Înțelegere între rotarienii năsăudeni și cei din Oroshaza, în beneficiul copiilor cu malformații congenitale de cord

-A A +A

În ultimul sfâr

Înțelegere între rotarienii năsăudeni și cei din Oroshaza, în beneficiul copiilor cu malformații congenitale de cord
  șit de săptămână, o delegație a Rotary Club Năsăud (RCN) s-a aflat în ospeția colegilor maghiari din Oroshaza, un oraș de circa 30.000 de locuitori, aflat aproape de granița cu România, în zona Salontei. Joi, directorul medical al spitalului din Năsăud, dr. Nicolae Stan-Iuga, în calitate de președinte în exercițiu al RCN, a ținut să împărtășească câteva impresii după vizita în Oroshaza.
  Am fost întâmpinați și tratați cu căldură de către prietenii noștri de la Clubul Rotary din Oroshaza, reușind pe parcursul celor trei zile de întrevederi să stabilim o serie de proiecte bilaterale. Poate cel mai important lucru este acela că RC Oroshaza s-a arătat dispusă să suporte cheltuielile în ceea ce privește intervențiile chirurgicale ce vor fi efectuate în Ungaria la copii români cu malformații congenitale de cord, un aspect umanitar deosebit”, ne-a declarat medicul Stan-Iuga.
  Cu această ocazie, președintele rotarienilor năsăudeni a avut ocazia să viziteze spitalul din Oroshaza, o unitate asemănătoare ca adresabilitate cu spitalul din Năsăud.
  Nicolae Stan-Iuga
  L-am avut ghid pe directorul medical, un medic diabetolog, și pot să spun că am rămas cu o imagine foarte bună despre acest spital. Cu o capacitate de 320 de paturi, ocupate în proporție de 80 de procente, la care se mai adaugă o rezervă de 90 de paturi pentru situații de calamități, printre altele spitalul din Oroshaza beneficiază de o modernă Unitate de Primire Urgențe, de un helioport, dar și de un bloc operator, recent dat în folosință, cu opt săli de operații. Unitatea are o arie de competență de circa 120.000 de locuitori. Aici am văzut, cu uimire, că există deschis un punct al Casei de Asigurări pentru Sănătate, astfel că beneficiarii nu mai au de pierdut timpul în reședința de județ, la fel cum în oraș există un oficiu unic de plăți, centralizat, care scutește cetățenii de păguboasa birocrație”, ne-a spus Nicolae Stan-Iuga.
  Formată din 15 persoane, delegația năsăudeană a vizitat o serie de obiective turistice și culturale.
  Altfel, în luna mai a acestui an, vom reveni la Oroshaza pentru a onora invitația la un concurs național de degustare a palincii, noi având în plan să ne alăturăm cu vestitul vinars al producătorului sălăuan independent Ioan Angelini, urmând ca, în 2 iunie 2018, colegii și prietenii noștri maghiari să participe ca invitați de onoare la balul ce va fi organizat la Năsăud pentru strângerea de fonduri în folosul comunității locale”, a conchis Nicolae Stan-Iuga.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (4 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close