O tempora...

O jumătate de secol de când Liceul „George Coșbuc” Năsăud avea trei echipe campioane la handbal pe regiunea Cluj

-A A +A

O jumătate de secol de când Liceul „George Coșbuc” Năsăud avea trei echipe campioane la handbal pe regiunea Cluj
  În vremea lui Internet-Vodă, elevii au cam uitat să facă sport. Acum, când totul e la un click distanță, la modă sunt întrecerile pe consolele jocurilor pe calculator, nicidecum competițiile adevărate, în aer liber. În acest context, al „globalizării”, am dorit să ștergem praful de pe performanțele adevărate ale sportului școlar năsăudean, una istorică înregistrându-se acum exact 50 de ani, atunci când Liceul „George Coșbuc” din Năsăud a câștigat trei dintre cele patru titluri posibile la juniori și școlari, pe Regiunea Cluj.
  Chiar a fost o performanță unică, în timpurile în care chiar se făcea sport, iar faptul că echipele de handbal ale unui liceu dintr-un orășel de provincie „au ras” cam tot ce se putea într-un areal ce avea capitala la Cluj-Napoca e un deziderat imposibil în ziua de astăzi.
  Antrenate de reputatul profesor Horia Ștefănescu, acele trei formații, reunite sub titulatura „Voința” (asociația sportivă a liceului năsăudean a avut denumirea de „Voința”) au reușit să ia fața unor echipe cu pretenții mult mai mari.
  Avem plăcerea și de a ilustra minunatele aduceri aminte cu campionii de atunci, în fapt cele două echipe de școlari, la fete și băieți. Și cum sexul frumos are întâietate mereu, prezentăm numele celor care au făcut performanță sportivă școlară la Năsăud acum o jumătate de secol: rândul de sus, de la stânga la dreapta: Catarig Beticuța, Rus Floarea, profesorul Horia Ștefănescu, Oprea Maria, Burza Viorica, Gorgan Maria; pe rândul de jos, tot de la stânga la dreapta, se află: Mureșan Maria, Epure Doina, Spermezan Rodica, Roșca Maria, Gălan Virginia, Țârcă Raveca.
  În fotografia băieților, exact în aceeași așezare: Radu Șteopan, Gheorghe Bodea, Iuliul Deldelegan, Ion Moldovan, Vasile Spermezan, Radu Șteopan (pe rândul de sus), Teodor Oprea, Gheorghe Cebanu, Tiberiu Pop, Iosif Domocoș, Mircea Crișan (pe rândul de jos).
  Ne-am făcut, astfel, o datorie de onoare față de cei care au adus cinste Năsăudului, printr-o realizare care, din păcate, la cum se îndreaptă societatea, nu va mai putea fi egalată niciodată.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (10 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Mihai-Liviu Deldegan

  Eram mare fan al echipei in copilaria mea si nu lipseam de la niciun meci.
  Corectie de nume: "În fotografia băieților, exact în aceeași așezare: Radu Șteopan, Gelu Bodea, Iuliu Deldegan, Ion Moldovan, Vasile Spermezan, Florin Șteopan (pe rândul de sus), Teodor Oprea, Gheorghe Cebanu, Tiberiu Pop, Iosif Domocoș, Mircea Crișan (pe rândul de jos)".

  imaginea utilizatorului I. Alexa

  Elev fiind in acei ani la Liceul "G. Cosbuc" din Nasaud, am cunoscut echipa de handbal baieti antrenata excelent de dl. Horia STEFANESCU, om care mi-a fost si profesor de educatie fizica si la ora caruia lectiile se faceau pe ateliere. Din echipa de handbal mai faceau parte si portarii Vasile SERBAN si Emil TELCEAN, oameni trecuti in Vesnicie...Cand privim pozele vechi ca si amintiri traite, suntem aproape singuri...

  imaginea utilizatorului Mihai-Liviu Deldegan

  Cand a venit tanarul profesor de sport Horia Stefanescu in Nasaud, nu se stia mare lucru despre handbal. Cu o energie debordanta si o pasiune pe masura energiei a inchegat rapid doua echipe. Una de baieti si una de fete. Poate ca a fost si norocul de a gasi acolo o generatie de copii talentati si buni, poate ca au fost rigoarea si principiile d-lui profesor... Nasaudul si imprejurimile reprezinta o zona cu un potential uman extraordinar. Nimeni nu era acceptat la antrenamente sau sa joace in echipa daca nu avea o situatie limpede si buna la invatatura... Un lucru este clar, nasaudenii l-au "adoptat" cu mare drag pe tanarul profesor care a devenit peste noapte alintat cu numele de "Horica". Nasaudenii aveau parte de niste zile de duminica extraordinare. Dimineata se aduna toata suflarea in curtea liceului pentru a asista la meciuri si a face galerie echipelor de handbal. Care (aproape) de fiecare data ne dadea satisfactia victoriei. Imaginati-va terenul de handbal plin de public de jur-imprejur. Ce atmosfera deosebita era ! De-acolo, pe la orele amiezii, dupa ce se treminau meciurile de handbal, toata lumea "fugea" la stadion pentru ca orasul avea si o echipa de fotbal foarte buna. Era "Foresta" Nasaud cu niste jucatori care mie mi se parea ca "vrajesc" mingea. Evident ca inca 2-3 zile vorbeam cu insufletire despre ceea ce vazusem duminica.

  imaginea utilizatorului Mihai-Liviu Deldegan

  In poza fetelor enumerarea sportivelor este numita ca se face de la stanga la dreapta dar in fapt se face de la dreapta la stanga. In randul de jos, fata din mijloc, cu codite impletite si cu niste superbi ochi albastri este Rafila Salvan.

  imaginea utilizatorului Vizitator

  Minunat

  Multumim dl Radu Sârbu !!!

  imaginea utilizatorului Carmen Bodea

  Tata....., sper ca vei mai inscrie multe goluri in echipa ingerilor.........aplauzele noastre de aici te vor incuraja..., suntem foarte mandri de tine!!!

  Respect pentru ceea ce "esti"!

  imaginea utilizatorului Iulian Romulus Deldegan

  Am fost foarte fericit sa-l vad pe tatal meu cum arata in anii de liceu, intr-o echipa de provincie, asa cum ati denumit-o si dumneavoastra, dar cu o mare daruire si dorinta de a juca acest minunat sport, numit handbal. L-am intrebat si mi-a povestit mai apoi despre fiecare component al echipei, copii din familii simple, care au devenit dupa ani, cunoscuti ingineri, medici, profesori. Sunt mandru sa am un astfel de parinte, care m-a ghidat si imi este model in viata, profesor doctor Iuliu Deldegan.

  imaginea utilizatorului Iulian Romulus Deldegan

  Am fost foarte fericit sa-l vad pe tatal meu cum arata in anii de liceu, intr-o echipa de provincie, asa cum ati denumit-o si dumneavoastra, dar cu o mare daruire si dorinta de a juca acest minunat sport, numit handbal. L-am intrebat si mi-a povestit mai apoi despre fiecare component al echipei, copii din familii simple, care au devenit dupa ani, cunoscuti ingineri, medici, profesori. Sunt mandru sa am un astfel de parinte, care m-a ghidat si imi este model in viats, profesor doctor Iuliu Deldegan.

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close