|

Profesori bistriţeni, la Parlamentul European, la invitaţia vicepreşedintelui PE Ioan Mircea Paşcu

-A A +A

Profesori bistriţeni, la Parlamentul European, la invitaţia vicepreşedintelui PE Ioan Mircea Paşcu
  În perioada 7-9 februarie a.c., la inițiativa profesorului Emilian-Vasile Nuțiu de la Şcoala Gimnazială din Șieuț, un grup de cadre didactice de pe Valea Şieului a fost prezent la Strasbourg, la invitaţia vicepreşedintelui Parlamentului European Ioan Mircea Paşcu, într-un demers de documentare cu privire la activitatea acestei instituţii. Au fost reprezentate şcolile gimnaziale din Mărişelu – directorul George Ignat şi profesorii Grigore Urşan, Raluca Cheţa şi Oana Reman, Şieu – profesorii Aurel Horga şi Gheorghe Ţifrea, Şieuţ – directorul Dorina Fiscutean și profesorii Iosif Fiscutean, Ignat Pantea şi Livia Socaciu, Monor - profesorul Liviu Socaciu.
  Activitatea grupului a debutat cu o prezentare a instituţiei realizată de către Simona-Raluca Soare, asistent acreditat al deputatului Ioan Mircea Pașcu, aceasta evidențiind un aspect interesant: construcția-monument a fost proiectată și construită astfel încât să pară neterminată, sugerând dezvoltarea continuă a Uniunii Europene. O idee frumoasă, care amintește de un alt monument, definitoriu pentru poporul român, şi anume Coloana Infinitului a lui Brâncuși, după unii intitulată, de fapt, Coloana Credinței Fără Sfârșit.
  Ulterior, grupul a fost preluat de conferențiarul Mariana Cosac, din cadrul Unității Vizite și Seminarii a Direcției de Comunicare, și condus într-o sală de conferințe, unde aceasta a prezentat componența și activitatea instituțiilor europene. La prezentare a participat și Ioan Mircea Pașcu, însoțit de asistenții acreditați, Simona-Raluca Soare și Cătălina Păune, dar și de Sergiu Vintilă, senior consultant pe probleme de politică al vicepreședintelui Parlamentului European, aceștia răspunzând, punctual, întrebărilor adresate de vizitatori. Conform afirmațiilor Marianei Cosac, completate de Ioan Mircea Pașcu și Sergiu Vintilă, curentele eurosceptice s-au accentuat în ultimul an, îndeosebi după Brexit, prefigurându-se o acutizare a fenomenului în legislatura următoare. Această stare de fapt este conexă accederii în Parlamentul European a unor partide/formațiuni cu veleități extremiste, fapt ce va pune o presiune majoră pe instituțiile europene în raporturile cu țările de proveniență.
  Un alt subiect abordat cu prioritate de grupul bistrițean l-a constituit convergența intereselor UE și ale statelor membre, pornind de la obiectivele instituțiilor reprezentative. Astfel, Comisia Europeană reprezintă interesele Uniunii, Parlamentul European - interesele cetățenilor europeni (inclusiv ale celor români), iar Comitetul de Miniștri, ca instanță de decizie a Consiliului Europei, are în vedere și interesele guvernelor statelor membre. Problema ridicată în cadrul discuțiilor a fost locul parlamentarilor naționali (din Parlamentul României) în această ecuație, întrucât și aceștia reprezintă interesele cetățenilor români, cetățeni europeni, relația acestora cu parlamentarii europeni, cooperarea strânsă, fiind esențială în armonizarea legislației române cu cea europeană. Conform afirmațiilor vicepreședintelui PE, o astfel de relație există, dezbaterea modificărilor aduse legislației române în domeniul justiției fiind un exemplu elocvent. Ioan Mircea Pașcu a precizat că tocmai această conlucrare a generat la nivel de PE curente de opinie favorabile modificărilor, aspect relevat de interesul extrem de redus manifestat de deputații europeni față de dezbatere: circa 25 au fost prezenți în sală, majoritatea români.
  Discuțiile au continuat în cadru informal, în contextul mesei de lucru de la restaurantul „Au Gourmet de l´Orangerie” (pe care îl recomand cu căldură). În context, Ioan Mircea Pașcu a dovedit o bună cunoaștere a județului Bistrița-Năsăud și o relație foarte apropiată cu președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, pe care l-a apreciat la superlativ atât ca politician și administrator de județ, cât și ca om.
  După o discuție destul de lungă purtată la cină pe tema atentatelor teroriste din Bruxelles, ziua de 8 februarie, dedicată vizitării acestui oraș, a debutat într-o notă tragi-comică: la ora 06.20 alarma de securitate ne-a trezit brusc și am dat năvală, toți, afară din hotel. Mai în glumă, mai în serios, scenariul preferat discutat în timp ce ne delectam cu aerul rece al dimineții făcea referire la valize suspecte uitate pe holuri. Realitatea a fost ceva mai patetică: prăjitorul de pâine de la sala de mese a ars câteva felii, fumul declanșând senzorii de incendiu.
  Ultima parte a excursiei, vizita în Bruxelles, a avut toate ingredientele: străzi aglomerate, magazine cu tot ce ți-ai putea dori și, bineînțeles, zeci de cerșetori, toți răspunzând în limba română la interpelările membrilor grupului.

  Alexandru GEORGIȚĂ

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (4 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Economic

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close