Bistrița-Năsăud: 10% dintre elevi au consumat cel puțin o dată în viață droguri ilicite

-A A +A

Bistrița Năsăud: 10% dintre elevi au consumat cel puțin o dată în viață droguri ilicite
La nivelul județului Bistrița-Năsăud, 10 la sută dintre elevi au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață droguri ilicite, dar şi substanţe psihoactive noi, tranchilizante, steroizi sau sedative. De asemenea, 6 la sută au declarat că au consumat droguri cel puțin o dată în ultimele 12 luni, iar 3 la sută cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.

Potrivit specialiştilor de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud, în categoria droguri ilicite intră: sedative şi/sau tranchilizante, inhalanți, steroizi anabolizanți,canabis/hașiș, NSP, ecstasy, cocaină/crack, amfetamine, LSD sau alte halucinogene, ciuperci halucinogene, heroină, ketamină. Comparativ pe sexe, pentru cele 3 tipuri de prevalențe (LTP, LYP și LMP), se observă valori puțin mai mari în cazul băieților, dar nu sunt diferențe semnificative statistic.

Conform unei cercetări sociologice făcute la cererea Agenţiei Naţionale Antidrog, dintre cei 744 de respondenţi, cei mai mulţi consumatori sunt identificaţi în rândurile elevilor din anii terminali de liceu. După tipul de drog consumat, cea mai mare valoare se înregistrează în cazul consumului de canabis/hașiș – 8 la sută; în clasamentul preferințelor urmează consumul de amfetamine (1,4 la sută) şi de cocaină/crack (1,2 la sută).

Canabisul, preferatul tinerilor

În ceea ce priveşte drogul preferat, 8 la sută dintre elevi au declarat că au consumat canabis/hașiș cel puţin o dată în viaţă; 5 la sută au declarat că au fumat cel puţin o dată în ultimele 12 luni și 2 la sută în ultimele 30 de zile. Pentru toate cele trei tipuri de prevalențe sunt valori puțin mai mari în cazul băieților, dar nu sunt diferențe semnificative statistic între sexe. Cele mai mari valori, indiferent de perioada de timp analizată, se înregistrează pentru elevii din clasa a XII-a.

1 la sută dintre elevi au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață NSP (Noi Substanţe Psihoactive). Pentru ambele sexe se înregistrează aceeași valoare, iar comparativ în funcție de anul de studiu, cea mai mare valoare se înregistrează pentru elevii din ultimii 2 ani de studiu.

O primă concluzie a acestui studiu ne arată o statistică îngrijorătoare: 10 la sută dintre elevii din judeţul Bistriţa-Năsăud au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață droguri. De asemenea, majoritatea adolescenţilor (89 la sută) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, iar mai mult de jumătate (55 la sută) au fumat cel puţin o dată în viaţă. Doi din cinci adolescenţi (44 la sută) au consumat alcool în exces cel puțin o dată în viață, ajungând la stare de ebrietate, 10 la sută dintre elevi au consumat cel puțin o dată în viață droguri (inclusiv tranchilizante/sedative fără prescripție medicală, inhalanți sau steroizi anabolizanți), iar 2 la sută au consumat cel puţin o dată în viaţă alcool cu medicamente.

Date tehnice

Eşantion stratificat bistadial, tip cluster, reprezentativ la nivelul județului (744 de subiecţi), cu o eroare de ± 3,4 la sută, la un nivel de încredere de 95.

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

Oare cei responsabili,dintre politisti ma refer,cunosc aceste statistici?

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close