Statul paralel, abia acum am înțeles

-A A +A

Statul paralel, abia acum am înțeles
În cartea „Istoria. Adevărul și miturile” (Ed. Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2018 – ediția a III-a) istoricul Ioan-Aurel Pop analizează cu instrumentele cercetătorului una dintre cărțile publicate la Ed. Humanitas de Lucian Boia, „Istorie și mit în conștiința românească” (1997). Cartea lui Lucian Boia (profesor de istorie la Universitatea din București!) a stârnit din mai multe puncte de vedere reacția istoricului clujean, toate întemeiate, analizate și demonstrate ca la matematică, acestea și doar din perspectiva că Ioan-Aurel Pop consideră istoria așa cum a fost și este, o știință, o disciplină, spre deosebire de „istoricul” Lucian Boia, pentru care, cel puțin din cărțile publicate de dumnealui până acum, rezultă că istoria este o formă de cunoaștere relativă, e literatură, filozofie, cultură, ficțiune, chiar film cinematografic.
Această încercare reușită a istoricului Ioan-Aurel Pop de a demonstra „cu acte în regulă” că istoria este o știință, o formă de cunoaștere prin alegerea adevărului uman și social de ceea ce numim neadevăr, imaginație, creație literară, vine să restabilească criteriile care se impun atunci când începe un studiu istoric întotdeauna întemeiat pe metode academice, nu altele. Din cărțile lui Lucian Boia „reiese – ispititor de altfel – că oricine poate cerceta trecutul și scrie istorie dacă are idei șocante și dacă le poate expune atractiv”, ceea ce este, însă, cuceritor de fals. Astăzi, cu atât mai mult, trebuie afirmat și clarificat că „oricine poate studia și cunoaște trecutul – pe baza imensei bibliografii care există -, dar nu oricine îl poate cerceta. Cercetarea trecutului nu se poate confunda cu pasiunea pentru trecut, cu memorarea datelor din trecut și nici chiar cu studierea trecutului. Cercetarea înseamnă (...) «anchetarea» lumii de odinioară prin mijlocirea surselor, iar sursele nu se lasă cunoscute de la sine, ci doar în urma unor complicare și laborioase specializări”. Pledoaria cercetătorului clujean este pentru istorie, pentru acea Istorie privită ca formă de cunoaștere a vieții oamenilor în funcție de criteriul adevărului.
La baza tratării istoriei românilor și României, Lucian Boia așază, aduce, câteva așa-numite „principii” pur personale, cu intenția exprimată inițial de a epata prin felul tratării trecutului istoric, prin desfășurarea unui „program de rescriere” a istoriei în ansamblul ei, relativizând totul, impunând o anumită concepție despre adevăr și, în special, despre adevărul istoric, tendințe care conduc fără ocol la concluzia țintită de autor, exprimată într-un interviu, încă din titlul acestuia (în Adevărul on line din 17 ianuarie 2013): „Minciuna este mitul fondator al României moderne”. Din această afirmație rezultă că autorul Lucian Boia, între timp, s-a extins de la istoriografia românească la trecutul însuși al istoriei, pur și simplu sugerând nu numai că istoricii și lucrările lor operează cu minciuni când se referă la trecut, dar și că trecutul nostru însuși este o minciună... Carevasăzică, dacă minciuna stă la baza fondării României moderne, înseamnă că țara aceasta nu are niciun rost, că realitatea românească este clădită pe fals. Afirmațiile sunt de o gravitate care nu poate fi calificată.
Prin urmare, din titlul cărții lui Lucian Boia rezultă că: ISTORIE și MIT nu înseamnă o paralelă sau o comparație între două domenii distincte, ci tratarea istoriei românilor ca MIT, ca SUMĂ de MITURI. Cu alte cuvinte, Lucian Boia a scris o ISTORIE PARALELĂ a ROMÂNILOR, fapt care merită tratat, drept luare de poziție, într-o scriere separată.
Mă opresc deocamdată aici, pentru că, de aici pornind, am înțeles ce a însemnat mitingul Partidului Social Democrat de la București, de sâmbătă seara, 9 iunie 2018.
Abia acum am priceput ce înseamnă în accepția coaliției de guvernare, PSD+ALDE, Stat paralel. Inițial, această expresie era lipsită de conținut. Stat paralel = cu ce?, cu cine? Care-i este semnificația? Cum se numește cel sau cei care formează Statul paralel? Pe cine identificăm în componența Statului paralel? Doar nu poate să fie o abstracție, fiindcă abstracțiile sunt inoperante, nu au substanță, ca atare, nu pot avea putere mai mult decât au vrăjile, horoscoapele, miturile, imaginația și ficțiunea. Referirea la compararea Statului paralel cu o putere energetică spirituală este superfluă, dacă nu aberantă.
În viziunea PSD+ALDE – după cum însuși Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului (care nu este o funcție abstractă!), a afirmat – Statul paralel este o grupare nu se știe din cine compusă, căreia bază i-a pus Traian Băsescu încă de la primul mandat de președinte, o construcție constrângătoare, punitivă, care operează subteran și împiedică dezvoltarea firească a țării, a structurilor sale administrative și legislative, respectiv a economiei și finanțelor. Această construcție a acumulat atâta putere, încât acum a ajuns să fie manipulată și de președintele actual, Klaus Iohannis. Statul paralel împiedică și se opune permanent dezvoltării tuturor domeniilor de activitate, operând cu metodele de lucru ale fostei Securități a statului, adică subversiv, demolator, deconstructiv, constituind o opoziție nu neapărat politică în modernizarea țării, în înscrierea firească a României în structurile Uniunii Europene. Statul paralel, a afirmat apoi Liviu Dragnea, este finanțat de structuri ale Uniunii Europene... Statul paralel sunt procurorii corupți...
Acum știm: orice formă de opoziție și deconstrucție a inițiativelor legislative ale PSD, fie în legislația fiscală, fie în cea juridică și cea constituțională, sunt o formă de exprimare contondentă a Statului paralel, care poate să aibă și chipul lui Soros, și chipul lui Klaus Iohannis, sau nu neapărat aceștia, însă „ceva structuri” subordonate lor, care frânează continuu calea modernizării României și în domeniile Învățământ-Sănătate, și în cele industriale și de construcții. Acum s-a ajuns la această vagă identificare a dușmanului PSD+ALDE. De aceea PSD a afirmat că împotriva unei astfel de structuri nocive este greu să se găsească forme de luptă. Nu au mijloace de luptă încă adecvate. Au numai îndemnuri la luptă.
Concluzia este însă alta. PSD, pentru a-și justifica ineficiența în administrarea României, neputința și disperarea, a căutat identificarea dușmanului într-o structură abstractă: Statul paralel. Și îndeamnă la luptă împotriva Statului paralel. Adică, în cele din urmă, împotriva corupției, vechea lozincă.
Acum nimeni nu trebuie să se preocupe de ridicarea țării din marasmul în care a fost târâtă de 30 de ani încoace, nici de legislație operativă, funcțională, pentru prosperitatea țării, ci fiecare să fie ochi și urechi la actele antinaționale puse la cale de Statul paralel. Adică: până ce Statul paralel nu va fi destructurat, România nu va mai construi nici un kilometru de autostradă. Acestea rezultă clar, am constatat, din repaginarea Programului de guvernare al PSD... Noi mituri euro-românești! Ba, chiar, antieuropene exprimate de șefii PSD și ALDE. Ceea ce, la o judecată dreaptă, e un îndemn antinațional. Ca al lui Lucian Boia!

