Ţara mea

Klaus Iohannis, preşedinte sau conducător?

-A A +A

Klaus Iohannis, preşedinte sau conducător?
Recenta hotărâre a Curții Constituționale a României (CCR) a stârnit din partea Opoziției pasiuni contestatare pentru cel mai înalt organism al justiției românești. Contestarea deciziei de schimbare din funcţie de către preşedinte a şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) este așezată în termeni de adversitate între CCR și Klaus Iohannis. Faptul este foarte simplu gândit, de nu cumva chiar simplist, argumentat prin cele câteva milioane de voturi pe care președintele țării le-a dobândit de la electoratul românesc pentru funcția supremă, în timp ce, spune-se, CCR, un ministru, oricine altcineva nu au nicio temeinicie de acest fel de a fi situați într-o ierarhie pe un loc superior lui Klaus Iohannis.
Argumentația ministrului Justiției, Tudorel Toader, cum că DNA are sute de dosare în care nu s-a lucrat, tergiversându-se preferenţial, în intenția de a se îndeplini termenele de prescripție a faptelor, apoi neregulile din desfășurarea anchetelor DNA și protocoalele secrete cu instituțiile de forță ale statului care ies din perimetrul constituțional și al statului de drept nu li se par unora suficiente.
Referirea continuă la președintele țării ca la o persoană intangibilă dă seama de o anumită neputință a clasei politice românești de a înțelege democrația.
Acordarea de puteri nesfârșite, în orice direcție de activitate, președintelui este nefericitul reflex de obediență politică menit să creeze dintr-un președinte democratic un conducător al statului ca Antonescu, Hitler, Ceaușescu, un Fuhrer, cum se spune, când președintele Iohannis se exprimă referitor la nereguli că nu îl interesează, deşi ar trebui.
Pentru un stat democratic este important ca nimeni să nu dețină putere încât să nu poate fi controlat de un alt organism al statului, fie el şi CCR sau preşedintele ţării.
Un neajuns uriaș al mentalității noastre, reminiscenţă a trecutului, este personalizarea unei funcții publice. Dacă în fruntea DNA nu mai este Laura Codruța Kovesi, se cheamă că instituția nu va mai funcționa. În principiu, o instituție democratică trebuie să funcționeze după lege și să nu cunoască disfuncții la schimbarea celui mai înalt funcționar din schemă.
Nu se poate trece peste curiozitatea pe care o reprezintă modul divers de argumentare a necesității rămânerii în funcție a Laurei Codruța Kovesi, mai ales din partea lui Traian Băsescu, creatorul ei, care se exprimă atât de alunecos, de la „Du-te, femeie, acasă!”, la faptul că trebuie să rămână în funcție pentru a nu se scandaliza UE. Este notorie expresia „Este corect, domnule comisar, nu eu v-am pus comisar?”, cu care pledează locvace pentru superioritatea președintelui în raport cu orice altă structură a statului. În mentalitatea lui Băsescu, comisarul trebuia să-i rămână obedient, recunoscător, pururea.
Cât de democratic ar fi un președinte, se vor găsi oameni cu un pronunțat grad de obediență care să-l ispitească spre a-l căptuși cu putere de necontrolat, pentru a se folosi de el.
Deplasarea judecății de la modul propriu de a pune problema, în zone periferice ca relevanță este de-a dreptul hazoasă. Mai mult decât altădată se dovedește că prostia nu este o chestiune de necunoaștere, ci una de nesesizare a esențialului, de deplasare inconștientă a accentului problemei într-o o zonă secundară ca relevanţă.
Problema este de a nu i se da nimănui putere din gură mai multă decât îi dă Constituția, dar și de a înțelege că dacă un funcționar este propus și aprobat de președinte, nu înseamnă că președintele l-a numit și nu-l mai poate schimba decât el. Evident, nici cealaltă extremă a schimbării, după bunul plac, nu este de preferat pentru sănătatea unui stat democratic. Să nu fetişizăm nimic, nici măcar funcția prezidențială.
Chestiunea schimbării şefei DNA se vede din afară necesară, pentru că nu a performat la nivelul aşteptat, ci a preferat eliminarea elitei româneşti, inclusiv a medicilor.

 

Aprecierea dvs: - Media: 3.7 steluţe (3 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului A.I.

Se pare ca zona politica s-a extins definitiv si la CCR in conflictul Guvern-Presedinte. Analistii fenomenului sugereaza mai multe cai de a iesi din impas, dar, dupa aparitia motivarilor in Monitorul Oficial, Presedintele Johannis va lua in mod sigur masura potrivita, legala. Totusi intrebam: " Decizia CCR este obligatorie chiar daca e neconstitutionala?"... Cand procurorii nu mai pot actiona INDEPENDENT, Romania este intr-un mare impas democratic!

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close