Avocatul Diana Morar: În noua formă, abuzul în serviciu este extrem de greu de probat

-A A +A

Avocatul Diana Morar: În noua formă, abuzul în serviciu este extrem de greu de probat
Avocatul Diana Morar a postat miercuri un text prin intermediul căruia dorește să explice ce înseamnă, din punct de vedere legislativ, modificările aduse în codul penal asupra infracțiunii de abuz în serviciu. Ea susține că în forma nouă, abuzul în serviciu este extrem de greu de probat, textul adoptat fiind foarte greu de crezut că va putea ocroti normele sociale care vizează buna funcționare a relațiilor de
serviciu de care sunt responsabili funcționarii.

Morar mai spune: ”Se pornește invers. Se ia o speța (întâmplator în acest caz a d-lui Dragnea), se disecă infracțiunea in părțile componente și se inițiază pentru fiecare element constitutiv al infracțiunii câte o propunere de modificare contradictorie care sa elimine orice urma de iz penal din întregul conținut, indiferent de cum e întors și privit”.

Potrivit Dianei Morar, noua formă a legii, pratic, nu mai pedepsește abuzurile în serviciu:

– abuzurile in serviciu de către funcționărași sau funcționari mai mari nu vor putea fi pedepsite dacă atribuția de serviciu încălcată nu e reglementată expres prin lege, OUG sau OG, ci e reglementată prin alte acte normative, or este cunoscut faptul ca mare parte din activitatea in instituții e reglementată prin norme metodologice, ordine, hotărâri și dispoziții, astfel ca nu mai rămâne mare lucru din atribuțiile de serviciu care încălcate pot face obiectul infracțiunii in cauza.
– Mai mult, pe lângă prima condiție vizând atribuția de serviciu încălcată, cumulativ aceasta (in)acțiune a funcționarului trebuie sa încalce in mod expres o prevedere a unei legi, OUG sau OG pentru a fi infracțiune, întrucât dacă încalcă un text al unei norme, ordin, hotărâri sau dispoziții, nu mai e infracțiune, adică aproape imposibil de a fi probat.
– Dacă totuși printr o minune cele doua condiții converg, va fi infracțiune doar dacă funcționarul a comis fapta pentru a crea un folos material patrimonial, adică bani sau bunuri. Prejudiciul trebuie sa fie cert, dacă nu nu e infracțiune.
– Limitarea continua cu eliminarea terților din categoria celor in favoarea cărora se Creează avantajul patrimonial; este infracțiune doar dacă funcționarul comite fapta pentru a avantaja material rudele sale pana in gradul doi. De la verișori, nepoți, unchi încolo, colegi de partid nu mai e abuz in serviciu, e legal, infracțiune e doar in cadrul familiei.
– Găinăriile trec pe lângă infracțiune căci paguba produsă trebuie sa depășească un salariu minim brut pe economie, umilirea beneficiarului serviciului concomitent cu incompetenta funcționarului urmând sa devină o normalitate statuata.
– Pedeapsa și ea se scurtează de la 2 la 5 ani sau amenda, iar DNA rămâne fără clientela specifica prin dezincriminarea abuzului in serviciu in legislația specială.
Concluziile le tragem cu toții, in special când vom suporta consecințele hoției, incompetentei, nepăsării și prostiei unor personaje hrănite din banul public.
Reamintim că:

Comisia special pentru legile justiţiei a dat, luni, raport de admitere proiectului de lege care aduce modificări Codului penal. Raportul a fost adoptat, marţi de plenul Senatului, în calitate de prim for sesizat. 

Forul de specialitate a aprobat mai multe modificări la Codul penal, printre care redefinirea grupului infracţional organizat. Comisia a eliminat complet articolul referitor la neglijenţa în serviciu comisă de funcţionarul public şi a adoptat propunerea PSD prin care se introduce un prag pentru abuzul în serviciu echivalent cu un salariu minim brut pe economie, însemnând 1.900 de lei.

 

Aprecierea dvs: - Media: 1 steluţe (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

Oare este cineva in Romania care s-a indoit ca tov. Dragnea are sa scape de toate acuzatiile ???

imaginea utilizatorului costica iancu

Dar era mai corect in vechea forma? In prezent daca un functionar public ajuta o batrana care nu stie sa citeasca sau sa scrie savarseste infractiunea de abuz in serviciu, deoarece obtine foloase pentru aceasta. ESTE CORECTA ACTUALA FORMA????

imaginea utilizatorului Carcotas

1/. Pai stimata doamna ( avocat ) ... va intreb... daca acest " functionar si functionaras ... " cum ii ziceti , NU INCALCA NICI O DISPOZITIE prevazuta de vre-un act normativ , pe ce baza apreciati ca fapta este sau nu morala si ilegala ?
Dupa Dvs totul trebuie lasat la libera apreciere a onor domnilor " magitrati procurori " , care efectiv fac ce vor muschii lor in tzara asta si nu poarta nici o raspundere in fata nimanui ? Sunteti totusi avocat, ce dr.acu... !
2/. Este foarte bine ce fac cei din guvernare, ca orice fapta imputata "functionarului " sa fie reglementata printr-o " norma juridica " si nicidecum aleatorie la dispozitia cuiva anume si daca nu este in " beneficiul nimanui " ... atunci ce fapta mai este si aia ?
3/. Era si necesara stabilirea unui "prag " valoric sau evaluabil si sub acest " prag " fapta nu neaparat trebuie sa fie cercetata penal , existand si celelalte forme de constrangere si sanctionare ... Dupa Dvs cei din opozitie, nu ca v-ar displace, dar vreti ptr orice " maruntis " musai sa fie toata lumea bagata la puscrie ... de azi, maine, om ajunge toti sa avem cazier judiciar stimata doamna avocat !!! Vorba domnului ex-presedinte Basescu, anume ca " nicaieri nu exista ingeri " .
4/. Ca se " scurteaza " perioada de puscarie... inteleg ca ati dori ca toti cei condamnati sa stea acolo pe veci ... (?) pe banii nostri publici ? Nu mai bine ar fi dezincriminate anumite fapte si facute contraventii , care sa fie executate silit cu " munca in folosul comunitatii " daca cel care comite fapta nu are bani sa plateasca ?
Nu va suparati ... dar vai de el ... " avocat " ...! Dupa Dvs cei din opoztie, ati vrea ca toti sa " moara " prin puscarii... dar bine-nteles... ca " altii ... decat cei din gasca Dvs " de interese politice ... !
5/. Stimata doamna, ca avocat ce sunteti, stiti dvs destul de bine ca exista destule masuri de contrangere fata de cei care incalca o "lege " ... si nu-i musai ca " lumea " ptr orice " maruntis " ... sa faca "puscarie " !

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close