Emoții puține la începutul timpuriu de Bac

-A A +A

Emoții puține la începutul timpuriu de Bac
  Luni a început sesiunea de... vară a examenului de Bacalaureat. Prima probă pe care au susținut-o candidații a fost cea la Limba și literatură română. Aceasta se va desfășura și marți, pentru a testa atât cunoștințele acumulate în cei patru ani de liceu, cât și abilitățile de comunicare orală.
  Practic, probă orală de competențe lingvistice la Limba română constă în două exerciții, ambele vizând anumite abilități de comunicare, atât la nivel practic, cât și teoretic. Primul pune accent pe aplicarea unor noțiuni teoretice pe un text la prima vedere, non-ficțional sau ficțional. Pentru acest exercițiu, absolvenții de clasă a XII-a trebuie să învețe tipologia textelor (informativ, argumentativ, narativ, descriptiv, dialogat), elementele situației de comunicare (emițător, receptor, mesaj, canal, cod, context), registrele stilistice și stilurile funcționale (științific, juridic-administrativ, publicistic, beletristic și colocvial). Al doilea exercițiu poate fi un text argumentativ asemănător celui de-al doilea subiect de la proba scrisă a examenului, la care elevii trebuie să își exprime opinia în legătură cu un subiect anume. În urma probei, candidații nu primesc notă, ci un calificativ, respectiv utilizator mediu, avansat sau experimentat. Din comisia de evaluare fac parte doi profesori, iar unul dintre aceștia este profesorul de la clasă.
  Din cele discutate cu elevi năsăudeni de la Colegiul Național „George Coșbuc”, am aflat că în prima zi a Bacului nu prea erau emoții şi că toţi au speranțe de trecere cu bine peste acest examen al maturității.

  Conform calendarului aprobat prin Ordin de ministru, pe 14 și 15 februarie urmează de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limbă maternă. În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale, prima etapă de testări urmând să se încheie în 21 și 22 februarie, cu evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională - proba C.
  Probele scrise se vor susţine, ca şi până acum, la sfârșitul lunii iunie, mai precis în intervalul 25 - 28 iunie. Primele rezultate vor fi cunoscute pe 4 iulie, iar cele finale, în 9 iulie.
  La nivelul județului nostru s-au înscris 2.239 de candidați, 1.998 dintre aceștia fiind din promoţia curentă, iar restul de 241, din seriile anterioare.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close