5 milioane de euro pentru combaterea sărăciei în comuna Rodna

-A A +A

5 milioane de euro pentru combaterea sărăciei în comuna Rodna
  Căminul Cultural „Memorandist Gherasim Domide” din comuna Rodna a găzduit, luni, festivitatea de lansare a unui proiect notabil pentru localitatea montană, ce aduce 5 milioane de euro în beneficiul persoanelor defavorizate. Intitulat „Rodna, măsuri integrate pentru o comunitate solidară”, proiectul va fi implementat de Primăria Rodna chiar din această săptămână, până în 2021, în parteneriat cu Fundaţia Caritabilă „Sfântul Daniel” Turda şi Şcoala Profesională „Florian Porcius” din Rodna.
  Obiectivul principal al proiectului (ce are o valoare de 22.209.027,24 lei, din care valoarea nerambursabilă este de 22.013.336,19 lei, și este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020) este dezvoltarea comunitară şi creşterea calităţii vieţii în comuna Rodna. Pentru atingerea acestui obiectiv, proiectul asigură intervenții pentru 600 de persoane: o gamă amplă de servicii de ocupare (consiliere profesională şi orientare vocaţională, medierea muncii, formare profesională, ucenicie), servicii sociale şi socio-medicale (pentru copii, persoane vârstnice, familii aflate în dificultate şi cu un număr mare de copii etc.), măsuri de antreprenoriat - prin susţinerea educaţională a antreprenoriatului încă din şcoală, precum şi prin sprijinirea sustenabilă a procesului de înfiinţare a unei afaceri, de la idee până la punerea în aplicare, servicii educative (şcoală după şcoală, ateliere de parenting, programe alternative la educaţia formală, servicii de consiliere şcolară, grădiniţe estivale, excursii şi tabere etc.), precum şi alte activităţi care să asigure o locuire decentă (reabilitare, consolidare) şi acces la drepturi sociale adecvate.
  Se dorește înfiinţarea Centrului Comunitar de Servicii Sociale Integrate, prin intermediul căruia vor fi sprijiniţi 250 de copii şi 50 de părinţi implicaţi în activităţi educaţionale în favoarea copiilor, 300 de persoane vor fi ajutate să-și găsească un loc de muncă (din care 150 sunt de etnie romă, iar 120, femei), 190 de persoane vor participa la cursuri de calificare, alte 100 se vor alege cu competenţe antreprenoriale ș.a.m.d. De asemenea, se mizează pe înființarea a 30 de afaceri și crearea a minimum 60 de locuri de muncă.
  Tot prin intermediul acestui proiect vor fi spijiniți 50 de vârstnici, 77 de persoane cu dizabilităţi vor beneficia de servicii de reabilitare şi recuperare, 30 de locuinţe vor fi îmbunătăţite și se vor organiza două festivaluri locale privind toleranţa şi promovarea incluziunii sociale.
  În discursurile lor, primarul Valentin Grapini, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, consilierul județean Dan Birișiu, managerul de proiect Daniela Constantinescu, profesoara Valentina Ganea (directorul Școlii Profesionale din Rodna) și elvețianul Herbert Kundig din Illgau (localitate înfrățită cu Rodna) au accentuat ideea de solidaritate cu cei nevoiași, care, prin derularea acestui proiect, vor avea șansa unui nou start în viață.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close