Pile, șmenuri, șușanele (2)

-A A +A

Pile, șmenuri, șușanele (2)
Șmenuri. Pentru ce să afirm eu negru pe alb, depunând eforturi de creație, atâta timp cât alții o spun mai bine decât mine. Scriitorul Bedros Horasangian, în „PSD și SPP” (Observatorul cultural nr. 909, 8-14 febr. 2018): „Liviu Dragnea aruncă pe piața vorbelor care zburătăcesc în România în toate direcțiile un subiect gingaș și se joacă cu niște lucruri cu care nu e de glumit și care ar putea atenta la siguranța Statului român. Toate chestiile astea obscure, «ăla a zis, ăla n-a zis, a făcut, n-a făcut», fără probe de niciun fel, care intoxică și otrăvesc viața noastră de zi cu zi la toate nivelurile, se puteau discuta și eventual rezolva în ședința CSAT-ului. Unde atât președintele, cât și suita de miniștri cu atribuții în domeniu puteau/pot rezolva pe tăcute eventualele derapaje. Că de-aia avem Servicii Secrete, și nu trăncăneală la televizor! Că ne place sau nu, Serviciile Secrete trebuie să rămână secrete. Că de-aia sunt secrete. Iar Liviu Dragnea să-și rezolve problemele personale fără să implice structuri ale Statului în chestiuni care țin de politica PSD. PSD să-și vadă de programul de guvernare, că de-aia e PSD-ALDE, SPP să-și vadă de paza și protecția lui, că de-aia e pus să facă ce are de făcut. Nu e nevoie de prea multă știință de carte și expertiză în «intelligence» pentru ca lucrurile să intre în matca lor și fiecare să-și facă treaba cât mai bine. PSD și SPP deopotrivă”.
Scriitorul Liviu Ornea, în „Capra” (același Observator): „A făcut vâlvă un filmuleț în care noul ministru al Educației – Valentin Popa, 53 de ani! – vorbește într-o limbă română precară. E neplăcut, desigur, să ai, după catastrofa Liviu Pop (și el obișnuind să recurgă la regionalisme, care nu sunt de condamnat, figurează în DEX-uri, sunt, însă, nepotrivite unui demnitar!! – n.m. Virgil Rațiu), să ai încă un ministru al școlii care face greșeli elementare de gramatică în vorbire – cum o fi scriind, nu știu. (...) Cunosc destui specialiști, în diverse domenii științifice, care fac greșeli de scriere (ratează cratime, dublează «i»-ul când nu trebuie) sau de vorbire (trântesc câte un «decât» când nu te aștepți, se apără de păcat cu un «ca și» sau cu o «virgulă» țintită (rostită viu). E trist”.
Dar pot continua cu exemple: E foarte trist că sunt acceptate astfel de derapaje! Revin la exemplul lui Valentin Popa (iată, tocmai de Sfântul Valentin al iubirilor trupești și comerciale), ministru (!) care explică «pamblică» prin faptul că ar fi un regionalism. Și ce-i cu asta? Dacă iubește regionalismele, să poftească o catedră la Institutul de Lingvistică, unde poate ține un Curs de specialitate și exprimare corectă în limba română. Ce este și mai grav, Valentin Popa – precum activiștii de partid pe vremea lui Ceaușescu – susține că numai cine nu muncește, nu greșește! Aceasta este o scuză de școlar repetent. Expresia se folosește de către cei care greșesc mereu tocmai pentru că sunt puși să mucească! Dacă nu ar trebui să muncească, nu ar greși, vezi Doamne!
Reciprocități inventate pe post de literă de lege. Când în miezul politicii și al frământărilor guvernamental-parlamentare iese un ins important în față și lansează o declarație politică, o opinie despre legislația actuală, legată de un domeniu ori altul, ori are intenția unei inițiative în dezbatere: despre învățământ, despre apărarea națională, despre proiecte europene, despre spitalele proiectate peste un cincinal, despre agresivitatea din școli, respectivul susținător al unei propuneri, ca mai sus, repede, dar repede de tot, zice, susținându-se singur: Așa e și în Franța! Așa e și în Parlamentul European! Așa e și în Grecia! Uitați-vă în Bundestag-ul de la Berlin! Vorbele publice de aparent sprijin al opiniilor unuia sau altuia sunt ca aracii de viță de vie legați între ei cu sârmă, de unde s-ar fura stâlpii de beton și ar rămâne în urmă vițele de vie pradă sălbăticirii. Atitudinile de acest fel, dualiste, dovedesc că opinenții nu sunt fermi în exemplele pe care le dau. Se întâmplă așa fiindcă, de regulă, unii susțin inițiative parlamentare doar spre folosul unui grup sau altul din Parlament, grupuri infracționale de fapt, care nu urmăresc decât profituri și foloase necuvenite cu ajutorul politic al partidelor din care fac parte. Ca atare: Avem un parlament minunat! Un viitor asigurat! Lideri politici de mare anvergură care pun umărul (astea din 1990 până în prezent!) la prăbușirea țării, pas cu pas (nu mă refer la Klaus Iohannis, fiindcă și el urmează să fie pus cu botul pe labe de către Fiara Politică, tot pas cu pas, ca să se demonstreze vorba latinului, adică a Mafiei italiene: Dinte pentru dinte! Sânge pentru sânge!)!

Chiar urmează Șușanele și șușare.

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close