Țara mea

Cum ne găsește Centenarul

-A A +A

Cum ne găsește Centenarul
Implacabilul val al timpului care stăpânește viețile noastre și existența întreagă ne găsește la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire a românilor sub o zodie nu prea luminoasă. Poporul este divizat, atomizat, am putea spune, mai mult decât sub dictatura comunistă, această stare fiind unul dintre elementele pe care ni le-a adus democrația de tip occidental, pe lângă lucrurile, neîndoielnic, bune. Am putea crede că am ajuns la această stare și din cauza unor idei propagate cu stăruință diavolească, prin care dușmanii noștri le-au indus românilor lipsa de apreciere proprie, descurajarea și, în final, retragerea fiecăruia în carapacea proprie.
În ce privește economia, este de observat că tot ceea ce s-a construit prin forța poporului de-a lungul grelelor cincinale, într-o economie planificată, a devenit amintire. Brașov, Hunedoara, Cluj-Napoca, Târgoviște, Iași... au devenit mai mult sau mai puțin orașe turistice, ecologice, din furnalele cărora nu mai iese fum negru, toxic, ca altădată. Fabricile au devenit un angrenaj de ziduri prin care păianjenii se boieresc. Este drept, avem un aer mai curat, însă acest parametru nu ajută la sănătatea poporului, copleșit de multe alte boli, venite odată cu alimentele din Occident, fabricate după rețete speciale pentru noi.
Cu un pământ extraordinar și cu o politică agrară catastrofală, derulată în ultimii aproape 30 de ani, nu suntem capabili să ne producem hrana necesară și prin magazinele de alimente sesizăm că doar cartoful poartă steagul producției naționale.
Agricultura de după Al Doilea Război Mondial a produs pentru plata datoriei de război la sovietici, iar sub Ceaușescu fiecare oraș mai răsărit avea Avicola, de asemenea, unități de produs carne de porc și vită. Să ne înțelegem: nu e o chestiune de nostalgie observația, ci doar antecamera întrebării „De ce nu putem produce acum și de ce trebuie să vândă la noi cantități îndestulătoare Germania, Olanda și alte țări care ne disprețuiesc, ne batjocoresc, când e vorba de intrarea în Schengen?”. Nu cumva interesele străine sunt mai tari în România decât ale noastre? S-ar putea, dar ce avem a face?
Cu alte cuvinte, Centenarul ne găsește, probabil, în cea mai gravă stare a economiei românești de când se țin evidențe.
Dacă nu ne putem hrăni din pământul nostru, nici nu trebuie pusă în judecată prea multă logică pentru a observa că o conjunctură străină, nefericită, ne-ar duce la o înfometare cum nu am cunoscut.
Dacă agricultura nu merge, duduie exploatarea bogățiilor subsolului de către societățile străine, care din mica redevență pentru tot ce-i sub iarbă, nu plătesc decât cam jumătate.
Cu cele patru-cinci milioane de cetățeni plecați în străinătate și cu ritmul constant de plecare în fiecare an, viitorul poporului nostru este foarte cenușiu. Se vede că nu ne găsim într-o situație prea strălucită și nici viitorul nației noastre nu este unul exploziv în bine, chiar dacă unii ne asigură că suntem în cea mai fastă perioadă a istoriei noastre, fiind apărați de NATO. Este foarte bine că suntem apărați, dar pentru popor lucrurile merg îndoielnic, de vreme ce oamenii pleacă masiv din țară.
Se vede cu ochiul liber că zodia sub care ne găsește Centenarul este păcătoasă, dar va trebui să nu ne împiedicăm de nimic și să ne bucurăm de ceea ce avem, dacă mai mult nu se poate.
Vorba aceea: „Nemulțumitului i se ia darul”. La o așa sărbătoare, trebuie să ne bucurăm oricum, nu putem merge triști.

 

Aprecierea dvs: - Media: 4.4 steluţe (5 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Balan Marius- ingijitor al Statului

Ne gaseste HOTi, LASI, IMPOSTORI, AGRAMATI, si ce este cel mai grav cu o neincredere tot mai adanca in institutii si autoritatile care la randul lor sunt ocupate cu multe neamuri nepricepute numite politic.

imaginea utilizatorului Gavrilă Moldovan

Centenarul este o singură dată. Nu poate fi nici primul și nici ultimul, domnule așa zis „îngrijitor al Statului”. Hai să fim serioși. Nu toți suntem în categoria menționată de dumneavoastră. Nu vă supărați, pe sat, în așa măsură, mai bine ați propune fuziunea partidului „apendice” cu unul reprezentativ ca să fiți luat în seamă.

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close