|

Bestia de la Est (iarna) și isteria națională

-A A +A

Bestia de la Est (iarna) și isteria națională
Într-o lume tot mai greu de înțeles, o ninsoare mai abundentă, venită din ceruri, este spaima cea mai noua a popoarelor din bătrâna și sclerozata Europă. Mă uitam, așa, de vreo două zile, pe la TV și pe online-urile locale la imagini și poze mirifice din munții noștri, dar și din sudul țării, cu vitregiile iernii. Dintotdeauna, de când această țară se află la răscruci de drumuri, nu numai hoardele migratoare ne-au călcat și călit, ci și Măria Sa Iarna. Aceste imagini unice și dure mă trimit cu gândul la cum arăta oare în trecut țara asta numită Dacia. Ce zăpezi să fi fost? În zilele noastre, în anomalia numită România, tot leatul stă cu sufletul la gură urmărind ultimele știri despre coduri. Da, aceste cuvinte inventate și de care nu se știa nimic înainte de ’89 vin și sperie și mai tare o omenire întreagă, care de la o generație la alta își pierde tot mai mult calitățile și aptitudinile cu care a fost dotată de mama natură în vremurile în care se trăia în comuniune cu ea. Pe la televiziuni apar tot felul de fetițe în rochițe și mânecuțe scurte, dar toate spun total altceva despre câte grade au fost afară și câte s-au resimțit în fapt. Nici o știre nu se potrivește cu cealaltă. O știre mi-a atras atenția în mod special. La o televiziune națională am auzit din gura știristei cea mai tare fază, cum că la Veneția au fost miercuri dimineață -40 grade Celsius. Nefericita, pusă acolo nu știu pe ce criterii, a mai adăugat un 0 la cele -4 grade Celsius, câte au fost în realitate. Colac peste pupază, vine și arabul Raed Arafat, un om foarte stimat de noi, care ne spune cum să ne îmbrăcăm, ce să bem și când și cum să ieșim din casă. Însă nimeni nu îl ascultă. În Capitală, pentru trei zile de ninsoare s-au închis școlile. Îmi amintesc cum, în anii ’60-’80, la Bistrița umblam ca prin tuneluri pe străzile de la Poșta Veche și Bulevard, mergând la școală. Totul funcționa, nu era închis nimic. Bistrițenii, începând cu ora 5.00-6.00 dimineața, înainte de a merge la lucru, își dădeau singuri zăpada din fața porților și a caselor, fără să fie invitați de cineva anume.
Se tot spune pe internet că noua generație de copii și tineri români se numesc „fulgi de nea”. Înțeleg perfect de unde le vine această descriere, însă ne rămâne nouă, celor din alte generații, să le spunem să privească cu bucurie și nu cu spaimă la tot ce ne oferă bătrâna iarnă. Vorba bunicilor: iarna nu o mănâncă așa de ușor lupul. Da, lupul, venerat și el de daci, ale cărui chip și înfățișare constituiau drapelul lor de luptă și care șuiera înfricoșător în bătaia vântului.
În afara poveștilor frumoase, sunt convins că o lume modernă are nevoie de noi sfaturi.
Concluzia: Guvernul României inițiază un nou portal RO.ALERT, prin care noi, oamenii, vom fi anuntați din timp de schimbările bruște ale vremii, de care trebuie să ne întrebăm cine se face vinovat.

Bălan Marius Horea

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close