Mi-aş dori ca şi biroul meu să fie adâncul pădurii, să nu mai aud ‘trilul’ telefoanelor, ci cântul păsărilor

-A A +A

Mi-aş dori ca şi biroul meu să fie adâncul pădurii, să nu mai aud ‘trilul’ telefoanelor, ci cântul păsărilor
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a afirmat la evenimentul organizat de Romsilva cu ocazia Zilei Silvicultorului, la Călimăneşti, judeţul Vâlcea, că şi-ar dori ca biroul de la minister să fie ”adâncul pădurii, să nu mai audă ‘trilul’ telefoanelor.

”Din cele mai vechi timpuri, omul a trebuit să înveţe să trăiască în armonie cu natura şi, în special, cu pădurea. Codrul i-a fost casă, codrul i-a asigurat lemnul de foc şi lemnul pentru confecţionarea obiectelor necesare muncii, transportului şi traiului, codrul i-a oferit sursele de hrană şi straie din blana sălbăticiunilor lui, codrul l-a ascuns de cotropitori şi de poterele exploatatorilor. Noi, românii, am personificat Codrul, l-am făcut frate şi tovarăş, sfetnic şi protector, iubit şi tăinuitor. Totodată, am făcut sintagme prin care le-am atribuit oamenilor însuşiri ale copacilor: înalt şi drept ca bradul, falnic ca un stejar, mlădios ca salcia, înmiresmat ca un tei în floare. De asemenea, folclorul românesc are mii de cântece, doine, zicători şi proverbe care fac referire la codru, la pădure, la copaci, la trilurile păsărilor, la momentele de tihnă şi, de ce nu, la momentele de dragoste curată sau vinovată petrecute sub mantia pădurii (…) Mi-aş dori ca şi biroul meu să fie adâncul pădurii, să nu mai aud ‘trilul’ telefoanelor, ci cântul păsărilor”, a spus ministrul, citat într-un comunicat de presă al ministerului de resort, transmis joi AGERPRES.

Potrivit oficialului, Ziua Silvicultorului a fost instituită de societate în semn de recunoaştere pentru importanţa acestei profesii şi pentru a evidenţia prestigiul de care se bucură cei care s-au dedicat acestui domeniu.

“(…) doresc să subliniez cu o tuşă groasă faptul că silvicultorul nu are doar o muncă deosebit de frumoasă, ci şi una care cere multă responsabilitate. Lumea s-a schimbat, conştientizează mai bine, mai profund, importanţa pădurii şi rolul ei în viaţa noastră, în viaţa planetei. Pădurile reprezintă unul dintre elemente esenţiale care contribuie la calitatea vieţii generaţiilor actuale, dar cu impact major şi în ceea ce priveşte calitatea vieţii de care vor beneficia generaţiile viitoare (…) Omenirea solicită pădurea mai mult ca niciodată, pe toate cele trei paliere: economic, de securitate şi recreativ. De aceea, dumneavoastră, silvicultorii, indiferent că vă ocupaţi de o pădure a statului român sau de o pădure privată, trebuie să combinaţi cei trei vectori de presiune, astfel încât să menţineţi în echilibru permanent acest dar al naturii. Aşa cum ştiţi, fondul forestier al României are o suprafaţă de peste 6,5 milioane de hectare, ceea ce reprezintă 27,3% din teritoriul ţării. România păstrează importante suprafeţe de păduri naturale, virgine şi cvasivirgine, iar unele dintre acestea au valoare unică şi sunt incluse în arii protejate”, a subliniat Deneş.

Ministrul a adăugat, totodată, că silvicultorii au un rol foarte important în ceea ce priveşte exploatarea pădurii ca resursă esenţială în dezvoltarea României.

