|

Perioadă de bilanț pentru polițiștii de prevenire din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud

-A A +A

Perioadă de bilanț pentru polițiștii de prevenire din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud
  Încheierea anului școlar 2017- 2018 este și pentru Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița–Năsăud un prilej potrivit de evaluare a campaniilor și proiectelor derulate în parteneriat cu unitățile de învățământ din județ. Pe agenda de activități a polițiștilor de prevenire, un loc primordial au avut astfel de proiecte, deoarece delincvența juvenilă și victimizarea minorilor este cea mai importantă prioritate de prevenire a Poliției Române, asumată la nivel național, dar și județean.
  Săptămâna trecută s-a încheiat campania de informare ,,MAI informat, MAI puternic” - un parteneriat local inedit în domeniul prevenirii criminalității și a faptelor antisociale, precum și a orientării profesionale, derulat în comun de către instituții ale Ministerului Afacerilor Interne - poliție, jandarmerie, anticorupție, antidrog, pompieri. Prin activitățile de informare desfășurate atât în comun, cât și individual-instituțional - prezentări în plen, sau discuții pe ateliere de interes - în liceele din județ, am prezentat elevilor atribuțiile și misiunea fiecărei instituții, am discutat despre ce ne aseamănă, ce ne deosebește, am lămurit confuziile care se fac de multe ori între profesiile specifice ministerului, dar am și promovat activitățile specifice domeniului prevenire. În perioada mai – iunie, s-au derulat 15 activități pe specificul campaniei, în 7 licee din județ. Informațiile au ajuns la aproximativ 1000 de elevi, atât din mediul rural, unde nevoia de informare este mai mare (Liceul Tehnologic ,,Liviu Rebreanu” Maieru, Liceul Tehnologic Rodna, Liceul Teoretic ,,Solomon Haliță” Sângeorz- Băi, Liceul tehnologic Lechința), cât și la cei din mediul urban (Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu” Bistrița, Liceul cu Program Sportiv Bistrița, Colegiul Național George Coșbuc Năsăud).
  Tot în această perioadă, în cadru festiv, s-a finalizat proiectul – parteneriat educațional poliție- școală-familie ,,Ai grijă de viața ta!”, derulat de Postul de Poliție Rebra, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Rebra. Pe întreaga durată a anului școlar, peste 300 de elevi din această școală au primit informații pe teme antivictimizare, siguranță rutieră sau delincvență juvenilă de la polițiști, cu sprijinul și implicarea directă a cadrelor didactice din școală, precum și a altor membri ai comunității.
  Deși vacanța școlară se apropie cu pași repezi, prilej de bucurie, timp liber, activități diverse, continuăm să vă informăm și să vă prevenim în cadre mai puțin formale - tabere școlare, concursuri, manifestări publice, deoarece pentru noi, pentru polițiști, voi, copiii, sunteți prioritari! Derulăm în această perioadă campania ,,Vacanță în siguranță” și de aceea reamintim în acest context câteva recomandări specifice:
  Vacanţa de vară o veţi petrece în familie, la rude sau bunici, în tabere şcolare sau alte locuri. Indiferent de locul unde vă aflaţi, trebuie să adoptaţi o conduită preventivă, astfel încât să puteţi începe noul an în condiţii bune.
  Pentru a evita implicarea voastră în diverse evenimente nedorite atât pentru voi, cât şi pentru părinţii voştri, este bine să reţineţi şi să respectaţi câteva reguli de conduită care vor contribui la protecţia voastră:
  Nu acceptaţi fără discernământ compania şi anturajul unor persoane necunoscute sau cunoscute întâmplător, cu un comportament dubios sau a căror intenţii nu le cunoaşteţi;
  Nu daţi curs cererilor de prietenie sau invitaţiilor de a va întâlni cu persoane necunoscute atunci când sunteţi pe reţelele de socializare, aveţi grijă ce informații (fotografii, check-in, alte detalii) furnizaţi în acest mod.
  În deplasările voastre, individuale sau în grup, evitaţi pe cât posibil traseele izolate, neiluminate, locurile dosnice sau întunecoase, unde puteţi deveni victimele unor furturi, tâlhării, violuri sau vătămări corporale;
  Nu vă lăsaţi atraşi, angrenaţi sau implicaţi în activităţile unor grupuri de elevi sau tineri deprinşi cu consumul de băuturi alcoolice sau droguri, practicarea jocurilor de noroc sau care au un mod de comportare şi manifestare contrar regulilor şi normelor de convieţuire socială;
  În discoteci, parcuri, alte locuri de recreere sau distracţie, comportaţi-vă civilizat, evitând disputele şi altercaţiile verbale sau fizice deoarece acestea pot degenera în agresiuni sau încăierări cu urmări grave;
  Când sunteţi singuri acasă, nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute în locuinţă deoarece s-ar putea să aibă intenţii infracţionale;
  Evitaţi portul şi deţinerea asupra voastră de cuţite, şişuri, pumnale sau alte obiecte înţepătoare; sentimentul relativ de siguranţă pe care îl generează vă poate transforma în anumite împrejurări în autorii unor fapte violente;
  În calitate de pietoni, biciclişti sau alte forme de participare la traficul rutier, respectaţi în toate împrejurările semnificaţia indicatoarelor rutiere. Nu vă angajaţi în traversarea străzilor prin locuri nemarcate, în fugă şi fără asigurare; evitaţi jocurile pe carosabil şi trotuare care pot deveni periculoase pentru voi sau ceilalţi participanţi la traficul rutier şi pietonal. Atenţie la conducerea mopedelor, din ce în ce mai ,,la modă”, lipsa de experienţă putând fi fatală.
  Acum când canicula verii şi-a intrat în drepturi, mulţi dintre voi veţi merge la ştrand sau alte locuri pentru a face baie. Nu vă hazardaţi să intraţi în apă adâncă chiar dacă stăpâniţi foarte bine arta înotului, deoarece riscurile la care vă expuneţi sunt foarte mari. În fiecare an, zeci de copii îşi pierd viaţa în asemenea împrejurări.
  În speranţa că acest minim de reguli preventive vor fi însuşite şi adoptate în comportamentul vostru, nu ne rămâne decât să vă dorim să aveţi parte de o vacanţă plăcută, cu zile însorite şi fericite alături de cei dragi!

  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistrița–Năsăud

   

  Votează acum!

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close