Napoleon i-a cucerit pe cei prezenți, vineri, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean. Șahistic vorbind

-A A +A

Napoleon i-a cucerit pe cei prezenți, vineri, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean. Șahistic vorbind
  Miezul zilei de vineri a venit la Muzeul Grăniceresc Năsăudean cu vernisajul unei inedite și impresionante expoziții de jocuri de șah, colecționate de profesorul clujean Emil Sitaru din zecile de ţări vizitate cu prilejul turneelor la care a participat, împreună cu jucătorii Academiei SITAS.
  Intitulată sugestiv „Ocolul Pământului în 80+ de Şahuri”, expoziția aduce în atenția publicului 88 de table personalizate cu tradițiile ori specificul țării respective. Atrag atenția piesele de şah din marmura de Carrara, din cristal de Boemia placat cu aur şi argint, din aur de Toledo, dar și piese cu motive maure din Alhambra sau incaşe din Peru.
  O altă caracteristică o reprezintă tematica istorică a pieselor: piese şi tablă cu motive din Egiptul antic, cu motive mitologice greceşti sau ilustrând bătăliile dintre Napoleon şi austrieci (punct la care urmașii vestiților grăniceri năsăudeni sunt sensibili, în amintirea celebrei lupte de la Arcole) sau cea de la Grunwald dintre polonezi şi cavalerii teutoni. Printre exponate și-a făcut loc și literatura, respectiv Robin Hood sau Don Quijote de la Mancha, ori o tablă şi piese inspirate din filme ca Star Trek ori Familia Simpson. O altă categorie o reprezintă piesele ce folosesc „simboluri” de epocă modernă, gen Real Madrid ori Muzeul Mercedes din Stuttgart. Din colecţie nu lipsesc nici şahurile cu tematică specifică pentru copii: şah cu păpuşi Matrioshka sau o tablă de şah din Lego.
  Potrivit organizatorilor, evenimentul se doreşte a fi şi o pledoarie pentru învăţarea şi practicarea jocului de şah, cunoscute fiind beneficiile pe care acest sport al minţii le are în dezvoltarea personalităţii copiilor şi în îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
  Expoziția de la Năsăud va rămâne deschisă până la data de 23 martie.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (5 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Economic

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close