„Istoria spitalelor din Bistrița”, o carte monumentală

-A A +A

„Istoria spitalelor din Bistrița”, o carte monumentală
A apărut, cu puțin înainte de sfârșitul anului precedent, cel de al doilea volum al ,,Istoriei spitalelor din Bistrița”, autori: prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta și doctor în istorie Adrian Onofreiu, la Editura ,,Şcoala Ardeleană” din Cluj-Napoca. Cu acest tom, devine mai lesnicios accesul la întreaga istorie a sănătății din municipiul Bistrița și zona înconjurătoare, lucrarea în două volume masive fiind un instrument de lucru pentru specialiști și, în acelaşi timp, o foarte folositoare sursă de documentare pentru cercetător şi cititorul curios.
Acest al doilea volum își începe investigația cu perioada imediat următoare evenimentelor din decembrie 1989, care reprezintă un reper pentru dezvoltarea societății românești și, implicit, a sănătății, firesc orientate spre deschidere pentru depășirea perioadei de dinainte, dominată de specificitățile epocii.
,,Spiritul critic n-a amorțit niciodată. Numeroși medici au acumulat în timp un capital cultural și profesional care le-a conferit autonomie morală, distincţie, stil, substanță. Evenimentele sociale din decembrie 1989 au avut ca efect și un șir de explozii în rândul personalului medical”, scrie prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta, în textul prefaţator.
După 1989, a fost nevoie de o remodelare a domeniului sănătății, realizată prin legi noi, menite să surprindă necesitățile reale din societate și, de asemenea, să se alinieze la standardul european în materie. Așa cum era firesc, s-a procedat la schimbarea echipelor manageriale, pașii înainte constituindu-se din acumulările experienței profesionale și de conducere, din sedimentarea acestora în „cărămizile” cu care sănătatea s-a construit, în întreaga complexitate și de conținut, din perspectiva instituțională.
Spațiu generos a dobândit în economia volumului prezentarea legislației din domeniul medical, organizarea concursurilor pentru posturile de conducere, de asemenea, stadiile prin care a trecut clasificarea spitalului până la dobândirea statutului de Spital Județean de Urgență. Preocupare constantă a autorilor este urmărirea modernizării cu aparatură performantă pentru sprijinirea actului medical, volumul dând într-o anumită manieră o epură a progresului tehnologic din domeniu. Amintim data de 18 februarie 2009, începutul tomografiei computerizate la Policlinica Bistrița, de asemenea, reabilitarea amplă a Spitalului Județan, ajuns la un nivel de dotare de invidiat în întreaga țară. Mandatul de 20 de ani al longevivului manager Mircea Gelu Buta și-a pus amprenta complexei personalități asupra instituției, în care au fost ridicate lăcașe de cult, pentru realizarea vindecării trupești și spirituale, în conformitate cu ideile tratamentului integral al oricărei afecţiuni.
Să mai subliniem că de la dotarea relativ modestă din 1989, Spitalul Județean de Urgență Bistrița devenit unul dintre cele mai moderne din țară, fiind vizat de includerea între spitalele pentru folosinţă a NATO.
De notat prezentarea ediţiilor Seminarului Internațional de Medicină și Teologie, organizat de Spitalul Judeţean de Urgenţă, la iniţiativa prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta, cu concursul unor personalităţi ca mitropolitul Bartolomeu al Clujului, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoaie, mitropolitul Andrei al Clujului şi al altora, prin care Bistrița a devenit anual, pe parcursul a două decenii, pentru câteva zile, conclavul specialiștilor în domeniu: medici, preoți, oameni de cultură, călăuziţi de gândul alinării suferinţei umane. Sunt consemnate vizite ale miniştilor Sănătăţii care au trecut prin instituţie, de asemenea, vizita Regelui Mihai la invitaţia directorului Mircea Gelu Buta sau a acad. Sorin Dumitrescu.
Autorii urmăresc cu acribie, pe lângă istoria spitalelor municipiului, şi evoluţia Direcției de Sănătate Publică, de asemenea, a învățământului medical la Grupul Şcolar Sanitar, cu un parcurs nu lipsit de dificultăţi, de imixtiuni ale unor interese fără atingeri cu binele public.
Cartea conţine numele celor care au lucrat în diverse perioade, fiind o mărturie exhaustivă din această perspectivă, iar reproducerile după fotografii de la diverse evenimente, aşezate după textul fiecărei secţiuni, creşte puterea de sugestie şi mărturisitoare a demersului autorilor.
Volumul beneficiază de experiența a managerului Mircea Gelu Buta, care, în două decenii, a trăit fiecare moment al instituției, de asemenea, de documentarea riguroasă a celor doi autori, cunoscuți cercetători prin cărțile publicate până în prezent. Acestora li se adaugă redactarea și tehnoredactarea modernă ale Cameliei Strungari și Alexandrei Mureșan, concepţia editorului, Vasile George Dâncu, pentru realizarea acestei cărţi monumentale în două volume, cum puţine instituţii posedă în întreaga țară.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (4 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close