|

Un bust al cardinalului Iuliu Hossu, din toamnă la Milaș, cu sprijinul Rotary Club Bistrița

-A A +A


Bustul cardinalului Iuliu Hossu, din toamnă la Milaș, cu sprijinul Rotary Club Bistrița
Iuliu Hossu, cel care a citit Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918, prin care Transilvania s-a unit cu România, s-a născut la 30 ianuarie 1885, în satul Milaș, unde a urmat și cursurile școlii primare. Astăzi, casa familiei Hossu nu mai există, deoarece moștenitorii acesteia au demolat-o între timp. În aceste condiții, Primăria Comunei Milaș, cu sprijinul Rotary Club Bistrița, va amplasa un bust al cardinalului în parcul din centrul localității, în această toamnă. Totodată, școala din Milaș va primi numele cardinalului, în semn de recunoștință pentru contribuția acestuia la Marea Unire.

Cristina RUSU

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

O statuie a Cardinalului IULIU HOSSU ar trebui dezvelita chiar in Piata Unirii din Bistrita.
Si asta, pentru ca la Bistrita evenimentele marcarii aniversarii a o sută de ani de la Marea Unire din 1918, ar trebui sa inceapa cu corectarea ineptiilor comise de primarul Cretu, care in 2012 a mutat in Piata Unirii bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean, fara sa stie ca numele pietei se trage de la MAREA UNIRE din 1 Decembrie 1918 si nu are nimic in comun cu „Mica Unire” sau cu domnitorul Cuza. Dar, dupa mintea lui Cretu, Unire sa fie, nu conteaza daca-i Mare sau Mica. De unde sa stie Cretu ca din piata situata in fata bisericii greco-catolice de la „Coroana” delegatia Bistriţei participanta la Unirea din 1 decembrie 1918 a plecat spre Alba Iulia, dupa ce a primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara. Pe de alta parte Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie a lui Alexandru Ioan Cuza, pentru ca el a pus bazele Poliţiei moderne în România. Bustul lui Cuza a fost amplasat in 2004 in fata la IJP, intre altele si pentru pentru a pune in valoare sediul Politiei, aducand o nota de vizibilitate asupra cladirii care seamana mai mult cu un bloc de garsoniere din perioada comunista. De altfel, Primaria Bistrita a anuntat un concurs de soluții pentru un grup statuar în Piața Unirii, dedicat Marii Uniri din 1918, urmand ca bustul lui Cuza sa fie mutat inapoi la IJP.
Pe soclul statuii lui IULIU HOSSU din Piata Unirii Bistrita, ar trebui gravate cuvintele rostite de acesta la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 , inainte de a rosti Declaraţia Unirii: "De-acum înainte, o singură țară, România, una și nedespărțită, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și pe credința poporului său".

imaginea utilizatorului Dan

Cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu, fiu al judetului Bistrita-Nasaud obişnuia să spună: ,,Dacă nu exista Unirea religioasă de la 1700, nu era nici Adunarea de la Blaj din 3/5 mai 1848, unde s-a strigat: ,,Vrem să ne unim cu Tara !"şi fără aceasta nu era nici Unirea din 1918".
Pentru N.Iorga, întoarcerea noastră spre latinitate, spre Roma, la 1700, este de o importanţă inegalabilă. In ,,Istoria literaturii române din secolul al XVIII-lea, scrie: ,,Fără unirea în credinţă cu Roma nu erau şcolile mari din străinătate pentru ucenicii români, aspri în ale învăţăturii, nu era mai ales acea mare şcoală pentru inima poporului nostru, care a fost Roma însăşi".
Ori de câte ori facem un popas în istoria unirii Transilvaniei cu Ţara, se cuvine să aducem un omagiu Blajului şi Bisericii Române Unite cu Roma ai cărei oameni mari ,, au fost lumini în noaptea istoriei noastre", oameni cu ,,aleasă cultură şi neîncetat devotament" pentru a-L servi pe Dumnezeu şi Patria.

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close