Unde-s frați, puterea crește! Comuna Șanț s-a înfrățit cu basarabenii din Limbenii Noi

-A A +A

 

Unde-s frați, puterea crește ! Comuna Șanț s-a înfrățit cu basarabenii din Limbenii Noi
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
  Sfârșitul de săptămână este un motiv de mândrie pentru comuna Șanț. Localitatea de unde izvorăște Someșul s-a înfrățit, vineri, cu Limbenii Noi din Basarabia, raionul Glodeni. De acolo a venit o delegație, oameni marcanţi ai comunităţii moldovene, condusă de primarul Anatolie Buzut. Demersul de înfrățire a fost realizat la iniţiativa primarului Ioan Szabo, care a avut discuţii cu omologul său de peste Prut la sfârșitul lunii martie, tot pe meleagurile noastre, şi care au găsit că este o decizie potrivită aceea de a se înfrăţi. Ceremonia de semnare a acordurilor de înfrățire a fost găzduită de Centrul Cultural ”Dimitrie Gusti, în prezența autorităților locale și a altor invitați. După intonarea imnurilor de stat, discursurile au dezvăluit bucuria regăsirii ca parte a aceluiași neam.

  Primarul Ioan Szabo:
  Ce poate fi mai solemn decât momentul în care se intoneză imnul țării și îți trec prin minte chipurile atâtor ostași care au pierit pe câmpurile de luptă pentru apărarea gliei strămoșești și a granițelor țării. Ce poate să fie mai înalțător decât momentul în care reușești să îndrepți o nedreptate istorică ce s-a făcut? Ziua de astăzi va rămâne în istoria comunității noastre. Vă mulțumesc tuturor celor care ați fost și suneți alături de noi în accest moment important în care comuna noatră aduce înapoi, în sânul patriei o parte dintre românii și românismul de dincolo de Prut. Astăzi, marcăm de fapt întoarcerea acasă a celor care au fost smulși cu forța de lângă noi și îmi doresc din suflet ca această înfrățire să fie continuată și la scară mai mare până când România va reveni în hotarele de drept

  Primarul Anatolie Buzut:
  Este o zi cu încărcătură emoțională mare, acest eveniment a început de fapt ieri când am trecut hotarul țării, o parte din colegii mei au văzut pentru prima oară România și au văzut ce țară frumoasă și mare avem, am văzut în ce colț de rai locuiți dumneavoastră. Dumnezeu a fost acela care a creat națiunile și nu are nimeni dreptul să le distrugă, dar politicienii, cei străini, având anumite foloase ne-au despărțit, însă vorba românului: sângele apă nu se face. La solemnitatea de astăzi vom semna un prim acord între comunele noastre, care în afară de simbolul moral, psihologic și administrativ marchează primul pas care va fi făcut spre calea reunirii sufletelor și destinelor noastre. Tot ce s-a făcut până acum a fost destul de frumos și eu, astăzi, ca exponent al Republiicii Moldova, îmi declar mulțumirea că am reușit să ne apropiem de o țară care devine din ce în ce mai europeană. Vreau să vă spun că am găsit astăzi un frate, care nu doar prin funcție îmi este frate, dar este și prin acele trăsturi de caracter care îmi sunt dragi mie și pe care le regăsesc și la mine dar și la primarul Ioan Szabo, pentru că nimic în lume nu se face fără Dumnezeu și sper ca EL să ne ajute în implinirea dezideratului nostru “.

  Omul de afaceri Emil Iugan, președintele filialei Bistrița-Năsăud a Forumului Montan din România:
  Chiar dacă sunt două Românii, este doar una, chiar dacă sunt două imnuri, de fapt este doar unul, chiar dacă astăzi vedem două steaguri, ele de fapt sunt doar unul. Chiar dacă ne desparte o apă, ea de fapt ne unește. Ceea ce ne desparte, de fapt, sunt oamenii și împrejurările istorice. Îmi doresc din suflet să apară un nou ordin care să spună: Vă ordon treceți Prutul Români și uniți cele două Românii! De asemenea, îmi doresc ca această înfrățire să se facă pe trei planuri: cultural, economic și educațional. Vreau ca România să reintre în granițele ei istorice. Dumnezeu să ne ajute în înfăptuirea dezideratului nostru”.

  Profesoara de română Vera Fănița, directoarea Școlii Gimnaziale din Limbenii Noi:
  Când am trecut Prutul mi s-a încălzit sufletul. Vin pentru prima dată în patri-mamă, însă parcă sunt aici de când m-am născut. Sunt convinsă că noi, cei de astăzi, avem obligația de a aduce adevărul istoric acasă. Să arătăm că suntem același popor, avem aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Suntem foarte foarte fericiți că ne-am înfrățit cu Șanțul, o comună de oameni gospodari și primitori. Noi sperăm că această înfrățire să ofere posibilitatea pentru dezvoltarea celor două comune, pentru reunire, pentru un viitor mai bun pentru copiii noștri”.

  Profesorul de religie Dănilă Filipoi, de la Școala Gimnazială ”Enea Grapini” Șanț:
  Mă bucur să fiu astăzi, aici, la un moment deosebit pentru că avem aici oameni din cele două state românești. Cu toții, indiferent dacă suntem de aici din România sau din Basarabia, suntem români. Și vreau să vă felicit pentru această înfrățire. Cu toții suntem români, cu toții ne dorim Unirea și trebuie să facem ce ne stă în putere pentru acest lucru”

  Pe această cale, oaspeții au lansat invitația ca șănțenii să-i descopere la ei acasă, invitație acceptată cu drag. Localizat în nordul Basarabiei într-o regiune de mici coline, la circa 80 de kilometri de Iași, 12 kilometri de centru raional Glodeni și 150 de kilometri de Chișinău, Limbenii Noi este atestat documentar din 1824 și actualmente are o populație de circa 1.800 de locuitori.

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close