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

" STATUL PARALEL " , A FOST CREAT INDELUNGUL ANILOR DE LA REVOLUTIE INCOACE, PRIN PROASTA ATITUDINE, MOD DE GANDIRE SI ACTIUNE, AL TUTUROR PARTIDELOR CARE S-AU PERINDAT LA GUVERNARE si magistratii si fortele de securitate nationala-i bat la c*r pe acesti guvernanti, cu propriile lor legi facute fara " creier " ... sau acolo unde totusi a mai fost ... era cu sigurantza " pane " !
Noi ne dam picioare in c*r unul altuia si ne plangem ca ne doare " ga. oaza " !
- S-au gandit " ei " ce s-au gandit si au facut o " Constitutie " ;
- Apoi, ca sa fie siguri ca ceea ce au " facut ei " este " batut in cuie si bine strans in holsurube ruginite "... au statuat faptul ca nu poate fi modificata ( daca doamne fereste este prost facuta, nu concorda cu evolutia starii de fapt ... etc. etc. ) decat numai dupa niste proceduri tampite si extraordinar de greoaie si aproape imposibile ;
- Au introdus ei si aceasta INAMOVIBILITATE a magistratilor ( mai ales procurori ) si au dezincriminat DENUNTZUL CALOMNIOS , lasand aproape necontrolabila aceasta structura de forta publica a statului si pe deasupra, au captat-o si-n jocuri politice si murdare ;
- Am mai statuat " ei " si o " strutzo-camila " de Republica semiprezidentiala , prin care nu numai Parlamentul este ales politic, ci si presedintele tzartii si bine-nteles, ca fiind pentru perioade de timp diferite, decalandu-se alegerile, au ajuns sa fie din partide opozabile unul altuia, astfel incat ce " face unul " sa poata " desface celalalt "... nu pentru ca nu este " bine " ci efectiv ... ca " n-are aceasi culoare la copertzi " .
No si uite asa... ne dam picioare-n c*r unul altuia si ne doare-n " ga. oaza " !
Pai normal, ca daca exista o anumita structura, care " nu se subordoneaza nimanui " , pentru ca asa scrie in Constitutie ca este INAMOVIBILA ... si pedeasupra are sefi numiti nu prin examene de competentza si experienta profesionala , ci prin " atrbuire ( politica ) directa " , ne miram de ce acestea sunt loiale structurilor si sefilor care " i-au miruit " ... !
No... care-i " STATUL PARALEL " , primul sau al doilea ?

imaginea utilizatorului Vizitator: Septimiu Nicușan

Statul paralel este o pură invenție a neputinței și ineficienței în plan politic și administrativ. Simplu.

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close