|

Interpelare în Parlament a deputatului Cristina Iurișniți pentru salvarea „Micului Prinț”

-A A +A

Interpelare în Parlament a deputatului Cristina Iurișniți pentru salvarea „Micului Prinț”
În 2018 se împlinesc 10 ani de existență la Bistrița a Centrului de resurse și referință în autism ,,Micul Prinț”, înființat de Ana Dragu, după ce fiul ei a fost diagnosticat cu această tulburare.
Acest centru, unde zilnic fac terapie zeci de copii din județ și din județele învecinate, funcționează cu bani din sponsorizări, deoarece statul nu decontează serviciile sociale, psihologice și de recuperare necesare acestor copii. Până acum, bugetul centrului era format din sponsorizările provenite de la firmele mici (în procent de 20 la sută), restul de 80 la sută fiind venituri obținute din redirecționarea de către persoanele fizice a 2 la sută din impozitul pe venit.
Din acest an însă, situația financiară a „Micului Prinț” este pe cale să se înrăutățească, odată cu modificările fiscale preconizate a intra în vigoare. Asta înseamnă că Centrul și-ar putea închide porțile, iar copiii care îl frecventează ar putea rămâne fără orele de recuperare atât de necesare. Astfel, pentru a beneficia de deducere din impozit, firmele trebuie să aibă, potrivit noilor reglementări fiscale, o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro, iar firmele mici vor trece la microîntreprinderi și nu vor mai plăti impozit pe profit. În aceste condiții, ținând cont de faptul că sponsorii „Micului Prinț” erau firmele mici, asociația va pierde procentul de 20 la sută din buget care intrau în conturile sale de la aceste firme. În plus, asociația ar putea pierde și o parte din banii care se adunau din procentul de 2 la sută din impozitul pe venit, deoarece cuantumul ar urma să scadă conform noilor prevederi fiscale, ba mai mult, Formularul 230 va putea fi depus doar personal sau prin poștă.
În aceste condiții, în urma apelurilor în mass-media ale Anei Dragu, președinta Asociației „Autism Europa” Bistrița, deputatul USR Cristina Iurișniți a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că a trimis o scrisoare primarului Ovidiu Crețu în care-i solicită să explice de ce nu sunt sprijinite de către municipalitate ONG-uri precum ,,Micul Prinț” și a adresat o interpelare ministrului Finanțelor Publice pe aceeași temă. În plus, deputatul bistrițean precizează că a demarat o inițiativă legislativă prin care cere revenirea la plafonul anterior de 500.000 de euro ca cifră de afaceri pentru deducere din impozit în cazul firmelor care fac sponsorizări. De asemenea, USR a depus amendamente la Legea Codului Fiscal pentru a mări la 3,5 la sută contribuția persoanelor fizice care doresc să spijine, din impozitul pe venit, ONG-uri precum ,,Micul Prinț”.

Cristina Rusu

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close