|

Elevii din Căianu Mic au cinstit memoria victimelor comunismului de pe Valea Țibleșului

-A A +A

Elevii din Căianu Mic au cinstit memoria victimelor comunismului de pe Valea Țibleșului
  În data de 9 martie, cu ocazia „Zilei victimelor regimului comunist”, elevii Liceului Tehnologic din Căianu Mic au desfășurat, pentru al doilea an consecutiv, proiectul educativ „Să ne cinstim eroii”, în cadrul căruia au avut loc activități de comemorare a victimelor regimului comunism de pe Valea Țibleșului.
  Însoțiți de profesorii Mariana Hiticaș și Alexandru Deneș, elevii s-au deplasat, pentru început, în localitatea Borleasa (comuna Târlișua), unde preotul paroh Maftei Hiticaș a săvârșit un parastas în memoria Leontinei Banciu, născută în localitate și decedată în tragicele evenimente din decembrie 1989 de la Timișoara. Apoi, elevii au ajuns la Căianu Mic, în fața primăriei, unde s-a desfășurat un al doilea moment comemorativ, în memoria lui Maftei Silaș, decedat tot la Timișoara.
  Cel mai emoționant moment a fost comemorarea membrilor grupului de rezistență anticomunistă din Hălmăsău, uciși în noaptea de 9 martie 1950. Este vorba despre Cristurean Vasile (19 ani), Căienar Simion (23 de ani), Căienar Vasile (23 de ani), Pop Ioan (23 de ani), Petruț Constantin (25 de ani) și Burzo Gavrilă (65 de ani), împușcați de organele de Securitate, care le-au interzis urmașilor să aprindă lumânări la căpătâiul acestora. Pentru acești șase eroi, la locul execuției, dar și la troița din lemn ridicată în curtea Bisericii Ortodoxe din Hălmăsău, în prezența rudelor acestora, preotul paroh Doru Constantin Zaharie a ridicat la ceruri imn de slavă și s-a rugat pentru odihna sufletelor lor.
  Momentele de la Borleasa, Căianu Mic și Hălmăsău au fost completate de cântece patriotice, discursuri publice ale oficialităților și depunearea unor coroane de flori, toate acestea ca un pios omagiu pentru cei care au plătit cu viața pentru apărarea ideii de libertate.
  Plecând de la citatul părintelui Vasile Rus din Nepos: «Să-i transformăm pe eroii grupării luptei de rezistență anticomunistă din năluci, în martori ai istoriei», am încercat și anul acesta să facem în așa fel încât tânăra generație de astăzi să cunoască ororile regimului represiv, inaugurat în urma actului de la 23 august 1945 (...) căci «cine nu are memoria istoriei, riscă să o repete». De aceea, poate azi mai mult ca niciodată, noi, cei de la catedră, suntem datori față de înaintașii acestui neam care s-au jertfit pe altarul libertății să insuflăm tinerei generații dorința de a cunoaște trecutul, cu bunele și cu relele sale, numai astfel putând să «iertăm, dar să nu uităm» greșelile trecutului”, ne-a mărturisit profesorul Deneș.

  Cristina RUSU

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close