, în persoana lui Norio Inagaki, un profesor universitar japonez, ce face, de mai bine de un deceniu și jumătate, o cercetare prelungită despre frumusețea folclorului românesc. Gazde i-au fost reprezentanții Centrului Cultural ”Iustin Sohorca”, în frunte cu directorul instituției, profesorul și coregraful Florin Hodoroga. În centrul atenției a fost taraful ”Păunița”, recunoscut în țară și peste hotare pentru autenticitatea folclorului promovat. În cadrul discuțiilor  - exemplificate cu un repertoriu original de pe meleagurile Țării Năsăudului - Norio Inagaki s-a arătat impresionat de acuratețea interpretărilor. La un moment dat, oaspetele a demonstrat reale veleități de dansator al locului, fecioreasca prezentată de acesta smulgând ropote de aplauze și strigăte admirative.

  Profesorul universitar Norio Inagaki este absolvent al Facultăţii de Istorie, Artă și Cultură din Tokio, iar lucrarea sa de doctorat are ca temă obiceiurile şi jocurilor populare româneşti. Pentru a se documenta cum trebuie, cercetătorul din Țara Soarelui Răsare a învăţat limba română, iar acum Norio Inagaki conduce un studiu la Academia Română, prin Institutul ”Arhiva de folclor” de la Cluj-Napoca.

  Eu sunt interesat să găsesc filonul popular. Asta e cultura veche. Eu fac comparaţii şi filme care să păstreze autenticitatea obiceiurilor. E greu să găsești astăzi ceva autentic, când culturile naţiunilor sunt strâns legate și s-au influenţat una pe alta, în timp. Adevărata sursă se află în zonele muntoase din România, acolo unde lucrurile s-au păstrat mai bine, acolo e sursa de muzică autentică națională”, a spus Norio Inagaki.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Cititor de Bistrita

  Toti strainii foarte " indragostiti " asa peste noapte si "dulce... dulce... pana la sange "... (vorba moldoveanului care canta ... ) nu vin ei asa... ageaba , fiti siguri de asta , dar folclorul ... este si el o "legenda de acoperire"... !

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close