„Este ceva unic în istoria Parlamentului când un iniţiator unic nu doreşte să i se voteze iniţiativa legislativă”. Cine a spus acest lucru?

-A A +A

„Este ceva unic în istoria Parlamentului când un iniţiator unic nu doreşte să i se voteze initiativa legislativă”. Cine a spus acest lucru?
Camera Deputatilor a adoptat marţi proiectul de lege pentru modificarea Codului Silvic, deşi iniţiatoarea acestuia, Doina Pană, vicepreşedinte al PSD, a cerut respingerea, din cauza introducerii unui amendament la articolul 59, prin care arborii vor fi licitaţi în continuare, vii, direct din pădure.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr.46/2008 privind Codul silvic a fost adoptata de deputati cu 136 de voturi “pentru”, 84 “împotrivă”, 11 abtineri.

Proiectul de lege este controversat, chiar iniţiatoarea acestuia, Doina Pană, susţinând că vrea respingerea iniţiativei, după ce comisia a adăugat un amendament prin care lemnele se vor vinde ” pe picior”.

Iniţiatoarea a vrut eliminarea amendamentului, astfel încât arborii vii să nu mai poate fi licitaţi, ci să fie exploataţi, tăiaţi de operatori, dar o parte să fie dată şi populaţiei, ca lemn de foc.

“Vă vorbesc în calitate de iniţiator şi probabil este ceva unic în istoria Parlamentului când un iniţiator unic nu doreşte să i se voteze iniţiativa legislativă. În momentul în care am amendat codul silvic am amendat articolul 16 pentru o eroare materială, în comisie s-a venit cu un amendament al articolului 59 care înseamnă scumpirea lemnul de foc pentru populatie. E o criză a lemnului de foc.
Noi nu vorbim de faptul ca nu găsim lemn de foc, găsim dar depinde la ce preţ. România este una dintre foarte puţinele ţări în care arborii se licitează vii, în pădure, asta înseamna pe picior”, a explicat Doina Pană.

Ea a mai precizat că odată ce un agent economic a câştigat un arbore, nu îi mai poţi spune ce să facă cu el, face ce vrea, e al lui: „Noi am mers şi am zis că dacă în UE doar 15% se mai licitează pe picior, restul se face prin prestare de servicii, să începem şi noi, ne-am referit la lemnul secundar, să nu îl mai dăm la licitaţie la agenţii economici, ci să asigurăm lemnul de foc direct spre populaţie”, a susţinut Doina Pană în plen.

Proiectul de lege, iniţiat de social-democratul Pana Adriana-Doina, fost ministru al Apelor si Padurilor, a fost adoptat de Senat pe 19 februarie, Camera Deputaţilor având rol decizional în acest caz. Astfel, iniţiativa va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

 

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

DA STIMATA DOAMNA ... ESTE FOARTE BUNA OPOZITIA DVS !
Nu lasati smecherii sa intre in continuare in padure ptr a licita direct in padure " pe picior ", ca faceti cea mai mare prostie ! Cel mai corect este asa cum ati facut Dvs propunerile .
Bine ar fi doamna Doina, daca ati milita pentru infiintzarea Politiei ( sau Jandarmeriei ) Nationale a Padurilor, Mediului, Apelor si Fondului Cinegetic , cu competenta generala a Politiei Nationale, ca structura independenta subordonata direct primului - ministru , cu dotarea necesara si locatia direct in "mijlocul naturii " care face obiect al activitatii de " protectie, securitate , prevenire si combatere " directa a delictelor din acest domeniu , omniprezenta in 3 trei schimburi, permanent , fara incetare .
Mult mai putin ar costa aceasta structura de Politie a Statului, decat pagubele create de delicventii care sistematic lasa "tabulla rassa " peste tot, polueaza mediul, apele si comit tot felul de pagube in sistemul cinegetic .
LASATI PROPRIETARII acestor domenii sa fie doar gestionari, NU SI PAZNICI , iar Garda Forestiera sa fie desfiintzata, sau absorbita in cadrul acestei Politzii ( Jandarmerii ) , deoarece actualmente nu este decat un organ de control paralel cu ITRSV... care constata doar pagubele produse "dupa "... si din care copacii taiati, nu mai pot fi repusi pe "picior " ... nefiind o institutie politieneasca .

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close