Țara mea

Criza de modele la români, o invenție

-A A +A

 

Criza de modele la români, o invenție

Nu de ieri, de azi, societatea românească se plânge de lipsă de modele; dezvoltarea ezitantă a României de după 1989 s-ar datora, după anumiți opinenți, lipsei unei personalități puternice, carismatice, care să arate direcția de dezvoltare a țării. Se știe cum Ion Iliescu s-a descalificat adresându-se mai întâi cu tovarăși, ceea ce sugera intenția de a păstra, în linii mari, tipul de societate de dinainte, îmbunătățită cu elemente ale glasnostului și perestroikăi gorbacioviste. După ce a preluat puterea prin alegeri, și-a exprimat preferința pentru modelele de societate suedez, japonez și sud-coreean, fără a reuși să contureze o cale de dezvoltare clară, lăsând lucrurile la mâna unor șmecheri, care au înțeles prin economie de piață însușirea bunurilor comune ale societății de dinainte de 1989 și apoi traficarea lor în în scopuri personale, negândind-se la societate.
Unii cu ștaif, îndoctrinați de Silviu Brucan la Grupul pentru Dialog Social, s-au repezit să găsească explicație pentru faptul că lucrurile merg încet și nesigur la noi, din cauză că nu avem un Havel, o personalitate, vezi Doamne!, atât de puternică și cu coloană vertebrală. Nu mai conta că dramaturgul avea frumoase condiții în pușcărie, unde putea să scrie piese de teatru sau eseuri. Nu s-a grăbit vreunul să-l socotească vrednic de această postură pe Corneliu Coposu, fostul secretar politic al lui Iuliu Maniu, care după 1945 a petrecut17 ani în pușcăriile comuniste și, totuși, a rămas un om vertical, necorupt, care nu-și tranzacționa principiile.
De ce nu a putut fi socotit un reper în timpul vieții Coposu? Pentru că nu avea stea în frunte, cum se spune, la noi, la români. Cât o fi fost de grozav Coposu, dacă se uita cineva la el și nu putea să îi vadă steaua de pe frunte, totul era în zadar.
Fără a încerca să reproducem elemente de teoria modelului din pedagogie sau psihologia pedagogiei, pe care nu le stăpânim, socotim că alegerea modelului poate să fie de folos pentru o viață întreagă sau pentru anumite perioade ale existenței noastre. Cine poate fi modelul copilului aflat la vârsta primelor clase școlare? Tăticul său, care este socotit cel mai înțelept și cel mai tare din lume, dar nu ar fi rău ca elevul să ia de model pe cel mai bun învățător pe care îl are și să încerce să îl copieze în tot ceea ce are el bun: adică să învețe să fie cinstit și corect, stăruitor în muncă. În aceeași măsură, poate fi model pentru copil un coleg mai mare care învață bine. Bunăoară, Rareș Buhai poate fi model pentru toți copiii care vor să învețe carte, Hagi pentru cei care vor să ajungă fotbaliști și tot așa. Ce modele mai înalte își poate dori un tânăr talentat în științe decât pe românii transilvăneni Ioan Aurel Pop și Dorel Banabic, care, din copii de țărani, au ajuns, prin muncă și tenacitate, academicieni, cu realizări recunoscute în țară și departe, peste hotare?
Ca matur, oricine îl pot alege model nu numai pe Iorga, ci și pe un coleg care face lucrurile mai bine, este mai stăruitor. Iată cum se găsesc modele pentru tineri chiar în societatea noastră și cei care doresc, le și iau. Esențial este să avem deschidere sufletească și să-i recunoaștem, fără să le cerem să aibă stea în frunte și să fim noi harnici și cu răbdare de a face lucrurile bine. Se cunoaște că lucrurile făcute de mântuială afectează sănătatea și frumusețea lumii în care trăim, o îmbolnăvesc, iar cele bune o împodobesc.
Ne putem ușor da seama că modele sunt atât de multe și nu mai lipsește decât voința de a le alege și a nu ne poticni în fantezista criză de modele.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close