“Recoltarea şi îngrijirea copacilor, igienizarea pădurii şi replantarea suprafeţelor exploatate sunt activităţi de mare importanţă pe care dumneavoastră le aveţi permanent în vedere (…) Din nefericire, unii cetăţeni şi activişti de mediu au o imagine deformată asupra activităţii dumneavoastră. Ei nu pricep sau poate nu vor să priceapă că pădurea este una din resursele importante ale ţării şi ea trebuie exploatată, atât în folosul proprietarului de drept, cât şi în interesul societăţii. Cei care critică acest aspect nu vor să vadă că primăvara şi toamna se fac plantări pe suprafeţe vaste. Chiar eu, în primăvara acestui an, am fost invitat de domnul director general Ciprian Pahonţu să particip la plantarea Pădurii Centenar, alături de silvicultori (…) Am plantat 10 puieţi, în semn de omagiu adus celor care s-au jertfit pentru ţară şi, totodată, am dorit să arăt că fiecare dintre noi poate contribui, cât de puţin, în domeniu. Acţiunile de acest fel nu se vor opri aici şi plantările vor continua la toamnă, dar ştiu un proverb chinezesc care spune că “Face mai mult zgomot un copac care cade, decât o pădure care creşte în tăcere’, aşa că nu mă aştept ca detractorii noştri să vadă progresele pe care le facem în ceea ce priveşte împăduririle”, a declarat Ioan Deneş.

“Ziua Silvicultorului’a fost instituită în anul 1991, prin Statutul personalului silvic, şi este sărbătorită, în fiecare an, în cea de-a doua sâmbătă a lunii iunie.

 

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Cititor

Domnule ministru ,
" OPRITI JAFURILE DIN PADURI " egal ca-s de la stat ori particulare .
Modificati legea silvica si luati inapoi administrarea padurilor de catre stat prin structuri calificate si bine organizate, ca particularii nu vor nici paza , nici adminitrare eficienta, nici productie silvica de specialitate... nici.. nici... nici... nimic altceva decat sa le taie pe toate si sa le vanda la straini .
Opriti aceasta " hemoragie " nationala , ca vom ramane fara paduri in Romania ! Deja azi-maine, vom ramane fara fagi si fara molizi in Romania ( si cate alte specii ) .
La fel si cu forma de gestionare si administrare a fondului cinegetic al tzarii . Desfiintzati forma " atribuirilor directe " si preluati inapoi gestionarea si exploatarea faunei cinegetice si silvicole, ca fac scu.la mare niste neaveniti, se imbogatesc pe seama avutiei nationale, fara sa investeasca nici un ban in hrana animalelor, fara sa ia nici un fel de protectie a terenurilor si animalelor populatiei din aceste areale si efectiv ati dat mana libera la '" distrugerea si secatuirea tzarii " , in loc sa valorificati Dvs aceasta avutie, sa obtinem NOI STATUL ROMAN profitul acestei valori inestimabile ... si nu acesti " smecheri ai sistemului " ... a caror degete stiti bine cine le " linge " in " cota parte " ! ! !
Degeaba sunt scolarizati copiii nostri in domeniul silvic si cinegetic, pentru ca efectiv nu-i angajeaza nimeni, nicaieri, deoarece toate posturile in aceste domenii sunt blocate si restructurate la maximul posibil, ptr ca "administratorilor " acestei valori nationale, nu le trebuie personal bine calificat, deoarece acestia nu vor sa le " faca jocul " a carui scop nu este altul decat " defrisarea totala a Romaniei" si " golirea ei completa de efectivele cinegetice " .
Nu sunt nostalgic dupa epoca Ceau, dar Regia Nationala a Padurilor, Apelor si mediului, mult mai bine si mai calificat stia sa gestioneze aceasta avutie nationala inestimabila , care de fapt este " plamanul " nostru national .
Nu vedeti ca nimeni nu se inghesuie la " replantarea " padurilor defrisate, ptr ca este mult mai simplu sa bagi " drujba" si camioanele cu racoantze-n padure decat " sculele " de replantare si din "defrisare " ... se poate " face scu.la " MULT mai mare decat din replantari si productie silvicola , ori mediu ambient .
Domnule ministru, de peste tot inginerii nostri silvici sunt dati afara, restructurati si determinati sa plece din tzara, sa-si ia lumea-n cap ori sa se reprofileze pe altceva, ca "smecherii sistemului prost gandit " sa poata fura , sa poata distruge si secatui tot ce mai avem inca de pretz pentru noi si sanatatea noastra publica, iar Sistemul National de Aparare al Tarii ... sta si doarme " adormit pe veci " vad ca ... nimeni nu vede... nimeni nu aude... pe nimeni nu intereseaza !
Cu toate astea, va spunem LA MULTI ANI cu bine , va dorim sanatate, putere de munca si de guvernare, astfel incat sa stopati si sa pansati ranile care ne macina si ne apasa !
Poate... ca totusi aceste randuri plictisitoare vor sensibiliza pozitiv pe cineva si cu siguranta vor irita la culme pe cei care fac scu.la mare pe seama prostiei celor aflati la guvernare , ca de fapt " prostu' nu-i cine mananca " ... !
LA MUTI ANI SILVICULTORI, LA MULTI ANI CELOR DIN MEDIUL CINEGETIC , APE SI MEDIUL AMBIENT , pe care niciodata n-as mai vrea sa va vad dispersati si dezmembrati , care incotro ... ! POATE CA TOTUSI AUDE CINEVA CEEA CE TREBUIE SA AUDA SI SA VADA ! LA MULTI ANI tuturor !

