O delegație din Salva va participa la înmormântarea Mariei Butaciu, în cimitirul bucureștean Ghencea

-A A +A

O delegație din Salva va participa la înmormântarea Mariei Butaciu, în cimitirul bucureștean Ghencea
Comuna Salva este în doliu, după ce fiica de seamă a satului, marea cântăreață de muzică populară Maria Butaciu, a trecut la cele veșnice luni seară, la vârsta de 78 de ani, după o suferință ce a țintuit-o pe patul unui spital din București aproape două luni. La slujba de înmormântare, care va avea loc miercuri, la ora 11.00, în cimitirul bucureștean Ghencea, se va afla și o delegație a Salvei, ce va fi condusă de primarul Gheorghe Onul și care îi va include și pe membrii ansamblului folcloric „Păunașii Salvei”, instruiți de profesorii Felicia Morariu și Valer Fodorca.
Maria Butaciu a fost prima personalitate căreia comuna Salva i-a recunoscut meritele prin acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” al localității, în martie 2010, cu prilejul aniversării a 70 de ani. Propunerea de acordare a acestui titlu a fost făcută de către colegul de breaslă al artistei Alexandru Pugna
Maria Butaciu s-a născut în comuna Salva, la data de 19 februarie 1940, și prin întreaga sa activitate a adus comunei Salva o imagine deosebită. Maria Butaciu se numără printre valorile interpretative ale cântecului popular românesc din ţinutul năsăudean. După zeci de ani puşi în slujba folclorului românesc şi sute de cântece înregistrate la radio sau studiouri ale unor vestite case de producţie muzicală, numele ei este cunoscut și apreciat în toată țara. Satul Salva, din mândrul ţinut năsăudean, este locul de unde în urmă cu mulţi ani pleca în lumea cântecului popular românesc o fată frumoasă, cu un glas de mare sensibilitate, ce avea să ajungă peste ani un simbol al cântecului popular românesc: Maria Butaciu. Cântecele învăţate sau auzite la oamenii satului său i-au fost cartea sa de vizită ori pe unde paşii vieţii au purtat-o, fiind cea mai de preţ avuţie primită de la ai săi. Clujul a fost oraşul în care şi-a desăvârşit studiile muzicale şi tot aici a cântat pentru prima dată la un post de radio. Era în 1959 când primele sale cântece erau înregistrate la Radio Cluj, pe vremea când era elevă la Liceul de Muzică, studiind la clasa de canto-clasic. Un an mai târziu, apare pentru prima dată la televiziune, într-o emisiune realizată de Crăciun, împreună cu Orchestra Filarmonicii din Cluj şi cu soliştii Maria Peter, Dumitru Sopon şi Maria Marcu. La începutul lunii aprilie 1961, prin concurs, ajunge solistă profesionistă în cadrul Ansamblului Artistic „Ciocârlia”, alături de cele mai mari nume ale cântecului popular românesc. A fost o perioadă când acest Ansamblu n-a funcţionat şi atunci a fost angajată la alte două prestigioase colective artistice: Ansamblul „Doina Armatei” şi „Rapsodia Română” din Bucureşti, revenind după o vreme la „Ciocârlia”, colectiv artistic care a consacrat-o. Alături de Orchestrele acestor prestigioase colective artistice, Maria Butaciu a cântat pe scenele ţării şi ale lumii prezentând cu mult har şi talent artistic folclorul românesc din ţinutul năsăudean, şi tot cu aceste colective artistice a înregistrat sute de cântece pentru fonoteca de folclor de la Radio Bucureşti şi la „Electrecord”, precum şi la prestigioase case de producţie muzicală. Aceste înregistrări vor sta mărturie în timp şi peste timp pentru valoarea şi frumuseţea folclorului năsăudean şi pentru recunoaşterea unei mari artiste aparţinând acestor locuri: Maria Butaciu”, se arăta, în 2010, în Expunerea de motive prin care se propunea ca Maria Butaciu să fie numită „Cetățean de Onoare” al localității Salva.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close