George Coșbuc a fost comemorat așa cum se cuvine în satul natal, la 100 de ani de la moartea sa

-A A +A

George Coșbuc a fost comemorat așa cum se cuvine în satul natal, la 100 de ani de la moartea sa
  În comuna Coșbuc a fost comemorat, miercuri, un secol de la trecerea în eternitate a patronului spiritual al localității de pe Sălăuța, poetul George Coșbuc, în cadrul unor manifestări de suflet pentru comunitatea locală, eveniment caracterizat de primarul Ioan Pavelea drept o datorie a coșbucenilor, și nu numai, de a purta vie memoria acestui mare poet și a creației sale, autentică mărturisire a identităţii româneşti şi a limbii române.
  Comemorarea centenarului morții lui George Coșbuc a debutat imediat după orele amiezii, prin dezvelirea statuii bardului de la Hordou în fața primărie, bust impresionant, realizat în tehnica tablei bătute de cupru, acum peste șapte decenii, de către sculptorul Gheorghe Pârvan. Sfințirea statuii a fost făcută de un sobor de preoți, în frunte cu Înalt Preasfințitul mitropolit Andrei și părintele protopop Ioan Dâmbu. Cu acest prilej, s-a oficiat și un parastas în memoria celui supranumit Poetul Țărănimii, poet al trăirilor neamului, original și vizionar privind spiritul românesc. În cuvântul ce a urmat slujbei, ÎPS mitropolit Andrei a ținut să sublinieze importanța spirituală a momentului: „George Coșbuc a fost un mare poet, dar, în același timp, a fost și un om de credință și merită să-i urmăm credința lui”.
  Primarul Ioan Pavelea s-a folosit de acest cadru pentru a le înmâna mitropolitului Andrei și președintelui Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, diplome de excelență din partea comunei Coșbuc.
  Apoi, manifestările s-au mutat la Căminul Cultural, pentru un spectacol de neuitat. În deschiderea acestuia, prof.univ.dr. Ioan Buzași și președintele Consiliului Județean au vorbit despre personalitatea poetului George Coșbuc, dar au și recitat din opera coșbuciană. Un moment aparte a fost cel în care invitatul de onoare al comemorării, cunoscutul Dorel Vișan, a încântat numeroasa asistență cum numai el o știe face, cu vorbe ce au mers direct la sufletul oamenilor. Memoria lui George Coșbuc a fost cinstită și de elevii din localitate, în cadrul unui impresionant colaj literar-artistic, pregătit de învățătorii Mihaela și Nicolae Parasca, cu sprijinul dascălilor activi ai Școlii Gimnaziale „George Coșbuc”.
  Ziua specială pentru comuna Coșbuc a fost întregită de lansarea volumelor: „George Coșbuc - Poezii 100” și Ovidiu Victor Coșbuc - „Rolul poetului George Coșbuc în trezirea națiunii române”, în cadrul unei întâlniri moderate de dr. Maria Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice, la Muzeul Memorial „George Coșbuc”, dar și de proiecția filmului „Mari clasici: George Coșbuc”, făcută chiar pe celebrul și bătrânul pod de lemn din localitate.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Maria

  Comemorarea poetului national al taranimii,George Cosbuc de confesiune greco catolica,fiu de preot si cu frate preot greco catolic a avut un spirit de prozelitism din moment ce autoritatile politice ale zilei impreuna cu episcopul ortodox au inteles in anul centenarului marii uniri sa-i falsifice credinta lui George Cosbuc post mortem ,continuind minciuna si falsul istoric propagat de comunisti prin Te Deumul la care nu au participat greco catolicii,exact cultul de suflet al poetului national !

  imaginea utilizatorului radu.tache

  Episcopul Andreicut: „George Coșbuc a fost un mare poet, dar, în același timp, a fost și un om de credință și merită să-i urmăm credința lui”.

  A fost greco-catolic, tovarase! Fiu de preot greco-catolic! Te auzi ce zici?
  Dupa ce i-ati ingropat le cantati la parastas? :))
  Cum faci elogiul unui om cand ii treci sub pres identitatea confesionala, te faci ca nu stii nimic despre Biserica din care si prin care si-a hranit credinta?
  Trebuie multa ipocrizie ca sa-l treci tacit in staulul tau, sa-l dai drept "unul de-al nostru".
  Imi aminteste de romanul lui Gogol, Suflete moarte ... boierii erau posesorii unor sate cu sute de tarani. Erau de-ai lor, trecuti in acte, doar ca erau suflete trecute la Domnul.
  Ceva de genul si la al nostru Andreicut :)

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close