imaginea utilizatorului Balan Marius- ecologist PV

Eu as dori ca biroul ministrului sa fie in adancul padurii de la TARPIU.iar secretara sa fie doamna Doina Pana. Ce ziceti de formula asta magica ?

imaginea utilizatorului Comentator

Domnule ministru, inca nu este prea tarziu sa faceti ceea ce a spus antecomentatorul . Sunteti la comanda si nu trebuie sa scapati din mana aceasta ocazie ca nu se stie daca o veti mai avea pe viitor .

imaginea utilizatorului VizitatorSami

De ce Domnule ministru,absolventii de licee silvice,scoli tehnice silvice si inginerii silvici nu al loc si nu pot ocupa un post,chiar fiind si de padurar,cand acestea sunt ocupate de cei mai mari hoti de padure, carutasi,facuti padurari la niste cursuri intensive de 3 luni ,deci au mers spre exemplu la Nasaud,li s-a dat tema,au venit cu ea la ocolul silvic respectiv,acea tema a fost facuta de un salariat al ocolului contra unei sume,respectivul s-a dus cu tema la Nasaud si tot contra unei sume a fost prezentata profesorilor respectivi ,acest lucru repetandu-se de 3 ori si ce sa vezi dupa 3 sedinte din astea ,au iesit padurai de inalta calificare,ocupand cate un loc foarte bun in cadrul ocolului silvic. Imediat dupa instalare ,i-ai vazut pe fiecare cu cate un GIP,deci naveta de acasa si invers o fac in masina personala,carburantul fiindu-le decontat de primaria respectiva,inclusiv si telefon de serviciu !Cum se poate asa ceva ? Sa stiti ca acest lucru,s-a facut cu scopul ca acesti padurari de paie,sa contribuie lunar cu sume de bani sefului ierarhic superior,adica pt. seful de ocol silvic,primar,viceprimar .facand jocul acestora,respectiv sa favorizeze furtul de masa lemnoasa ,pentru agentii economioci loiali si mari sponsori ai SEFILOR LOR! De aceea nu au loc baietii care chiar temina pe bune o scoala sau facultate silvica, intrucat un post de padurar spre exemplu,nu se ocupa ,cu mai putin de 10000 de euro! Sef district ,dublu si asa mai departe ! Atunci,cum sa mearga lucrurile bine? PADURARII DE PAIE,CU 3 LUNI,TREBUIE ELIMINATI DIN SISTEM SI ACESTE LOCURI SA FIE OCUPATE DE BAIETII PREGATITI IN ACEST SCOP. CONCURSSSSSS PENTRU POSTUL RESPECTIV !!!!!!!!!!!!!

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close