Dan Puric, despre „Jertfa Unirii Noastre”

-A A +A

Dan Puric și corul bărbătesc din Finteușul Mare, despre „Jertfa Unirii Noastre„
  La Centrul Cultural Dacia a putut fi urmărită marți, de la ora 18.00, conferința „Jertfa Unirii Noastre”, a lui Dan Puric, „profesorul de patriotism”, după cum a fost numit de directorul Centrului Județean pentru Cultură, dr. Gavril Țărmure. Dan Puric a abordat această temă majoră cu o dezinvoltură și o fluiditate impresionante, într-un discurs frumos, memorabil. Excursul istoric a fost însoțit de mostre ale prezentului societății românești, cu farmec înșiruite, chiar dacă, aparent, aluvionar. Între multele exemple ale modului omenos de a fi al românilor a fost amintită cucerirea de către Mihai Viteazul a Transilvaniei. Cronica spune că secuii, aliații domnului muntean, i-au dus capul conducătorului transilvănean, dar Mihai a spus: „Nu v-am cerut așa ceva!”. În semn de respect, domnul Mihai a participat la funeraliile ardeleanului.
  Dan Puric a evidențiat jertfa soldaților români din Primul Război Mondial, iar despre „Masa Tăcerii” a lui Constantin Brâncuși a spus că este „Masa Apostolilor”, pentru că scaunele sunt mai depărtate de masă, Coloana Infinitului este, de fapt, „Coloana Jertfei fără de Sfârșit”, romburile simbolizând coșciugele eroilor, ultimul fiind deschis, semn că jertfa nu se încheie, de asemenea, „Poarta Sărutului” ar simboliza continuitatea, perpetuarea neamului.
  Paradigmatică pentru istoria neamului nostru este execuția lui Constantin Brâncoveanu, care nu s-a lepădat de credința strămoșească ortodoxă și a preferat moartea martirică. La execuție au participat reprezentanții țărilor occidentale creștine care astăzi formează Uniunea Europeană și nu s-a înregistrat nicio reacție de protest din partea niciunuia.
  Specificul vremii noastre este distrugerea națiunilor Europei, a credinței în Iisus Hristos, bisericile devenind în Occident restaurante de diferite forme.
  Poporul român, a spus Dan Puric, este ca și grâul căruia îi este necesară apa pentru a înverzi, pentru a veni la viață. Tot astfel, și neamului nostru îi priește oricât de puțină libertate pentru a fi mărturisitor al lui Hristos. Să fim bine înțeleși: nu a fost o conferință encomiastică, toate „păcatele” neamului fiind înfierate.
  Excepțional receptat, Dan Puric, patriot, intelectual de linia întâi, a fost ovaționat la sfârșitul conferinței de publicul care a ocupat toate locurile din sală.
  În continuare, a urcat pe scenă Corul bărbătesc din Finteușul Mare, care a prezentat un repertoriu autentic românesc, corul aniversându-și centenarul odată cu România.
  Să mai adăugăm că bistrițenii au stat la coadă pentru a primi autografe pe cărțile lui Dan Puric.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close