Octavian Harșian: „Am vrut și am reușit să-mi realizez un vis, să fac oi de carne”

-A A +A

Octavian Harșian: „Am vrut și am reușit să-mi realizez un vis, să fac oi de carne”
Pe lângă cultivarea cerealelor, Octavian Harșian se ocupă și cu creșterea animalelor, ovine și porcine. Un hobby, cum îi place să spună. S-a născut și a crescut pe Valea Șieului, printre animalele din bătătura casei. A iubit și iubește oile, drept pentru care și-a făcut o mică turmă, pe care a dezvoltat-o pe parcurs.
Creșterea animalelor este o activitate foarte frumoasă, iar pentru mine este un hobby, în special oile. Fiind născut pe Valea Șieului, zonă tradițională în creșterea ovinelor, mi-am zis că nu pot să mă las fără câteva oi. Am început cu 30 de oi, ele se înmulțesc destul de repede și am ajuns la un număr destul de mare”, spune Octavian Harșian.
Ca orice om, a avut multe vise și idealuri. Prin muncă multă și învățătură a reușit să transforme visurile în realitate: „Am vrut și am reușit să-mi realizez un vis, să fac oi de carne. Din mai multe motive. Carnea de oaie, nu vorbesc de cele reforme, carnea de berbecuți îngrășați este carne fără colesterol, fără miros specific de oaie, are fibra foarte fină și este foarte sănătoasă. Pentru a realiza sporuri de creștere cât mai mari, am cumpărat un nucleu destul de mic suffolk, o rasă formată în Anglia, oaie de carne, care în concepția marilor crescători și amelioratori este considerată regina oilor de carne. Nu are miros specific, are spor foarte mare de creștere, oile mature având o greutate între 80 – 100 kg, iar berbecii între 100-140 de kg”.
Despre berbecuții pentru îngrășat, Tavi Harșian ne spune că în prima perioadă se realizează în jur de 400 de grame spor zilnic, iar livrarea către beneficiari o face în luna octombrie, la o greutatea medie de circa 50 de kg. Acesta a mai precizat: „Se câștigă mult mai bine și avantajul este că îi furajez în perioada de îngrășare cu spărturi de porumb din producția proprie și îi țin pe stabulație cu fân din livadă, cu lucernă, adică nu e o cheltuială chiar mare. Acesta a fost scopul meu. Dar, în general, crescătorii de oi se profilează pe îngrășarea mieilor, datorită faptului că nu au forță de muncă, nu au ciobani
”.
De asemenea, Octavian Harșian ne-a vorbit despre oile sale de carne: „Am adus oi din rasa suffolk și am făcut încrucișare cu oi din rasa țurcană, rasa locală, metisare mai bine zis. Metișii ies foarte buni, adică se apropie de suffolk și în continuare o să merg pe absorbție, până când oaia care se formează arată și are exact caracteristicile de suffolk, asta înseamnă 4-5 generații”.
Iată cum vede viitorul: „Fiind născut pe Valea Șieului, printre oi, acestea au fost pentru mine un hobby. Și au rămas hobby și de asta mi-am făcut și un nucleu de oi pe care vreau să-l mențin, să rămân poate cu un număr mai redus, dar numai plus valoare, ovine cu care să te poți prezenta oriunde în țară. Nu am participat la expoziții, că nu-mi place să merg
”.

Profesionalismul și inspirația creșterii porcilor mangalița

Pe lângă ovine, Octavian Harșian deține și o fermă de porcine, unde crește rasa mangalița. A început cu marele alb, dar ceva nu-i dădea pace. Își amintea din copilărie de gustul produselor din carne de porc făcute în casa părintească. Așa că a trecut cu pași mici, dar siguri, la creșterea rasei mangalița: „Am și o fermă de porcine. Am început cu marele alb, tot așa, un metis cu Landras, fiind la modă cu porcii din complexele de creștere și îngrășare. Nu am avut o satisfacție personală, rămânând în memoria gustativă cu produsele din rasa mangalița, crescută de părinții mei pentru consumul propriu. Și atunci am încercat și mi-am cumpărat mai întâi un porc mangalița, după care 4 scrofițe mangalița și vier și acum am ajuns la un efectiv de 70 de capete”.
Părerile sale despre rasa mangalița au fost confirmate: „Porcul mangalița are carne, grăsime și slănină sănătoase. Am avut dreptate oarecum, în special din punct de vedere calitativ, și după ce am citit în revista Ferma, pe două pagini, concluziile trase de o doctoriță umană, care a studiat comparativ, în Franța, calitatea cărnii și a grăsimii la mai multe rase, după analizele făcute, reiese că din mangalița se produce carne și grăsimea și slănina care nu produce colesterol. Are conținut mare de colesterol bun, HDL. Grăsimea și slănina din mangalița au însușirile care rivalizează cu uleiul de măsline, rivalizează cu carnea de somon, este foarte, foarte aromată și dacă faci o degustare comparativ cu carnea de la alte rase se cunoaște, se simte. Și atunci m-am profilat pe rasa mangalița”.
Un alt motiv pentru care Octavian Harșian a optat pentru creșterea porcilor din rasa mangalița este întreținerea acestora: „Nu le trebuie adăposturi speciale. Ei cresc foarte bine și pe un teren viran, pasc, cheltuiala e foarte mică, nu le trebuie îngrijitor, dacă pui gard electric. Important e să le faci o groapă cu apă, să fie tot timpul nămol. Nu trebuie făcută lotizare, se cresc toți împreună, cu vierul între scrofițe, adică e foarte ușor de exploatat și ceea ce e mai important este calitatea cărnii, a slăninii, a grăsimii, în general”.
Ca un bun specialist în zootehnie, se pare că Octavian Harșian a anticipat valoarea și beneficiile creșterii acestei rase, mangalița, făcând și câteva recomandări: „În legătură cu mangalița, cred că am fost foarte inspirat, fără să știu că ministrul Daea o să facă un program de reabilitare a acestei rase de porci. Am luat-o puțin înainte și ministrul Daea a venit cu un program de reabilitare a acestei rase; în Ardeal, părinții, bunicii noștri numai din acestea au avut. Părerea mea este că a făcut un program foarte bun. În special pentru crescători. De ce? La țară toată lumea are un petic de pământ și foarte mulți nu îl lucrează. Acolo, dacă le dai drumul la 2-3-5-10 porci, pasc, numai să aibă apă. Cresc cu cheltuială minimă. În perioada de îngrășare, care durează cam o lună, atunci trebuie să li se facă un supliment cu concentrate. De porumb, chiar porumb boabe se pot da. Nu mai trebuie măcinat, nu mai trebuie concentrate în cazul acesta și atunci și carnea e fără E-uri. În plus, programul ministrului Daea este și foarte rentabil. Să iau numai scroafele. La acestea, la scrofițe peste 50 de kg se dă subvenție de 500 de euro pe cap de animal. Eu zic că e foarte bine. Eu am avut avantajul că m-am trezit un pic mai repede de program și acum am în jur de 15-20 de scrofițe. E o chestie foarte simplă. Am o suprafață de 2 hectare. Le dau de păscut cu porția, că am gard electric, și tot mut gardul, porcii pășunând pe rând toată tarlaua. Recomand la toată lumea, în special la fermieri, această rasă. Cum am zis, e un proiect foarte bun și ar fi păcat ca cei care știu și află despre acest proiect să nu crească porcii mangalița”.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (4 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Votantul

Adevarat !Statul comunist ia oferit toate conditiile tov Harsianu de a deveni un mare afacerist!!

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close