|

Gloria, a ţării. Cheltuiala?

Fraţii Dobraniş şi costul neştiut al performanţei

-A A +A

Fraţii Dobraniş şi costul neştiut al performanţei
  Denis și Darius Dobraniș sunt doi frați, de 14 și 18 ani, din Bistrița, extrem de talentați la GO, un sport nu foarte răspândit la noi, dar cu milioane de practicanți în întreaga lume, majoritatea în Asia.
  Este un sport extraordinar, care educă, instruiește și dezvoltă mintea copiilor într-un mod extraordinar! Dezvoltă imaginația, spiritul de luptă, de apărare, învață copilul să aleagă, să accepte înfrângerea, respectiv victoria, cu demnitate și sportivitate! Jocul de GO este incredibil de complex, fiecare partidă e o lecție de viață, iar regulile extrem de simple sunt completate de experiență, de fler și de spiritul de competiție”, ne spune Rodica Dobraniș, mama celor doi tineri.
  Au început să se antreneze de mici, la Palatul Copiilor Bistrița, sub coordonarea profesorului Teodor Vîrtic, și în scurt timp frații Dobraniș au obținut rezultate de excepție. Astfel, Denis, care practică GO-ul de la 4 ani, are în palmares 14 titluri de campion național, o medalie de bronz cu echipa României la Campionatele Europene din 2015, o medalie de argint cu echipa României obţinută în 2016, o medalie de argint la Campionatul European (under 12) din 2014 și un titlu de campion european under 12, câştigat în Olanda, în anul 2015. De asemenea, Denis a participat, acum patru ani, la Campionatele Mondiale din Malaezia, unde a obținut locul 7, cea mai bună clasare a unui junior european la acest campionat mondial de GO.
  La rândul său, Darius practică GO-ul de la vârsta de 7 ani și a obținut până acum cinci titluri de campion național, o medalie de bronz cu echipa la Campionatele Europene din 2015, titlul de vicecampion european cu echipa României în anul 2016 și locul 9 la Campionatele Mondiale din 2011.
  În plus, ambii frați practică dansul sportiv, având rezultate notabile, de nivel național, și la această disciplină sportivă.
  Rezultatele de excepție obținute de Denis și Darius nu ar fi fost posibile fără spijinul financiar al părinților, care suportă cea mai mare parte din cheltuielile legate de participarea la competițiile externe, deoarece Federația Română de GO nu are fondurile necesare. Așa se va întâmpla și în luna martie a acestui an, când frații Dobraniș vor participa la Campionatul European de la Kiev. Pentru calificarea la acest campionat, Denis și Darius au câștigat un concurs de GO desfășurat, săptămâna trecută, la Vatra Dornei.
  Atunci când reușesc să urce pe podium la competițiile externe, cei doi primesc din partea organizatorilor, ca premiu, o anumită sumă de bani, care acoperă însă doar o parte din cheltuieli. Astfel, părinții rămân singura sursă certă de susținere financiară pentru aceşti copii talentați, care fac ca numele țării noastre să fie cunoscut în străinătate.
  Titlurile de campion și vicecampion european obținute de cei doi frați nu le-au adus recompense materiale de la Federație, cum se întâmplă în cazul altor sporturi. Nici alte instituții nu s-au grăbit să recompenseze munca celor doi tineri, cu excepția Primăriei Bistrița, care i-a premiat în cadrul mai multor ediții ale Premiilor Municipiului.


  Ne mândrim când auzim de performanțele lor, ne bucurăm când știm că cineva ne reprezintă cu succes în lume, dar, oare, chiar nu putem să facem mai multe pentru tinerii talentați ai României? Parcă nu e corect ca un tânăr să lupte pentru România pe banii părinților și România doar să se mândrească cu rezultatele lui. Ne-am obișnuit ca sistemul de învățământ să fie criticat și ni se pare normal să vedem tineri dezinteresați de școală ori de muncă, atât de normal încât, atunci când întâlnim tineri precum frații Dobraniș, cu rezultate extraordinare, uităm că au nevoie de sprijin pentru a putea continua să facă performanţă.
  foto: Facebook Rodica Dobraniș

  Cristina RUSU

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (13 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close