„Fără penali în funcţii publice”, inițiativă cetățenească de modificare a Constituţiei

-A A +A

„Fără penali în funcţii publice”, inițiativă cetățenească de modificare a Constituţiei
Uniunea Salvați România a anunţat, luni, susținerea campaniei „Fără penali în funcţii publice”, o inițiativă cetățenească ce își propune modificarea Constituţiei, astfel încât persoanele condamnate penal să nu mai poată ocupa funcţii publice alese în stat. Grupul de iniţiativă a fost autentificat la notar, şi este format din filosoful Mihai Şora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu, Oana Negru şi Mihai Tudorică, membri ai grupului „Rezistenţa”, Klaus Fabriţius, reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România, şi preşedintele comitetului, avocatul Mihai Badea.

Juristul Eugen Vasiliu şi-a exprimat speranţa că şi Biserica se va alătura acestui demers.

„Îmi exprim speranţa că şi Biserica se va alătura acestui demers, aşa cum s-a alăturat şi celuilalt demers, al Coaliţiei pentru Familie, pentru că este fără echivoc, între cele zece porunci este scris: să nu furi. Este un motiv foarte serios, chiar profund, ca şi Biserica să se alăture acestei iniţiative”, a explicat Eugen Vasiliu.

Liderul USR, Dan Barna, a precizat că această iniţiativă este pentru oamenii care îşi doresc curăţarea clasei politice. În prezent, integritatea membrilor din Guvern este reglementată prin lege, dar nu şi cea a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, deputaţilor, senatorilor şi Preşedintelui României.

„Noul alineat propus va fi introdus la Art.37 din Constituţie şi ar urma să reglementeze acest aspect: „(3) Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, se arată în comunicatul USR de susținere a inițiativei.

La rândul său, scriitorul Gabriel Liiceanu consideră că iniţiativa USR are rostul de a-i pune pe cei din Parlament să voteze pentru ca penalii să deţină funcţii publice, deoarece el crede că nu va trece de Legislativ.

„Legea pe care o propune USR-ul nu va fi votată în Parlament, ştim asta, să nu ne îmbătăm cu cuvinte mari. Şi atunci ce rost are ceea ce facem acum? Are un rost foarte simplu. Îi vor pune pe cei din Parlament să voteze că vor cu infractori în funcţii publice. Dar o vor face, vor vota. De ce? Pentru că pot. Deci, cadrul lor legal le permite să ne ţină în această situaţie. Oamenii care trebuie să dea legea de curăţire a Parlamentului, în principal, sunt cei care n-au interesul să o dea. Şi atunci, singura variantă este asta”, crede Liiceanu.

„Fără penali în funcţii publice” îşi propune să stângă 1.00.000 de semnături în șase luni, dublul necesar pentru a iniția un proiect legislativ de modificare a Constituţiei. Înainte de începerea efectivă de strângere a semnăturilor, mai ete necesară parcurgerea a două etape: avizul de la Consiliul Legislativ şi publicarea proiectului în Monitorul Oficial.

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Bistrițean

Bravo, Gabriel Liiceanu, Mihai Șora, Dan Grigore & comp.

imaginea utilizatorului Cititor de Bistrita

Pai, va trebui foarte seris, denumita notiunea de "penali" ... ca si "limita" aprecierii pentru "abuzul si/sau neglijenta in serviciu " ... si cate altele...
NU ASTA SHIMBA CEVA ci uitati cum ar fi ok ( zic eu... contzaranul fara scoala , care-mi permit s-o dau cu presupusul ) :
1/. Magistratii procurori, sa-si faca treaba, fara nici o "ingradire" si sa duca cercetarile in toate cazurile, pana la capat ;
2/. Daca cel vizat recunoaste de la inceput ca este vinovat si accepta benevol ( cu de la sine puitere si nefortzat de nimeni ) sa fie cercetat penal, sa iasa din politica si din functiile de demnitate publica pe care le detine, atunci sa i se reduca pedeapsa cu 75-80 % ;
3/. Daca nu recunoaste si nu vrea sa plece din sistem, precum si daca nu se da aprobarea de catre Parlament sa fie " dat afara din sistem " ... atunci, dupa expirarea mandatului, daca este gasit vinovat , sa fie pedepsit cu un spor de 75%-100% ...
Ce ziceti ? Este sau nu este OK... ?! ( Dar stati linistiti ca sunt doar simple presupuneri, ca niciodata cei de la butoane nu-si vor taia craca de sub picioare singuri ... apoi ori de stanga excomunista ori de dreapta capitalista ) .

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Economic

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close