|

Practică în Portugalia pentru viitorii lucrători în agroturism şi tehnicieni ecologi în protecţia calităţii mediului, actuali elevi ai Liceului Tehnologic Agricol Bistriţa

-A A +A

Practică în Portugalia pentru viitorii lucrători în agroturism şi tehnicieni ecologi în protecţia calităţii mediului, actuali elevi ai Liceului Tehnologic Agricol Bistriţa
  Un grup de 32 elevi de clasa a IX-a şi a X-a de la Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa s-a aflat timp de trei săptămâni în Setubal, Portugalia, unde au învăţat despre tainele meseriei de Lucrător în agroturism şi Tehnician ecolog în protecţia calităţii mediului. Totul datorită faptului că unitatea de învăţământ a implementat Proiectul Erasmus+ „EcoHortiCool - ambient şi culoare VET fără graniţe” - 2017-1-RO01-KA102-036173, care vizează pregătirea practică a elevilor, în scopul obţinerii eurocompetenţelor profesionale în domeniul agriculturii şi protecţiei mediului.
  Ideea proiectului s-a născut din nevoia școlii de a contribui la creșterea inserției pe piața muncii a absolvenților calificărilor Lucrător în agroturism şi Tehnician ecolog în protecţia calităţii mediului.
  Stagiile de practică au fost organizate pe două fluxuri, în Setubal, Portugalia: fluxul 1 - Lucrător în agroturism, în perioada 21.05 – 08.06.2018, și fluxul 2 - Tehnician ecolog în protecţia calităţii mediului, în perioada 11.06 - 29.06.2018, cu câte doi profesori însoțitori și 16 elevi/flux.
  În cadrul proiectului, pe langă organizaţia de trimitere care este Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa, mai sunt implicate o organizaţie intermediară, Consue Portugal, de consultanţă şi plasare de participanţi la mobilităţi în proiecte, şi organizatia de primire, societatea FLORINEVE, din oraşul Montijo, Portugalia. Cele două organizaţii partenere au asigurat plasarea elevilor la activităţile practice specifice, logistica de transport intern pe teritoriul Portugaliei şi cazarea-masa participanţilor.
  Activităţile de bază ale celor două grupuri de elevi pentru atingerea obiectivelor specifice s-au desfăşurat la organizaţia de primire, Florineve, care a pus la dispoziţie o bază materială completă, instrumente, maşinării, echipamente şi serele unde elevii au avut posibilitatea să îşi dezvolte competenţele profesionale în comformitate cu rezultatele aşteptate prevăzute în proiect.
  În plus faţă de competenţele profesionale obţinute, elevii şi-au dezvoltat abilitatea de a conversa într-o limbă străină, adaptabilitatea la un mediu nou, intercultural, capacitatea de comunicare şi de socializare.
  Mai mult, practica europeană a facilitat nu doar acumularea de cunoştinţe noi în domeniu, ci şi îmbogăţirea orizontului cultural al tinerilor, prin vizitarea unor obiective turistice importante din Portugalia (Sintra, Cascais, Cabo da Roca, Lisabona, Oceanario de Lisboa).
  Elevii participanţi au descris participarea la acest proiect ca fiind o experienţă unică, frumoasă şi benefică formării lor profesionale.

  prof. Mora Elena, Frişan Claudiu

   

  Votează acum!

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Vizitator

  Asa... asa... aratati-le drumul unde sa plece copiii cat vad cu ochii, ptr ca aici in aceasta tzara n-au loc . Noi importam " irakieni, egipteni, pakistaneji si africani ... " si exportam la greu, toata floarea tineretii pe care-i scolarizam si-i pregatim din banii nostri publici, ca sa faca plusvaloare altora !
  Bravo domnilor politruci !

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close