Dorel Vișan: „Centenarul trecerii lui George Coșbuc la Domnul, un moment de unire sufletească într-o țară care este într-o mare dezbinare”

-A A +A

Dorel Vișan: „Centenarul trecerii lui George Coșbuc la Domnul, un moment de unire sufletească într-o țară care este într-o mare dezbinare la această oră”
Pata de culoare a manifestărilor organizate cu ocazia comemorării morții poetului George Coșbuc în satul natal a fost reprezentată, fără îndoială, de cunoscutul actor Dorel Vișan. Invitat de onoare al primarului Ioan Pavelea, cunoscutul actor Dorel Vișan a ținut o prelegere care dă de gândit în ceea ce privește societatea românească actuală.
E un moment înălțător ceea ce se întâmplă azi, la centenarul trecerii lui George Coșbuc la Domnul, un moment de unire sufletească într-o țară care este într-o mare dezbinare la această oră. Vedeți că Eminescu ne amintește că, atunci când nu mai avem cărare, să ne amintim de vremuri mai sfinte și de oameni mai mari. Și iată că George Coșbuc ne unește din nou, cum de fapt ne ține uniți de 150 de ani, iar noi nu înțelegem acest lucru. Din păcate, trăim vremuri tulburi, dezvăluite cel mai bine de faptul că țăranii care cândva își dădeau cu sapa în cap pentru o brazdă de pământ, acum își vând glia la oricine, de aceea spun, cu tristețe, că nu știu dacă mai trebuie să recităm «Noi vrem pământ!»”, a spus, cu amărăciune, Dorel Vișan.
Ca interpretare, actorul a ținut să aducă în fața celor prezenți două poezii coșbuciene mai puțin cunoscute publicului larg, și anume „Steaua Iubirii” și „Puntea lui Rumi”. De altfel, în contextul dat, Dorel Vișan a ținut să sublinieze rolul iubirii în câteva cuvinte: „S-au spus aici vorbe frumoase și se pot spune încă multe, pentru că George Coșbuc a fost și rămâne un cărturar ales. Vorbea româna, maghiara, franceza, germana, italiana și sanscrita. După ce a stat 11 ani în Italia, a făcut cea mai fidelă traducere a celebrei opere a lui Dante Alighieri, «Divina Comedie». Peste toate, Coșbuc ne-a lăsat iubirea, însemnătatea iubirii, pe care a adus-o pe Pământ Isus Hristos”.
Mulțumind pentru prestația maestrului, primarul Ioan Pavelea a ținut să-i spună acestuia că este binevenit oricând în satul natal al lui George Coșbuc, lansând de pe acum invitațiile pentru următoarele acțiuni culturale, la care Dorel Vișan a răspuns cu bunăvoință.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Maria

Ce moment de unire sufleteasca propagati in anul centenarului marii uniri cand continuati sa sustineti falsul istoric privind memoria poetului greco catolic ,prin Te Deumul religios v-ati batut joc de memoria si de sufletul raposatului poet si de tatal lui si fratele lui care au fost preoti greco catolici !!!

imaginea utilizatorului Maria

Sunt convinsa ca nu o sa publicati postarea mea ca va supara adevarul cand sunteti de partea minciunii ca si pe vremea comunistilor !Asta nu-i libertatea presei !!!

imaginea utilizatorului Maria

CENZURA !

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close