Ţara mea

Alegerile din Ungaria, revalidarea lui Orban

-A A +A

Alegerile din Ungaria, revalidarea lui Orban
Vecinii noștri de la vest s-au prezentat, săptămâna trecută, la urne, pentru a-și alege reprezentanții în Parlament, iar FIDEZ, partidul premierului Viktor Orban, a câștigat două treimi din opțiunile electoratului, asigurându-și al treilea mandat în fruntea guvernului de la Budapesta. Cu cine a avut de luptat Orban în campanie? Cu Soros, cu ONG-urile finanțate de multimiliardarul american de origine maghiară, cu cotele de migranți arabi din Orientul Mijlociu... Cu celelalte partide de pe scena politică maghiară nu va fi avut de luptat prea mult, socialiștii și JOBIK având rândurile relativ subțiate, cel puțin prin prisma rezultatelor.
Omul politic maghiar a plecat de la stadiul de admirator al fotbalistului Ferenc Puskas și de la opțiunea de ateu, devenit apoi luteran, familist convins, tată a cinci copii și unul dintre cei mai bogați oameni din Ungaria, încă necercetat, probabil; este apărător al familiei și statului.
Este perceput ca un naționalist, regimul său politic fiind asemănat cu cele din Polonia şi Cehia, și simpatizant al lui Putin, Europa Unită socotindu-se în fața unei provocări pe care o aduce Orban, împotriva confuziei de la nivelul UE care adesea băltește în diverse chestiuni de strategie a dezvoltării, semn al lipsei de lideri marcanți și de inspirație.
Cunoscătorii presupun că UE nu-i va face „probleme” Ungariei, care a parcurs trepte de îngrădire a presei critice, nesoldate cu repercusiuni în semn de sancțiuni. Voluntarismul maghiar al lui Orban este apreciat de cetățeni, și poate chiar de UE, parțial, premierul fiind omul care poate să joace partitura, are anvergură, adică „se știe”, are „tăria opiniunilor”, cum ar spune nenea Iancu. Mai mult, Ungaria lui Orban își joacă foarte bine rolul activ în relațiile cu statele vecine cu minorități maghiare însemnate.
În linii mari, chiar dacă Orban este socotit un caz în UE, electoratul său l-a validat pentru binele propriei țări, înaintea altor considerente, ceea ce nu e deloc rău.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close