|

Lege pentru stârpirea ambroziei, cea mai alergenă plantă din țara noastră

-A A +A

Lege pentru stârpirea ambroziei, cea mai alergenă plantă din țara noastră
După ce, în toamnă anului trecut, senatorii au dat undă verde proiectului de lege privind combaterea ambroziei, considerată planta cea mai alergenă din țara noastră, marți Camera Deputaților, for decizional, a adoptat această lege, care urmează să ajungă la președintele țării pentru promulgare. Potrivit inițiatorilor, o astfel de lege era necesară, deoarece în toată Europa există reglementări juridice privitoare la ambrozie, plantă ce crește spontan și care poate provoca alergii severe.
Potrivit legii, proprietarii de terenuri, persoane fizice sau juricie, sunt obligați să desfășoare anual, de la apariția plantei până cel târziu la data de 30 iunie, lucrări de distrugere a ambroziei și de prevenire a răspândirii acesteia (cosire, smulgere, erbicidare etc). În caz de neîndeplinire a acestei obligați, proprietarii de terenuri vor primi inițial un avertisment scris, iar dacă nu se conformează, vor fi amendați cu sume cuprinse între 750 și 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv între 5.000 și 20.000 de lei, în cel al persoanelor juridice.
Ambrozia este, de fapt, un gen de plante ierboase sau arbustive, ce cuprinde aproximativ 30 de specii, la noi fiind larg răspândită Ambrosia artemisiifolia, cunoscută popular sub denumirea de ,,Floarea pustei”. Vara, ambrozia produce cantități mari de polen, ce pot da naștere la astm, rinite sau conjunctivite alergice grave. Planta este originară din America de Nord și, odată aclimatizată în țara noastră, a devenit o specie invazivă foarte periculoasă.
foto: lumeasatului.ro

Cristina Rusu

 

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Cititor de Bistrita

Masuri aiurea... ca nimeni nici nu va respecta aceasta lege si nici amenzile nu si le vor plati, ptr ca daca ar avea bani, si-ar lucra terenurile si nu si le-ar lasa in paragina. Solutia cea mai viabila este ca statul roman, sa confiste inapoi toate terenurile lasate nelucrate timp de 2 ani de zile, sa le treaca in proprietatea privata si sa infiinteze pe ele ferme agricole, unde sa fie combatuta chimic aceasta buruiana si nu numai...
Confiscati toate terenurile lasate parloaga si veti vedea ca aia-i masura cea mai buna ... nu tot amenintzati oamenii cu amenzile pentru buruieni, pentru ca nu-si zugravesc casele, petnru ca nu-si darama ... " daramaturile"... s.a.m.d. ca de aia le lasa oamenii si le abadoneaza... ptr ca efectiv nu au bani sa si le administreze .
Statul roman, a restituit proprietatile la toti "potlogarii" si " contz.aranii " fara sa vada daca acestia au puterea sa isi lucreze si administreze aceste proprietati ... si azi-maine toata tzara se va transforma in "paduri " de buruieni, lastari si tufisuri...

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close