Maxim Dumitraș și Mihai Perca expun la Chișinău, la un secol de la Unirea Basarabiei cu România

-A A +A

Maxim Dumitraș și Mihai Perca expun la Chișinău, la un secol de la Unirea Basarabiei cu România
Pe 27 martie se împlinește un secol de când Sfatul Țării a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Momentul va fi marcat, pe 26 martie, în cadrul unor manifestări desfășurate la Chișinău de Muzeul Național de Artă al Moldovei, alături de Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău, Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.
„Vector” va fi proiectul cultural „Mirabila sămânță”, ce îi aduce în prim-plan pe conjudețenii noștri Maxim Dumitraș (sculptură) și Mihai Perca (pictură), în cadrul vernisajului expoziției de artă contemporană „Acum și în veac”. Prezentată de istoricul de artă Vasile Duda, expoziția celor doi artiști cultivă sentimentul libertății și al respectului pentru valorile umanității specifice secolului al XXI-lea, valori universale ale solidarității oamenilor, „acum și în veac”. Cu această ocazie, va fi lansat albumul de artă al celor doi reprezentativi artiști bistrițeni, un catalog bogat ilustrat, editat de Muzeul Național de Artă al Moldovei, care însoțește expoziția și recreează sugestiv parcursul de excepție al celor doi artiști.
După cum ne-a transmis maestrul Maxim Dumitraș, la această manifestare vor participa cu alocuțiuni Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, istoricul dr. Virgil Ștefan Nițulescu și dramaturgul Mircea M. Ionescu. Programul serii va fi întregit de un recital susținut de cvartetul „Select Strings Quartet” al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău.
Manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri vor continua la Chișinău cu Gala Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova, organizată de Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”, iar pe 27 martie vor avea loc Conferința Științifică Internațională „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”, la Academia de Științe a Moldovei, și concertul Orchestrei Naționale de Cameră, organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” și Ambasada României, la Sala cu Orgă din Chișinău, evenimente la care vor participa și reprezentanți ai instituțiilor de cultură din România.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close