Botezat după un copil cu o tumoare cerebrală,

Robotul elevilor de la CNLR Bistrița i-a impresionat pe rotarienii năsăudeni

-A A +A

Robotul elevilor de la CNLR Bistrița i-a impresionat pe rotarienii năsăudeni
  La sfârșitul acestei luni, cei mai talentați puști din robotica românească, între care și 13 din Bistrița-Năsăud, elevi la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, se vor întrece în cadrul celei de-a II-a ediții a „FIRST Tech Challenge”, competiție care va fi găzduită de Sala Palatului din București. Echipa CNLR a trecut de preselecție și își va măsura forțele cu peste 1.200 de liceeni talentați, cei mai buni în domeniul roboticii pe plan național, ce vor face parte din 90 de echipe din toată țara și din 6 echipe internaționale. Toți vin cu același scop: să construiască cel mai agil și descurcăreț robot, capabil să rezolve provocarea internațională de anul acesta, First Relic Recovery, miza fiind participarea la Campionatul Mondial de Robotică din SUA.

  * Ca o paranteză, să spunem că în Statele Unite ale Americii „First Tech Challenge” a devenit o competiție foarte populară. În România, acest concept a fost lansat pentru prima dată în luna martie a anului 2017. Programul este dezvoltat în țară de către Asociația „Nație Prin Educație” și susținut, pentru al doilea an consecutiv, de BRD, cu scopul de a-i ajuta pe tineri să-și dezvolte cunoștințele de matematică, fizică, tehnică și IT, într-un mod interactiv, dar și competitiv. *

  Revenind la tinerii noștri, cei 13 „războinici” au participat, luni seară, la ședința săptămânală a Rotary Club Năsăud, pentru a-i convinge pe membrii clubului să sprijinire financiar participarea lor la etapa națională. Introduși de asistentul guvernator Eladie Puiu Greere și de Florin Iliescu, de la Club Rotary Bistriţa Nosa, liceenii i-au impresionat într-atât pe rotarienii conduși de medicul Nicolae Stan-Iuga, încât au primit pe deplin toată susținerea solicitată.

  Am folosit acest prilej pentru un scurt interviu cu invitații speciali.


  - Cine sunteți voi și de ce ați venit la Năsăud?
  - Noi suntem echipa de robotică a Colegiului Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, Bolts and Gears. Suntem un grup de 13 tineri de la clasa a IX-a până la a XI-a și suntem împărțiți în trei departamente: Proiectare și asamblare, Programare și Strângere de fonduri, media și relații cu publicul. Am venit pentru a-l prezenta pe Ruben-bot, robotul nostru. Scopul nostru principal este de a le arăta oamenilor din comunitate că robotica nu este atât de intimidantă pe cât pare. Tot în acest scop, dorim să încurajăm înființarea unei echipe de robotică și la Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud, unde am și ținut o prezentare în acest sens, iar elevii s-au arătat interesați.

  - Cum ați găsit numele robotului?
  - În cadrul unui proiect în care am construit roboți mai simpli, alături de elevi din diverse școli, am fost și la o clasă pregătitoare. După ce am prezentat, doamna învățătoare ne-a spus că are un elev care a plâns toată noaptea dinainte, deoarece dorea să cunoască și el „copiii cu roboții”, dar nu a putut veni la școală. El este Ruben și are o tumoare cerebrală. Deoarece părinții nu au acceptat niciun alt ajutor, am decis că cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru Ruben este să luptăm pentru el cu ajutorul lui Ruben-bot. Între timp, ne-am și întâlnit cu Ruben și i-am adus un zâmbet pe buze, deoarece i-am dat ocazia să se joace cu robotul care îi poartă numele.

  - Cu ce scop l-ați construit pe Ruben-bot?
  - Noi participăm la etapa națională a „FIRST Tech Challenge”, în 22 - 25 martie, la București. Aceasta este cea mai importantă competiție de robotică atât din România, cât și din lume. Acest concurs constă într-o serie de meciuri în care joacă două alianțe, fiecare formată din câte doi roboți. Roboții trebuie să îndeplinească o serie de sarcini, cum ar fi să detecteze culoarea a două bile aflate pe o platformă și să o dărâme pe cea a inamicilor, să parcheze într-o anumită zonă, să preia cuburi și să le plaseze într-o cutie cu trei coloane și patru rânduri sau să plaseze o relicvă, adică un „omuleț de plastic”, la aproximativ un metru în afara terenului de joc. Toate aceste sarcini au făcut ca robotul nostru să arate astfel. El trebuie să se încadreze în anumiți parametri tehnici, cum ar fi să se încadreze perfect într-un cub cu latura de 18 inch (nota redacției: 1 inch = 2,54 cm) sau să nu aibă prea multe motoare, fie ele servo sau DC.

  - Ce vă propuneți pentru viitor?
  - Pe lângă faptul că sperăm să avem un rezultat cât mai bun la Bucureși, noi vrem să participăm și la alte concursuri de robotică, dar în special să aducem robotica mai aproape de oameni. Astfel, dorim să ne adresăm în special elevilor de gimnaziu și claselor a IX-a prin diverse activități care să le arate că acest domeniu nu este atât de inaccesibil pe cât pare.

  - Cuvinte de încheiere...
  - Dorim să le mulțumim celor de la Rotary Năsăud încă o dată pentru că ne-au primit și sperăm ca împreună să ajutăm tinerii năsăudeni cu potențial să se dezvolte prin intermediul roboticii.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close