Starea de jale

-A A +A

Starea de jale
Starea României, analizată din punct de vedere politic, a ajuns și în gura presei din Statele Unite ale Americii. E vorba de o luare de poziție față de stafful politic românesc actual, de o analiză pertinentă, care se întinde pe o pagină de ziar. Punctul critic exprimat de ziariști atinge și indică tendința, chiar năzuința partidului de guvernământ de la București, Partidul Social Democrat (PSD), de a subordona politic instituția procurorilor. Referirea se face distinct la Direcția Națională Anticorupție (DNA), instituție ai cărei procurori vor fi puși, prin noi prevederi legale, în subordinea ministrului Justiției, Tudorel Toader, care în Guvernul Dăncilă îndeplinește o funcție politică. Presiunea exercitată de PSD este poziționată și asupra Președinției țării, respectiv asupra președintelui Klaus Iohannis, căruia i se solicită să semneze demiterea din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Situația în care s-a ajuns a fost creată de o decizie a Curții Constituționale prin care i se dictează președintelui țării să semneze actul de scoatere din funcție a acesteia. Decizia CCR este un act care încalcă statutul independent al Procuraturii, cu repercusiuni care se vor reflecta asupra întregii activități a magistraților din România. Se precizează în comentariile presei din State că recenta hotărâre a CCR prin care se decide demiterea din funcție a șefei DNA nu este o hotărâre juridică constituțională, ci o decizie politică, hotărâre care creează presiune în întreagul sistem justițiar românesc.
Această stare de fapt are precedente considerabile. Partidul de guvernământ, PSD, coaliția guvernamentală PSD+ALDE, încă de anul trecut și-au propus prin intermediul Parlamentului să aducă modificări esențiale Codurilor Penale ale României. Pe acest tărâm se dă o luptă continuă între președintele PSD, Liviu Dragnea, susținut de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și președintele României, Klaus Iohannis. Pe de altă parte, se duce o luptă a lui Liviu Dragnea și a ministrului Tudorel Toader de schimbare radicală a cadrului DNA, luptă care a intrat în conflict și cu Consiliul Național al Magistraturii (CSM), care prin noile prevederi introduse în legislație de către PSD a fost transformat într-o instituție de decor, ale cărei decizii independente nu sunt luate în seamă nici de Liviu Dragnea, nici de Călin Popescu Tăriceanu, nici de Tudorel Toader. Nici de Guvern, nici de Parlament. Independența politică a magistraților din România a fost uzurpată.
Pentru a-și susține punctele de vedere, pentru a găsi căi rezonabile de a ieși din această neputință de guvernare și păstrare a puterii, PSD, ALDE și susținătorii lor au inventat funcționarea în România a unui așa-zis Stat Paralel, care ar fi subordonat fostei și „actualei” Securități din România și ar fi finanțat chiar de unele instituții ale UE. Această acuză, exprimată de președintele PSD, Liviu Dragnea, este foarte gravă, acuză nefondată, care poate aduce prejudicii enorme statutului României, de țară membră a Uniunii Europene. Se mai afirmă că în viziunile halucinante ale șefilor PSD și ALDE ar fi implicate forțe persuasive externe, cum ar fi instituția Soros și altele, ale căror nume nu s-au dat. Opiniile lui Dragnea și Tăriceanu sunt riscante, nu au niciun temei, acestea exprimă disperarea lor că în România Justiția încă se poate exprima independent față de sistemul politic. Toate astea, deocamdată, până la alte „clarificări”.
Pentru a-și justifica proasta guvernare și administrare a țării, Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE, dă vina pe fantome și puteri oculte care manevrează toate culisele economice, financiare și juridice ale țării. Călin Popescu Tăriceanu a pârât, a reclamat această stare de fapt și la Conferința șefilor parlamentelor țărilor membre ale UE. În acest caz, ca și la mitingul PSD+ALDE organizat săptămâna trecută în București, CPT a jignit magistrații, a deturnat menirea luptei anticorupție din România. Tăriceanu a avut comportamentul țucălarului politic al PSD. Și el, și Liviu Dragnea manifestă teamă și ură teribile la adresa DNA, a procurorilor, a magistraților în general, fapte și atitudini fără precedent în România.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close