Mircea Gelu Buta, două cronici în același număr al „României literare”

-A A +A

Mircea Gelu Buta, două cronici în același număr al „României literare”
În întâia publicație literară a țării, „România literară”, numărul 12 (09/03/2018 - 15/03/2018) pe anul 2018, sunt recenzate, la „Cronica ideilor”, semnată de Sorin Lavric, două cărți publicate de bistrițeanul Mircea Gelu Buta.
Este vorba, în primul rând, despre „Biserica din spital şi alte dialoguri”.
Redăm din comentariul lui Sorin Lavric: „Mi-a căzut cu întârziere în mînă volumul de dialoguri pe care Mircea Gelu Buta le-a purtat, de-a lungul a cinci zile, cu Dan Ciachir, un alt intelectual înduhovnicit de la noi. Şi cum temele discuţiei nu se deosebesc prea mult de cele din «Intelectualii îmbisericiţi», o lapidară cronică în marginea ei îşi merită locul aici. Fără doar şi poate, Mircea Gelu Buta e o figură atipică în lumea medicilor. (…) Într-o lume cinică, în care simpla pronunţare a cuvântului «spirit» te aruncă în rândul retrograzilor cu apucături pernicioase, un glas precum cel al lui Mircea Gelu Buta aduce o încurajatoare notă discordantă. Vezi cum, în corul intelectualilor ra- ţionali, în ochii cărora evoluţia materiei e atât de sigură încât nu mai are nevoie de nici un Dumnezeu pentru a merge spre progres, în acest cor un medic se ridică împotrivă-le şi le porunceşte tăcere. «Tăceţi, fiindcă atunci când veţi ajunge în groapă, de raţiunea şi progresul vostru se va alege praful» – acesta pare a fi mesajul subliminal al cărţilor lui Mircea Gelu Buta. Iar eu nu pot decât să-i împărtăşesc convingerea”.
C
ea de a doua carte este „Intelectuali îmbisericiţi”, despre care se scrie: „După preot, nici o altă fiinţă nu are mai mult de-a face cu moartea decât medicul. Dacă lăsăm deoparte meseriile de îngropăciune propriu-zisă, de la cea de cioclu la cea a firmelor de pompe funebre, întâlnirea noastră cu moartea se petrece invariabil între două muchii: între cruce şi bisturiu. Şi dacă pompele funebre presupun simple tehnici de transport al unui hoit dezînsufleţit, fără nici un răsunet în planul duhului, la medici şi preoţi e altfel: ei întâmpină moartea după un protocol de strictă observaţie spirituală. În cazul medicului, lupta cu deznodământul ultim îmbracă trei forme: calea preventivă, cea paleativă şi, în fine, cea curativă. La preot, paşii sunt tot în număr de trei, dar au o cu totul altă natură: metanoicul, sotericul şi anastaticul. (…) Medicul Buta nu ezită: între o conştiinţă istorică apărându-şi comunitatea (Ioan-Aurel Pop) şi un istoriograf de mâna a doua căutând găuri negre în trecutul românilor (Lucian Boia), alegerea nu poate fi decât în favoarea celui dintâi”.
Amintim cititorilor că Sorin Lavric este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Filosofie a Universității din București, absolvent al facultăților de medicină și filosofie, cunoscut prin „Cartea de Crăciun”, „Ontologia lui Noica. O exegeză”, „Noica și mișcarea legionară”, de asemenea, prin traduceri din filosoful german Martin Heidegger.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (4 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului student

Felicitari D-nule Profesor !

imaginea utilizatorului Dr Tatar

Avem nevoie de astfel de intelectuali

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close