|

Cât de hazlii par astăzi reclamele din perioada interbelică, de la Bistrița

-A A +A

Cât de hazlii par astăzi reclamele din perioada interbelică, de la Bistrița
  Reclama e sufletul comerțului de când lumea și pământul. Și în trecut negustorii se întreceau în reclame care de care mai inventive, pentru a atrage un număr cât mai mare de clienți. Doar că reclamele din trecut, astăzi stârnesc amuzamentul. Câteva dintre reclamele negustorilor locali din Bistrița, din perioada interbelică, găsite în Arhivele Statului de către Gheorghe Tanco, ne fac să zâmbim citind cuvinte care acum nu se mai folosesc.
  Spre exemplu, un anume Francisc Nemeth, care deținea un mic magazin în oraș, își îndemna clienții să-i treacă pragul astfel: „Dacă voiți să cumpărați ieftin, folosiți ocasia binevenită, care Vi-se îmbie în prăvălia mea, bine asortată cu rufe, articoli de modă pentru dame și domni, cravate, gulerașe cu dantele, stofe, parfumuri ș.a, ș.a., pe cari în vederea sărbătorilor de S. Paști le ofer cu prețuri foarte reduse. Cu toată stima: Francisc Nemeth, strada spitalului, nr. 7”.
  Un alt negustor sărea în ajutorul celor care aveau probleme cu rozătoarele: „Cel mai bun mijloc pentru stârpirea cloțanilor și șoarecilor: Microbi pentru cloțani și microbi de tifus pentru șoareci - se capătă în toate farmaciile. Acești microbi cauzează între cloțani și șoareci o boală lipicioasă și omoritoare, sunt însă pentru oameni și vite de casă nestricăcioși. În tube cu îndrumări în l. română, germane și magh.”, era reclama acestui negustor. De precizat că șobolanii erau cei numiți în reclamă „cloțari”.
  La rândul său, Alexandru Roșu, cunoscutul fotograf al Bistriței din perioada interbelică, își făcea reclamă astfel: „Cel mai vechiu atelier fotografic în Bistriță. Fundat în anul 1882. Alexandru Roșu, Bistriță, piața principală. Premiat la expoziția națională din București cu medalie de argint. Atelier pentru fotografii de artă. Pozări de grupuri, de copii. Fotografare de sport și arhitecturi, tablouri compuse pentru corporațiuni. Susceperi în atelier și în afară. Prețuri moderate. Efeptuiri moderne și prompte”.
  Una peste alta, observăm că existau reduceri de produse și în acele vremuri, după cum anunța negustorul Francisc Nemeth, și că unele reclame erau laborios întocmite, precum cea a fotografului Alexandru Roșu, a cărui statuie se află pe pietonalul Liviu Rebreanu, în apropierea Bisericii Evanghelice.
  foto: Tanco Gheorghe

  Cristina RUSU

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close