Ţara mea

Timmermans, MCV, Caragiale

-A A +A

Timmermans, MCV, Caragiale
Vizita prim-vicepreședintelui Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, ne-a umplut de mândrie patriotică și de bucurie, înaltul funcționar european manifestând deschidere, bunăvoință. Este altceva decât președintele CE, Jean Claude Juncker, care a fost văzut bătându-l pe burtă pe președintele României, Klaus Iohannis, luxemburghezul socotind că se cade așa ceva, fiind și dânsul vorbitor al limbii sașilor. Filolog de formație, profesor, am putea spune, Timmermans, s-a văzut, este meșter la cuvânt și a fost auzit rostind uimitoare vorbe de complezență. Nici mai mult, nici de puțin, prim-vicepreședintele CE a subliniat că România este pregătită să adere la spațiul Schengen. Întrebarea noastră firească este: Dacă e pregătită și s-au investit atâția bani europeni, de ce nu aderă? De ce se opun atât de viguros Germania, Franța, Olanda? Uniunea Europeană are însă o invenție de mare eficiență pentru prelungirea până la calendele greceşti a aderării: MCV, mecanismul de monitorizare a justiției, o găselniță atât de laxă, de elastică, încât poate argumenta orice amânare, orice inconvenient al liniilor de influență suprastatale. Însuși Timmermans spunea că în ceea ce privește MCV-ul „mai sunt lucruri de făcut, care se pot împlini până în 2019”. Evident, nu spune concret ce, și aici este farmecul spațiului de manevră, pentru că în orice moment poate fi inventat ceva ce nu s-a făcut, în spate fiind un interes economic al cuiva de la nivel înalt. Se poate spune: „Hai, neică, nu e așa! La UE totul se face pe bune”. Totul se face pe interes, mai grosier sau mai rafinat. România nu a putut face pași spre intrarea în UE până nu a dat Austriei sau altora, în chip de privatizare, ceea ce doreau.
Nu sunteți compatibili încă, mai trebuie să alergați, dar concret nu se spune: asta și asta. Este exact poziția de cândva a unui șef de revistă bătrânel, care i-a spus unei debutante că poezia ei este publicabilă, dar trebuie schimbat un cuvânt, fără să-i spună care.
Mesajul înaltului demnitar european a fost un amestec de laude deșănțate și de critici edulcorate, laudele însemnând cuvinte, fraze cu un conținut general, dintre care ne atrase atenția: „Europa este cu ochii pe voi”, sintagmă pe care o știam de acum o sută și ceva de ani, dintr-un text al marelui ploieștean Caragiale: „Europa este cu ochii pe noi”. Un înalt demnitar european care să știe întoarce vorbele este exact ceea ce ne trebuia la București, pentru a ne mai da speranțe și a ne îmbrobodi în același timp.
Faceți autostrăzi și lăsați disputele pe justiție, a părut să sugereze, dar nu s-a gândit că pe legile de după 1989 economia României este ultima din UE și creșterea economică de care se discută este fără relevanță.
Se înțelege din declarația lui Liviu Dragnea că se dorește să se discute direct cu el, fără intermediari. După câte se pare, modul de informare al UE este similar cu o veche practică rurală, după care o fată nu era pețită direct, ci era trimis mai înainte un oarecare, un ,,neutru”, cam cum e Monica Macovei.
Cu reproșurile și laudele fără conținut elegant spuse de Timmermans, România poate rămâne mult și bine în afara spațiului Schengen, statutul ei de acum, de piață de desfacere pentru mărfurile olandeze și germane, fiind excelent.

 

Aprecierea dvs: - Media: 3.5 steluţe (6 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close