Sfântul Mare Mucenic Haralambie, sărbătorit cu mare cinste la Sebiș

-A A +A

Sfântul Mare Mucenic Haralambie, sărbătorit cu mare cinste la Sebiș
  Ca în fiecare an pe 10 februarie, credincioșii de la Sebiș au mers şi anul acesta în număr mare la biserica ortodoxă din localitate, unde l-au sărbătorit pe Sfântul Haralambie, „mijlocitorul necontenit înaintea lui Hristos, atât pentru ei, cât şi pentru animalele acestora”, după cum a spus părintele paroh Ciprian Frățilă. De-a lungul timpului, memoria creștinilor a păstrat vie credinţa, dar şi minunile Sfântului Haralambie.
  Părintele Ciprian de la Sebiș a mai spus: La Sebiş, sat aşezat la poalele Muntelui Călimani, sâmbătă a fost zi de mare sărbătoare. În această minunată zi, când Biserica îl cinsteşte pe acest mare mucenic şi mărturisitor al lui Hristos, oamenii au adus la biserică făină, grăunţe de porumb, tărâţe, ulei, grâu şi sare, pentru a fi binecuvântate de către preot prin rugăciunile speciale care se fac cu ocazia cinstirii acestui sfânt. După primirea binecuvântării, acestea se dau ca hrană animalelor din gospodărie, pentru a fi sănătoase tot anul. O parte din aceste ofrande se păstrează cu mare cinste, în loc curat, folosindu-se ca leac de tămăduire pentru eventualele boli ale acestora. La biserica din Sebiș, credincioșii au avut bucuria să-l aibă alături de ei pe părintele secretar eparhial, arhimandrit Benedict Vesa, cu binecuvântarea ÎPS Andrei, arhiepiscop şi mitropolit al Clujului, şi un sobor de preoți, care au oficiat Acatistul Sfântului Mare Mucenic Haralambie, Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Maslu".
  Copiii și tineri din sat au venit la biserică îmbrăcați în frumoasele costume populare specifice Sebișului, ascultând cu mare luare aminte slujbele, lucru remarcat de părintele arhimandrit Benedict Vesa, preacuviosul părinte spunând că a fost o bucurie nespus de mare ce a găsit și a văzut la Sebiș.
  În final, părintele Ciprian Frățilă a mai declarat: „An de an, în parohia pe care o păstoresc, Sfântul Mucenic Haralambie este prăznuit şi cinstit cu mare evlavie, fiind considerat de către credincioşi unul dintre protectorii pământului şi al animalelor din gospodărie. El este cel care ne fereşte de boli molipsitoare, de boli necruţătoare, ocolind totodată animalele de primejdii, beteșuguri şi reaua întâmplare. Cu mic, cu mare, în ziua cinstirii sfântului, credincioşii vin la biserică - pentru ei fiind o adevărată sărbătoare, unde oficiem Sfânta Liturghie, Acatistul Sfântului, Sfinţirea Aghiasmei şi rugăciunile speciale pentru sănătatea oamenilor, a animalelor şi rodnicia ţarinilor. Ne-am bucurat că şi anul acesta biserica a fost arhiplină de credincioşi, care au mare evlavie la acest sfânt”.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close