Două legi importante au fost modificate cu sprijinul și la cererea ALDE: Legea 416/2001 și Legea 17 din 2014. Vezi ce spune Sorin Roșu Mareș despre terenurile agricole

-A A +A

Două legi importante au fost modificate cu sprijinul și la cererea ALDE: Legea 416/2001 și Legea 17 din 2014. Vezi ce spune Sorin Roșu Mareș despre terenurile agricole?
Vicepreședintele ALDE, Ioan Țintean a mai vorbit în aceeași conferință de presă și de ședința de la jumătatea săptămânii trecute a Biroului Politic Național, întâlnire la care președintele Tăriceanu a le-a ceut liderilor din teritoriu să mai aducă în discuția public și activitatea parlamentarilor liberal-democrați.

În acest context, Țintean a reamintit de modificările aduse Legii 17 din 2014, amendamente care schimbă regulile de vânzare a terenurilor agricole atât pentru persoanele fizice, cât și pentru firme.

Șeful ALDE Bistrița-Năsăud a vorbit despre aceste modificări și prin prisma faptului că unul dintre cei care au susținut aceste amendamente este chiar secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Roșu Mareș, membru marcant și vicepreședinte al ALDE BN.

Ce spune Sorin Roșu Mareș

 Contactat telefonic, Sorin Roșu Mareș a explicat că proiectul vizează modificarea Legii nr. 17/2014 astfel încât să se evite “vânzarea terenurilor agricole în extravilan în scopuri speculative”, principalele articole referindu-se la dreptul de preempțiune. Actuala lege prevede ca în cazul unei astfel de vânzări, au drept de preempțiune vecinii terenului respectiv, arendașii dacă există și statul. Inițiativa schimbă această ordine și pune pe primul loc rudele de gradul I ale proprietarului terenului, apoi arendașii, statul român și după aceea vecinii terenului în cauză. Dacă nicio persoană din cele cu drept de preempțiune nu și-a exprimat dorința de a cumpăra terenu, acesta va putea fi vândut unei persoane fizice, dar care trebuie să aibă domiciliul în localitatea în care se află terenul.

Cum se modifică Legea 17


Art. 4 se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Înstrăinarea, prin vânzare, a ternurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condițiilor de fond și de formă prevăzute de Codul civil și a dreptului de preempțiune al coproprietarilor și rudelor până la gradul I, al arendașilor, al statului român, prin Agenția Domeniilor Statului, precum și al proprietarilor de terenuri agricole vecini, în această ordine, la preț și în condiții egale.
În cazul arendașilor, aceștia trebuie să dețină contractul de arendare înregistrat cu minim un an înainte de data de publicare a ofertei de vânzare a terenului. În cazul mai multor vecini, primul care are drept de preempțiune este cel care deține terenul învecinat cu latura cea mai mare, apoi cel mai tânăr dintre vecini și cel care are reședința în localitatea în care se află terenul.
După art. 4 se introduce art. 4 indice 1:
(1) În cazul în care titularii dreptului de preempțiune nu își manifestă intenția de a cumpăra terenul, înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan se face către persoanle fizice cu respectarea următoarelor condiții cumulative:
a) Reședința/domiciliul situat în raza unității administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul care face obiectul ofertei de vânzare, stabilit pe o perioadă de 1 an anterior înregisrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în exravilan
b) Desfășurarea activităților agicole în raza unității administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul care face obiectul ofertei de vânzare, pentru o perioadă de cel puin 5 ani anterior înregistrării acestei oferte.
(2) Condițiile prevăzute la alin. (1) nu se aplică în cazul cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către tinerii fermieri, definiți conform reglementărilor europene și naționale.
În cazul cumpărătorilor persoane juridice, firmele respective trebuie să aibă perioada de 5 ani de contract anterior înregistrării ofertei de vânzare.
Și sancțiunile s-au modificat pentru încălcarea dreptului la preempțiune sunt prevăzute în proiect amenzi de la 100.000 lei la 200.000 lei și chiar cu nulitatea actelor încheiate, după caz.

 

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close