Primarul Petru Șerban: „Implementăm proiecte de 7 milioane de lei în comuna Uriu”

-A A +A

Primarul Petru Șerban: „Implementăm proiecte de 7 milioane lei în comuna Uriu”
  Munca în echipă aduce întotdeauna rezultate. La Uriu, primarul Petru Șerban, viceprimarul Gheorghe Oprea, Consiliul Local și aparatul primăriei lucrează în echipă și rezultatele se văd: investiții peste investiții, proiecte peste proiecte, o nouă înfățișare pentru comuna Uriu.
  2018 a fost un an bogat pentru noi, în sensul că reușim să implementăm proiecte în valoare de 7 milioane de lei”, ne spune primarul Petru Șerban.
  Circa 4.100.000 lei sunt pentru asfaltări de străzi, fiind prevăzute un număr de 22 de străzi, prin programul PNDL, contract de finanțare semnat cu Ministerul Dezvoltării. Apoi, cu 1,2 milioane de lei se va susţine o investiție prin CNI, respectiv construirea unui Centru Cultural Muzeistic în localitatea Cristeștii Ciceului. Totodată, se fac investiții din bugetul local, care se află în curs de derulare, unele fiind chiar finalizate.
  Până acum, a fost dusă la bun sfârșit reabilitarea sistemului de iluminat public.
  Am avut și anul trecut reabilitare a iluminatului public și am continuat și anul acesta cu finalizarea montării a peste 100 de lămpi pe drumul național și pe drumul județean, reușind astfel să implementăm un iluminat stradal modern, cu lampă led la fiecare stâlp, fiind lămpi economice și foarte eficiente. De asemenea, am mai amenajat - chiar dacă pare o investiție măruntă, este deosebit de utilă - o parcare la dispensarul uman, dat fiind faptul că acesta este situat lângă drumul județean și circulația este intensă. Era nevoie ca cetățenii comunei care ajung la dispensar să aibă posibilitatea de a-și parca mașinile cu care vin acolo”, a mai spus Petru Șerban.
  Primarul comunei Uriu ne-a declarat că se află în curs de derulare trei investiții de suflet pentru el, investiții pe care și le-a propus încă de la începutul acestui mandat: „Construirea a două capele, una în localitatea Cristeștii Ciceului și cealaltă la Ilișua, care să deservească toate cultele, dat fiind faptul că am avut în Uriu experiența Bisericii Reformate, care a construit deja o capelă, care este funcțională, unde am contribuit și noi, Consiliul Local, cu o sumă de bani și avem o înțelegere ca și cetățenii de altă religie decât cea reformată să poată utiliza această capelă. Sincer, m-am inspirat din ceea ce au făcut cei de la Biserica Reformată, dar în același timp am văzut și în alte locuri. Am fost la Rebrișoara, de unde am luat modelul, și vă spun că sunt mândru de ceea ce s-a proiectat și executat pentru comuna Uriu până la această fază. Sunt două mini bisericuțe foarte cochete”.
  De asemenea, în centrul localității Uriu, vizavi de primărie, a existat o școală de peste 100 de ani, nefolosită în ultimii patru ani, de când s-a dat în folosință noua școală cu clasele I-IV din Uriu, care a fost construită cu fonduri guvernamentale (la fel ca și grădinița, două edificii moderne, cu toate condițiile, inclusiv avizele PSI). Starea șubredă a acoperișului, pereții de piatră plini de igrasie au făcut ca în Consiliul Local să se ia hotărârea demolării, iar în acest an au început lucrările de amenajare a unui parc, care începe să prindă contur.
  Îmi doresc să fie o zonă de agrement pentru cetățeni și un loc de joacă pentru copii. Astea sunt investițiile pe care ni le-am propus și le-am și demarat”, ne-a mai spus primarul Petru Șerban.
  Se lucrează la întreținerea drumurilor de hotar, care vor fi reparate. Drumurile din comună, din toate cele patru sate, sunt pietruite din acest an și arată foarte bine.
  Cea mai mare provocare pentru acest an și pentru anul viitor este găsirea unei soluții de finanțare pentru un proiect pe care l-am depus la PNDR: asfaltări de străzi în lungime de 6 kilometri și cu o valoare de 4,5 milioane lei (circa 1 milion de euro), proiect la care, din păcate, nu am reușit să punctăm în așa fel încât să fie finanțabil. Proiectul întrunește doar 54,3 puncte. Este eligibil din punct de vedere tehnic și al proiectului, și al solicitării ghidului, dar am ajuns la faza că nu mai sunt bani și este nefinanțabil. Așteptăm o soluție. Am făcut demersuri la Ministerul Agriculturii, să vedem dacă există o posibilitate de finanțare a acestor proiecte, pentru că, din câte știu, suntem vreo trei comune în județ cu astfel de proiecte eligibile nefinanțabile pe asfaltări de drumuri. Sperăm în găsirea unei soluții. Dacă nu, vom face demersuri în vederea contractării unui împrumut, pentru ca anul viitor să intrăm în licitație și cu asfaltarea acestor străzi. Am întocmit un alt proiect pe PNDL cu 6 km străzi mai mici și pentru care pot să spun că în maxim două săptămâni o să avem rezultatul și sper să nu avem contestații, ca din toamnă să începem lucrul”, detaliază primarul din Uriu.
  Cu toate acestea, Petru Șerban are și o nemulțumire, aceea că „nu reușim să asfaltăm cu prioritate străzile principale și atunci am zis să încercăm orice soluție, chiar și un credit dacă vom reuși să luăm, pentru a rezolva această problemă. Dacă aceste două proiecte le vom implementa, asfaltarea a 12 kilometri de străzi, în comună nu mai rămân străzi neasfaltate mai mult de 6-7 la sută din lungimea totală a străzilor”.
  Cred și îmi doresc ca la finele acestui mandat să se întâmple acest lucru, iar atunci să pot spune că în multele mandate pe care le-am avut am reușit să pun și eu umărul, alături de mulți care m-au ajutat, la modernizarea comunei și să spun cu mâna pe suflet că Uriu este cea mai dotată comună din nord-vestul județului Bistrița-Năsăud, din punct de vedere al infrastructurii, având canalizare, apă, gaz, nu mai spun de infrastructura școlară, unde stăm foarte bine – școlile, grădinețele, terenuri de sport sintetice, sală de sport”, a încheiat, plin de speranță, Petru Șerban.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 3.7 steluţe (3 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close