|

„Pamblicăria” pe „genunche” din Educație continuă: Au început probele primului Bacalaureat ilegal din România

-A A +A

„Pamblicăria” pe „genunche” din Educație continuă: Au început probele primului Bacalaureat ilegal din România
Bacalaureatul reprezintă pentru orice tânăr european responsabil un examen de maturitate, o etapă, un prag de răscruce, de alegeri asumate pentru viitorul parcurs profesional.
Să ne amintim etimologia cuvântului bacalaureat (fr. Baccalauréat, provenit din latina medievală baccalaureatus, baccalaureus), însemnând „tânărul care vrea să devină cavaler”. Primul examen a fost organizat în martie 1808, decretul semnat de către Napoleon Bonaparte consfințind apariția examenului de bacalaureat, ceea ce reprezintă începutul învățământului modern francez și european. În România apare în 1925, după ce dr. Constantin Angelescu, în calitatea sa de ministru al Instrucțiunii Publice, a hotărât ca elevii de liceu să susțină o testare la finele anilor de studii. Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, bacalaureatul reprezintă „examenul general cu care se încheie cursurile liceului și după care este permisă intrarea la facultate; 2 sn - titlu obținut de absolventul unui bacalaureat”.
Metodologia de organizare și calendarul unui examen de bacalaureat în orice țară europeană care își respectă cetățenii este stabilit cu cel puțin câțiva ani înainte, la începutul ciclului liceal de studii. Însă în România totul e răsturnat și încurcat, de la legile justiție, la legea bugetului, care a acordat Educației cel mai mic procent din PIB din Europa (2,98%), Codul fiscal, până la organizarea unui simplu examen de bacalaureat.
Miniștrii Educației acționează nu numai în afara definiției și caracteristicilor intrinseci ale unui examen de maturitate cum este bacalaureatul, cât mai ales dictatorial, fără consultări publice sau prin încălcarea Legii educației naționale nr. 1/2011, ministrul Liviu Pop emițând Ordinul nr. 4792/2017 în temeiul articolul 77, alin.(5) și art. 361.
Astfel, ilegal, în perioada 12 - 22 februarie, se vor derula probele de competente lingvistice și digitale din cadrul examenului de bacalaureat reformat după bunul plac al ultimilor doi miniștri care se încurcă pe „genunche” în „pamblici”! Aceste probe se desfășoară, în premiera națională, fără să respecte Legea Educației Naționale nr. 1/2011! Elevii claselor a XII-a vor fi evaluați începând de luni, dar ei nu au încă situația școlară încheiată. Ce se întâmpla cu cei care rămân corigenți la vreo disciplină?
Cine își asumă ilegalitatea unui examen în care elevii sunt evaluați la începutul semestrului al doilea, începând din 12 și până în 22 februarie, și nu la finalul cursurilor, având în vedere că nu au statutul de „promovat”, așa cum prevede Legea Educației?
Reamintim domnului ministru Valentin Popa că Legea Educației prevede, la art. 77, următoarele:
1. Absolvenții învățământului liceal primesc diploma de absolvire și foaia matricola, parte a portofoliului educațional, care atestă finalizarea studiilor liceale și care conferă dreptul de acces, în condițiile legii, în învățământul postliceal, precum și dreptul de susținere a examenului de bacalaureat.
2. Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susține examenul național de bacalaureat.
Așadar, Ministerul este în culpă; derulează un examen care nu respectă legea și mai ales nu se menționează în niciun înscris ce se întâmplă cu elevii care nu vor promova clasa a XII-a sau vor avea la finalul cursurilor situația neîncheiată. Ministerul Educației nu clarifică acest absurd al situației. „Educația, încotro?” rămâne o întrebare retorică, cu un gust din ce în ce mai amar pentru toți actorii educaționali responsabili, elevi, profesori și părinți!

deputat Cristina Iurişniţi

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close