|

Lecţie de incluziune socială în Monopoli, Italia, prin proiectul Erasmus+

-A A +A

Lecţie de incluziune socială în Monopoli, Italia, prin proiectul Erasmus+
În perioada 28 mai – 1 iunie 2018, în orașul Monopoli, Italia, s-a derulat ultimul eveniment de formare de scurtă durată elevi şi profesori din cadrul Proiectului Multilateral Erasmus+ KA2 „Other, alike, the same” (Alţii asemeni nouă – 2016-1-IT02-KA219-024291_2.), la care au participat patru cadre didactice din cadrul Școlii Gimnaziale ,,Tiberiu Morariu” Salva: prof. Pop Ana-Maria, prof. Moldovan Floarea, prof. Petri Veronica și prof.înv. primar Butaciu Silvia și patru eleve din clasa a V-a, a VI-a și a VII-a: Ceuca Maria, Tuturuga Amalia, Catarig Maria și Ceuca Ioana.
Această întâlnire a fost organizată de către echipa Italiei, școala coordonatoare din cadrul Instituto Secondari Bregante -Volta, Monopoli. Celelalte școli partenere implicate în cadrul proiectului sunt: Marciano Jose Colegia diocesano Santa Cruz, Guadalajara, Spania, Şcoala Gimnaziala „Tiberiu Morariu” Salva, România, și 1st Primary Schoolof Efkarpia, Thessaloniki, Grecia. Au participat 12 elevi din instituţiile partenere cu vârste cuprinse între 11-14 ani, însoţiţi de către 10 profesori îndrumători.
Agenda evenimentului de formare a fost variată, de la vizite în Monopoli, Matera (Capitala Culturală Europeană 2019 și Monument Unesco), Polignano, Ostuni, Castel del Monte (Monument Unesco Andria) și Bari (Catedrala Sf. Nicolae), la ateliere de formare în cadrul scolii, ateliere pentru persoanele de contact pentru evaluarea activităților realizate până acum, discuții cu un refugiat adult din Pakistan și întâlnirea cu psihologul unui centru de refugiați din Bari.
Un moment important al acestei întâlniri, pentru noi, cadrele didactice, l-a constituit prezența celor patru eleve amintite anterior în activităţi diverse şi interactive atât în cadrul şcolii, cât şi în afara ei. Acestea s-au integrat perfect în atmosferă, au socializat și comunicat în limba engleză cu ceilalți elevi din şcolile partenere prezenți în cadrul acestei întâlniri. Elevii noştrii au participat la activități muzicale, unde au pregatit câte un cântec specific fiecărei țări, pentru ceremonia festivă din ultima zi, activități sportive, asistare la lecții pe diferite subiecte, activități practice unde au avut de realizat un poster cu răspunsul la întrebarea ,,Ce semnifică Europa pentru voi?” și au mai participat la un concurs comun în care fiecare țară a prezentat cel mai reprezentativ moment din fiecare școală, unde eleva noastră Tuturuga Amalia a ocupat locul III. Prestația lor a fost reușită şi apreciată de către ceilalți profesori şi elevi parteneri prezenți în sală.
În cadrul evenimentului de formare de scurtă durată au fost discutate activitățile realizate de la mobilitatea din România până la mobilitatea din Italia. S-a discutat despre „Mobility tool”, perioada de scriere a raportului final, discuții despre platforma de rezultate. Şcoala gazdă a deschis activităţile săptamânii prin prezentarea unei piese de teatru, cu copii de la un liceu din localitatea Monopoli, referitoare la migrație și la emoțiile legate de această temă. Atelierele cu profesorii au avut ca temă termenele limită şi modalităţile de realizare a următoarelor activităţi lunare, până la întâlnirea din Spania, despre activarea blogului (https://otheralikethesame.blogspot.ro/), a paginilor de Facebook, Twitter, Twinspace-ul proiectului, îmbogăţirea colțului proiectului din fiecare școală parteneră cu materiale şi realizarea de activităţi de diseminare şi vizibilitate .
Toate aceste activităţi şi experienţe educaţionale, emoţionale şi sociale contribuie la formarea competenţelor de spirit civic pentru elevi, profesori, părinți, dar și pentru comunitatea locală în vederea soluţionării unor probleme reale cu care se confruntă satul tradiţional, ca şi emigraţia şi depopularea.
„Pentru mine a fost ceva extraordinar. Sunt mândră că am facut parte din aceasta echipă. Am avut mari emoţii, dar acestea nu m-au împiedicat să împărtăşesc din experienţa mea cu colegii europeni tuturor cunoscutțlor”. ( Catarig Maria, clasa a VI-a)

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Toate informatiie pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenția Natională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.

prof. Butaciu Silvia,
prof. Vasilica Găzdac,
prof. Pop Ana-Maria,
prof. Moldovan Floarea,
prof. Petri Veronica

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close