|

Declarația de Unire cu Basarabia, adoptată în ședința CL Bistrița de joi

-A A +A

Declarația Unirii cu Basarabia, adoptată în ședința CL Bistrița de joi
În cadrul unei ședințe festive, consilierii locali ai municipiului Bistrița, cu excepția consilierului UDMR Antal Atilla, au semnat, joi, Declarația Unirii cu Basarabia. Actul simbolic a fost prilejuit de împlinirea unui secol de la Unirea Basarabiei cu România în 27 martie 1918.
Textul Declarației a fost citit de Camelia Tabără și semnat de consilierii prezenți la ședință și de primarul Ovidiu Crețu, din declaraţia căruia redăm:
În anul centenarului, tot mai multe localități din Republica Moldova își exprimă dorința de a se uni cu România, ceea ce consider că reprezintă o evoluție firească a relațiilor dintre noi. În calitate de primar al municipiului Bistrița, îmi exprim susținerea față de un astfel de demers, deoarece, ca oricare alt român, mă simt legat prin istorie, limbă, cultură și tradiții de frații noștri de dincolo de Prut. Unirea cu Basarabia pare mai justificată mai mult ca niciodată acum, la împlinirea unui secol de la înfăptuirea Marii Uniri, de la momentul în care românii au hotărât, pe baza principiului autodeterminării popoarelor, unirea tuturor teritoriilor locuite de ei într-un singur stat numit România, prin Declarația Sfatului Țării din 27 martie 1918, Hotărârea Congresului General al Bucovinei din 28 noiembrie 1918 și Rezoluția Unirii de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”.

Redăm textul integral al Declarației de Unire:

„Luând act de faptul că numeroase localități din Republica Moldova și-au exprimat în Anul Centenarului intenția de unire cu România, noi, reprezentanții aleși ai Municipiului Bistrița, ne exprimăm atașamentul față de aceste acțiuni. Prin această declarație ne exprimăm susținerea și simpatia față de cetățenii din Republica Moldova, față de care ne simțim legați prin cultura, limba și istoria noastră. Dacă majoritatea cetățenilor din Republica Moldova împărtășesc sentimente de unitate națională, noi susținem aceste demersuri care se bazează pe principiul egalității în drepturi al popoarelor și a dreptului lor de a dispune de ele însele, enunțate în Carta Organizației Națiunilor Unite, în Declarația Universală a Omului, a Pactului Internațional cu privire la drepturile civile și politice adoptat de Organizația Națiunilor Unite și a Acordurilor de la Helsinki din 1975. În baza dreptului la autodeterminare considerăm oportun să ne exprimăm opinia în această chestiune națională, în același timp să respectăm toate angajamentele asumate față de Uniunea Europeană, NATO și ONU. Prin declarația noastră de unire ne exprimăm respectul și susținerea noastră pentru dorințele frățești exprimate de populația care locuiește în Republica Moldova. Noi oferim un răspuns de întâmpinare, un angajament solemn, prin care dorim ca cetățenii Republicii Moldova să fie siguri de necondiționata noastră susținere. Prin adoptarea «Declarației de Unire cu Basarabia» din anul centenarului – 2018, Municipiul Bistrița se alătură susținerii principiilor internaționale conform cărora «toate popoarele au în permanență dreptul, în deplină libertate, de a determina așa cum doresc și atunci când doresc statutul lor politic intern și extern, fără nici un amestec din afară și de a înfăptui conform voinței lor dezvoltarea lor politică, economică, socială și culturală» și susținem necondiționat deciziile adoptate de majoritatea cetățenilor din Republica Moldova, indiferent de naționalitate, religie și convingeri politice”.

Cristina RUSU

 

 

 

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Cititor

Spiritual si social, DA , dar lasati-i in pace si nu va mai amestecati in politica lor interna si nu mai puneti "paie pe foc" acolo unde nu va " fierbe oala" ! Nu uitati ca domnul Dodon, foarte elegant , printr-un reporter TV , a recunoscut si ne-a transmis ca " suntem frtazi"... ca "putem merge la ei pe ospetie oricand " ( pe baza de reciprocitate )... DAR... "dupa care fiecare la casa lui " ! Nu stiu daca am priceput ori ba si trebuie sa ne-o mai spuna inca odata !
Nu uitati si orientarile lor spre Est , mai ales cand i-a inmanat domnului Putin harta Marii Moldove de alta data ... si nici faptul ca Dodon, nu unirea cu Romania isi doreste , ci unirea cu Molodova de Vest sa formeze inapoi Moldova Mare din vremea Lui Stefan cel Mare si ca nicidecum de Romania si de romanii de aici le pasa lor ... si chiar ne-au rugat sa le respectam suveranitatea si independentza de stat, sa nu ne amestecam in treburile lor si ca " daca va fi nevoie vor apara aceste valori cu armele in mana daca va fi necesar " .
Si eu sunt patriot, simpatizez actiunile si dorintele celor care inca mai sunt romani in Moldova de Est, dar... NU SUNT SI PROST SA PRICEP CEEA CE TREBUIE SA PRICEPEM TOTI !

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close